dinsdag, mei 21, 2024
HomeBlogNieuwsKOUDEPUT BOVEN CANARIAS
spot_img

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

Het weer dat Canarias treft en dus ook Tenerife is in alle opzichten te vergelijken met het weer dat ook begin 2022 heerste. Het noorden van Tenerife werd al eerder aangevallen door een koudegolf. Paraplu’s en regenkledij waren prominent aanwezig in grootstedelijke gebieden in het noorden en noordoosten. Sneeuw en ijzelvorming zijn paraat op hoogtes vanaf 2.000 meter en vandaag zet de trend zich verder.

Aemet, het officiële Spaanse meteo-orgaan verwacht vandaag en de komende dagen opnieuw onstabiel weer waarin regen en buien prominent aanwezig zijn. Dit is echter niet te zien in het zuiden waar de zon hard schijnt. De calima is het land uit, maar de dreiging op wolken komt uit de bergen. Zolang de thermische straling van de zon de wolken, die vanaf het noorden overkomen, kan oplossen door verdamping, tot zolang blijft de zon schijnen over het zuiden.

Les meteorologie

Dergelijke weersverandering is het resultaat van twee meteorologische situaties.
De eerste configuratie duidt op een luchtmassa van polaire oorsprong die op dreef wordt gezet naar het zuiden door een depressie in het noordwesten en een hogedrukgebied in het noordoosten. Daardoor wordt er koude polaire bovenlucht naar het zuiden geperst en botst deze met de subtropische lucht boven de Canarische Eilanden. De hoofdrolspelers zijn een lagedrukgebied of depressie in de nabijheid van de Azoren en een hogedrukgebied of anticycloon boven de Westelijke Sahara. De wind rond een anticycloon beweegt zich rond de kern in wijzerzin en deze van een depressie in tegenwijzerzin. Dat resulteert in een trechter waardoor de polaire lucht naar het zuiden wordt geduwd. 

Depressie boven de Azoren, geeft ons wind om de oren.

Een depressie boven de Azoren – normaal ligt daar een anticycloon of hogedrukgebied – is verantwoordelijk voor een westelijke stroming. De depressie nadert en botst met een anticycloon met een kern ten westen van de Canarische Eilanden. De koude luchtmassa op grote hoogte botst met de warme subtropische lucht in de onderste luchtlagen en er ontstaat onstabiliteit. De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de lucht enkel maar kan stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken en deze worden zwanger bij voldoende vochtigheid.

In beide gevallen speelt de cyclonale circulatie (draairichting) rond drukgebieden een rol in de aanvoer van lucht uit een brongebied. In het eerste geval wordt polaire lucht op grote hoogte wordt aangevoerd, in het tweede geval wordt de lucht onstabiele door een depressie die vanaf het noordwesten de archipel nadert.

Wat het ook zij, de daling van de temperatuur en de onstabiliteit is reeds een paar dagen voelbaar in de kustgebieden. Naarmate je hoger, de bergen intrekt, dalen de temperaturen en komt je op 2.000 meter de sneeuwgrens tegen en wat daar als neerslag valt, valt in de vorm van sneeuw.

De lijnen op een weerkaart noemt men isobaren en zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Als je weet dat de wind rond een hogedrukgebied (A of anticycloon) in wijzerzin draait en rond een lagedrukgebied (B of depressie) in tegenwijzerzin, dan neem je een denkbeeldige snelweg waar langs dewelke koude polaire lucht wordt aangevoerd. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img