dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsKOUDEPUT BOVEN CANARIAS

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

Het weer dat Canarias treft en dus ook Tenerife is in alle opzichten te vergelijken met het weer dat de laatste week van november vorig jaar heerste. Het noorden van Tenerife werd al eerder aangevallen door een koudegolf. Paraplu’s en regenkledij waren prominent aanwezig in grootstedelijke gebieden in het noorden en noordoosten. Vandaag zet de trend zich verder.
Aemet, het officiële Spaanse meteo-orgaan verwacht vandaag opnieuw onstabiel weer waarin regen en buien prominent aanwezig zijn.

Dergelijke weersverandering is het resultaat van twee meteorologische situaties.
De eerste configuratie duidt op een luchtmassa van polaire oorsprong die op dreef wordt gezet naar het zuiden door een depressie in het noordwesten en een hogedrukgebied in het noordoosten naar het zuiden. Daardoor wordt er koude polaire bovenlucht naar het zuiden geperst en botst deze met de subtropische lucht boven de Canarische Eilanden. De wind rond een anticycloon beweegt zich rond de kern in wijzerzin en deze van een depressie in tegenwijzerzin. Dat resulteert in een trechter waardoor de polaire lucht naar het zuiden wordt geduwd. 

Anderzijds is een depressie boven de Azoren – normaal ligt daar een anticycloon of hogedrukgebied – verantwoordelijk voor een westelijke stroming. De depressie nadert en botst met een anticycloon met een kern ten westen van de Canarische Eilanden. De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de lucht enkel maar kan stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken en worden zwanger bij voldoende vochtigheid.

In beide gevallen speelt de cyclonale circulatie (draairichting) rond drukgebieden een rol in de aanvoer van lucht uit een brongebied. In het eerste geval wordt polaire lucht op grote hoogte wordt aangevoerd, in het tweede geval wordt de lucht onstabiele door een depressie die vanaf het noordwesten de archipel nadert.

Wat het ook zij, de daling van de temperatuur en de onstabiliteit is reeds een paar dagen voelbaar in de kustgebieden. Naarmate je hoger, de bergen intrekt, dalen de temperaturen en komt je op 2.000 meter de sneeuwgrens tegen en wat daar als neerslag valt, valt in de vorm van sneeuw.

De lijnen op een weerkaart noemt men isobaren en zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Als je weet dat de wind rond een hogedrukgebied (A of anticycloon) in wijzerzin draait en rond een lagedrukgebied (B of depressie) in tegenwijzerzin, dan zie je op de kaart een denkbeeldige snelweg ontstaan waarlangs koude polaire lucht wordt aangevoerd. 

Fotoheader: screenshot Volcano Teide

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

TENERIFE… ¡YA VOY!

VLIEGEN NAAR TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

OVERBOEKT

VLIEGTUIGPANNE