Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** De meest legendarische rockopera Jesus Christ Superstar wordt, na voorstellingen in half Europa, nu ook opgevoerd in de Pirámide de Arona; zestig zangers-acteurs van Tsjechische afkomst performen de twee uren durende Engelstalige versie van dit muzikaal filmdrama in de aula waar een capaciteit is van 1.600 personen.

** Het platform ‘Queremos’ of ‘We willen een snelheidscircuit op Tenerife’ heeft 15.626 handtekeningen verzameld en overhandigd aan de eilandregering om er druk op uit te oefenen dat motorrijders hun sport willen beoefenen onder veilige omstandigheden; dit is ongeveer de enige groep op Tenerife die zijn sport niet naar behoren kan beoefenen, en vandaar de dringende vraag om werk te maken van de aanleg van het racecircuit.

** Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) registreerde vrijdag 17 januari 2019 om 06.36 uur een aardbeving op 5 kilometer diepte, met een kracht van 4,2 op de schaal van Richter; deze aardbeving in het diep tussen Gran Canaria en Tenerife werd door heel wat mensen gevoeld in de gemeenten La Matanza, Tacoronte, La Laguna, Güímar, Santa Cruz de Tenerife, Candelaria, Fasnia, Arico en Granadilla.

** Vijfhonderd leerlingen uit elf scholen zullen zich engageren om oplossingen te zoeken tegen de plastiekvervuiling in de oceaan om zodoende de kusten op Tenerife te beschermen tegen (micro)plastics; de leerlingen tussen 14 en 18 jaar zullen proberen om hun ideeën te realiseren binnen het initiatief van Tech4Nature en fantaseren reeds over technologische hoogstandjes om hun stoutste dromen waar te maken.

** Het idee om op Tenerife een treinverbinding te realiseren die het hoofdstedelijk gewest met het toeristische zuiden moet verbinden is reeds decennia oud; het traject dat zeven haltes werd toebedeeld en door tunnels moet lopen in Tabaiba-Radazul, Arona en Adeje beschikt over een prijskaartje van 2,4 miljard euro. Dit is heel veel voor een traject van 80 kilometer dat in 40 minuten wordt afgelegd.

** Het ministerie van Openbare Werken laakt de vertragingen van de wegenwerken aan de verbinding Las Chafiras-Oroteanda en beweert dat de oorzaak moet gezocht worden bij de toepassing van de wet op de overheidsopdrachten die op 9 maart 2018 in werking is getreden; de wegenwerken moeten een einde maken aan het verkeersinfarct dat dagelijks optreedt rond het op- en afrittencomplex waar dagelijks 75.000 voertuigen voorbijkomen.

** De eerste bosbrand van het jaar 2019 is een feit en heeft plaatsgevonden in een onbewoond gebied in de nabijheid van de barranco van Acentejo tussen La Vitoria en La Matanza; de brandweerploegen werden bijgestaan door een blushelikopter die de vlammen snel heeft kunnen doven terwijl de grondtroepen voor de nodig nablussing hebben gezorgd.