donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsKOUDE FEBRUARIMAAND
spot_img

KOUDE FEBRUARIMAAND

Wie de voorbije februarimaand op Tenerife of op een ander Canarisch Eiland verbleef heeft het wel gevoeld. Fleesjes, truien en andere warme kledij kwamen massaal uit de kast. De temperaturen waren aan de frisse kant. Velen hebben het koud gehad. De gemiddelde temperatuur gedurende de afgelopen maand februari op de Canarische Eilanden bedroeg slechts 13,9 °C, een waarde die één graad Celsius onder het langjarige gemiddelde lag. De cijfers geven aan dat het een koude maand was, op zestien februarimaanden na, de koudste sinds 1961.

De gemiddelde gecumuleerde neerslagwaarde bedroeg 39,3 mm, wat neerkomt op een maand die natter was dan normaal en als dusdanig opgelijst wordt als de 29e natste februari sinds 1961. Hoewel de hoogste absolute neerslaghoeveelheden werden gemeten in het noorden, noordoosten en noordwesten van Tenerife, viel er ook veel neerslag in het zuiden van Tenerife.

Maandoverzicht

Het aantal uren zonneschijn lag 7 procent boven het gemiddelde van de periode 1991-2020. Het was de elfde februarimaand met de meeste uren zonneschijn sinds 1983.

De gemiddelde temperatuur in de archipel bleef bijna de gehele maand onder het langjarige gemiddelde, met uitzondering van de 26ste en 27ste, toen de temperatuur de gemiddelde waarde bereikte en de 28ste, toen deze met één graad Celsius werd overschreden. 

Tijdens de eerste dagen van de maand, tot de 9de, bleef de gemiddelde temperatuur ongeveer 2 °C onder de gemiddelde temperatuur van de referentiereeks. Tijdens de aangegeven periode was er een kleine stijging op dag 2 en 3, toen er een oostelijke stroming tot stand kwam, met een lichte calima op dag 1 en 2. De daaropvolgende daling, vanaf dag 4, werd veroorzaakt door een DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos) die zich tijdens die dagen verplaatste van het noordwesten naar het noordoosten van de Canarische Eilanden, waardoor (koude) advectie over de eilanden ontstond.

Calima’s

Er trok een tweede calima over op dag 8. Vanaf de 10e zorgde de aanwezigheid van een lagedrukgebied ten zuidwesten van de archipel, met een laag isobarisch gradiënt, voor een zuidelijke stroming over de archipel, waardoor de temperaturen tot de 13de relatief hoog opliepen en tussen de 11de en de 14de zorgden voor de volgende calima van de maand. In totaal werden drie calima’s geregistreerd in februari: op de 1ste en 2de, tussen de 8ste en de 11de en op de 14de van deze maand.

Vanaf de 14de bracht een Atlantische trog, met een bijbehorend front, een noordelijke stroming op gang die zorgde voor een nieuwe temperatuurdaling, waarbij op de 16de de gemiddelde minimumtemperatuur van de maand werd bereikt. Vanaf die dag stegen de temperaturen tot op 21 februari.

Barometrisch moeras

Tussen de 21ste en de 25ste veroorzaakte de aanwezigheid van een andere trog ten noorden van de Canarische Eilanden, samen met een Atlantische anticycloon (die zich tijdens bovengenoemde dagen boven de Azoren concentreerde) en een minder omvangrijk lagedrukgebied dat zich van zuid naar noord langs de westkust van Afrika bewoog, een noordelijke stroming die zorgde voor een daling van de temperaturen. Deze was echter veel minder uitgesproken dan die in de eerste helft van de maand.

Het thermische gedrag van de maand eindigde met een barometrische moerassituatie tijdens de laatste drie dagen van de maandEr ontstond een zonale circulatie, die thermische stijgingen veroorzaakte door advectie en door een grotere insolatie – de totale hoeveelheid zonnestraling die een bepaald gebied over zich krijgt gedurende een bepaalde periode.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img