zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuws'KORTRIJK DRUMT' NAAR TENERIFE
spot_img

‘KORTRIJK DRUMT’ NAAR TENERIFE

Nadat Vincent VanQuickenborne in 2012 burgemeester van Kortrijk werd, kwamen er verschillende initiatieven naar boven. Kortrijk Spreekt was er ééntje van, Kortrijk Zaait een andere. Drummer Gino Kesteloot inspireerde zich daaraan en kwam aandraven met Kortrijk Drumt. 
Dat resulteerde in de eerste editie op 6 september 2015 op het Schouwburgplein waar Gino met zijn organisatie het Europees record brak door samen met 138 drummers ‘Uptown Funk’ van Mark Ronson en Bruno Mars te speelden.

Op 1 juli 2018 kwam er een tweede editie ten voordele van Het Ventiel, in de strijd tegen jongdementie. Deze keer waren er 246 drummers die een medley speelden van Queen, Deep Purple, David Bowie, Rammstein en Kiss. Opnieuw werd het Europees record verbroken. 

Na dit fenomenale succes gingen verschillende filmpjes wereldwijd viraal en begon de bal te rollen. Een optreden op het Koningsplein, vlak voor het Koninklijk Paleis in Brussel, een optreden in Malta, een optreden op het gerenommeerde festival Alcatraz zijn de hoogtepunten sedert het ontstaan.
Gino Kesteloot, Mieke Cuypers en Steve Carette zijn de drijvende kracht achter ‘Kortrijk Drumt’ en breien een vervolg met buitenlandse optredens onder de naam ‘Kortrijk Drumt On Tour’.

Gino

Gino Kestesloot heeft de muzikale vibes betrapt van zijn vader Roger die een uitmuntend accordeonist was. Hij maakte zijn televisiedebuut als zesjarige drummer in 1969, waar hij aan de zijde van zijn vader optrad in het populaire BRT-programma Echo. Daarna speelde hij lange tijd in vaders orkest. Op 15-jarige leeftijd richt hij zijn eerste band op. Met Ace wordt er opgetreden in jeugdhuizen. Daarna volgen funkgroepen Airquick, Bronxx en Rich Du Bois waarmee kleine en grote successen worden geboekt. 

In 1990 wordt Gino drummer bij de bluesgroep Tex en vanaf 2000 speelt Gino als freelance bij artiesten zoals Roland, Boogie Boy, Patrick Verbeke, Wendy Van Wanten, Dana Winner, Marijn Devalck en Boogie Boy. 
Tijdens Grensproms 97 geraakt hij aan de praat met de Meense zanger Marc Vermeersch en zo ontstaat de The MG Band die tot op vandaag het land afschuimt met meer dan gewaardeerde optredens.
In ‘93 kruisten de muzikale degens van Gino deze van Mieke Cuypers op een podium en een vonk sloeg over. Zij was 

zangeres en werkte als backing vocals bij artiesten als Helmut Lotti, Bart Kaël, René Froger, Lee Towers en Johnny Logan.

Sinds 1994 worden er drumlessen gegeven bij Music Verschelde en in 2001 start Gino zijn eigen drumschool. De lessen gaan door bij hem thuis in zijn studio. Om en bij de tweehonderd leerlingen volgen er wekelijks les. 

Koning Filip drumt

Koning Filip heeft het naar zijn zin en krijgt zijn eerste drumles van Gino Kesteloot. Foto © Tony Decruyenaere

Op de nationale feestdag anno 2022 verzamelen 107 drummers met hun drumstel op de Grote Zavel in Brussel. Eerst kwam Premier Alexander de Croo meedrummen, maar ’s avonds was het hek helemaal van de dam. Flegmatieke Gino Kesteloot kreeg Zijne Majesteit Koning Filip zover om aan zijn drumstel te gaan zitten en leerde hem de beats van We Will Rock You van Queen. Gehoorzaam nam Koning Filip plaats op de drumstoel en onderging zijn eerste drumles.
Uiteraard werd dit feit uitvoerig uitgesmeerd in de regionale, de nationale en de internationale pers.

Een lachende koning zien we niet zoveel, een drummende koning nog minder. Hij had er duidelijk zin in! 


Tenerife in 2023

Met ‘Kortrijk Drumt On Tour’ in het achterhoofd en na de succesvolle trip naar Malta werd al snel uitgekeken naar buitenlandse locaties om optredens te verzorgen. De aandacht gaat nu alvast naar Portugal, Brazilië en Tenerife.
De organisatie voorziet een vijfentwintigtal drummers naar Tenerife te laten afreizen in de eerste helft van april 2023 om er twee optredens te verzorgen. Een minifestival gaat alvast door in Westhaven Bay (Costa del Silencio) en het maxifestival zou kunnen doorgaan aan de kust van een toeristische gemeente in het zonnige zuiden van Tenerife. Er wordt hardop gedacht aan Los Cristianos, maar ook Las Galletas is een mogelijke locatie.

Lokale drummers

Niet alleen drummers uit Belgenland zullen performen op Tenerife, ook lokale drummers en leerlingen van de verschillende muziekscholen op het eiland worden bij dit project betrokken. Om het internationaal aspect te vergroten en om kans te geven aan drummers op Tenerife om aan dit uniek evenement deel te nemen, wordt een oproep gedaan via de lokale media. Drummers vormen binnen de muzikale familie van muziekinstrumenten een hechte band en door samen te musiceren wordt deze band nog versterkt, ook internationaal.

Iedereen kan deelnemen

Beide optredens op Tenerife zullen bestaan uit twee sessies van dertig minuten waarbij een aantal medleys worden gespeeld. Drummers die eerdere meespeelden hebben deze nummers al ingestudeerd, want improvisatie is niet toegestaan. Alle drumslagen moet egaal en gelijktijdig klinken. 
De buitenlandse drummers en de gelegenheidstrommelaars die aan het evenement wensen deel te nemen worden vooraf geïnstrueerd via videolinks.
Wie een drumstel heeft op Tenerife of er een kan laten overbrengen of wie een drummer kent op het eiland die wil deelnemen aan dit uniek spektakel kan contact opnemen via het contactformulier op deze website.      

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

KLEINE POTJES

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

FIETSEN OP TENERIFE

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

GRATIS UPDATE

spot_img