woensdag, april 17, 2024
HomeBlogNieuwsKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE DEEL 196
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE DEEL 196

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Santa Cruz wil de ‘mirador’ van Las Teresitas aankopen en heeft daarbij de intentie om er de mooiste kijkhoek van Tenerife van te maken; na een ongeval, waarbij een toerist door het dak van een van de bouwvallige panden is gezakt, werd deze uitkijkpost omheind en voor alle kijklustigen afgesloten.

** Parlementaire amendementen van Acest (Asociación de Empresarios de Avistamiento para la Conservación de Cetáceos del Sur de Tenerife) verplichten voortaan dat vissersvaartuigen ter bescherming van walvisachtigen aan dezelfde regels moeten worden gebonden als de excursieboten; een maximumsnelheid van 15 knopen binnen de ZEC (Zona Especial de Conservación) zal worden vastgelegd om dodelijke botsingen met zeezoogdieren te voorkomen.

** Het zuiden van Tenerife beschikt nu ook over een mortuarium-crematorium dat onlangs plechtig werd ingehuldigd in Cho-Parque de La Reina (Arona); het bedrijf Mémora heeft geïnvesteerd in vier dodenkamers, een oratorium, een afscheidsruimte en een crematorium op een oppervlakte van 1.070 vierkante meter aan de Calle Infanta Elena op het industrieterrein Cho II.

** De DISA Group heeft deze donderdag in Santa Cruz de eerste elektrolijnen op de Canarische Eilanden geopend, met 100% hernieuwbare elektriciteit en vier oplaadpunten voor auto’s en acht voor elektrische fietsen; daarmee gaat DISA inzetten op het leveren van hernieuwbare energie op verdeelpunten waarvan deze eerste verwezenlijking de start moet zijn van een reeks die over het hele eiland moet geplaatst worden.

** Het waterzuiveringsstation van Fonsalía in de gemeente Guía de Isora dat momenteel aan 70.000 mensen drinkwater levert wordt door universiteitsstudenten die geïnteresseerd zijn in de problematiek van water- en ontziltingsprocessen gebruikt om hun studie te actualiseren; de zuiveringsinstallatie, die ingehuldigd werd in december 2017, kan in eerste fase 14.000 kubieke meter vers water per dag produceren, om deze daarna te verhogen naar 21.000 m³ en in een derde stap naar 40.000 m³.

** El Mojón, het gebied dat ten noorden van Los Cristianos ligt, heeft een één miljoen vierkante meter tellende grondoppervlakte en daardoor trekt het de belangstelling van een half dozijn hotelgroepen en van een Duitse multinational; zes hotelgroepen richten hun pijlen en de daarmee gepaard gaande investeringen op de gronden die ter beschikking worden gesteld door Arona, waaronder ook de Duitse supermarktketen Lidl, die vestigingen heeft in 30 landen.

** Er werden nieuwe daden van vandalisme ontdekt in het Teide Nacional Parque waardoor het natuurlijk patrimonium werd geschonden: er werd graffiti aangebracht op een grote rotspartij en de overheid vraagt nu aan alle bezoekers om alert te zijn en steeds aangifte te doen als getuige van deze misdrijven.

** De onteigeningen voor de aanleg van de treinlijn Noord-Zuid vorderen goed en daardoor zijn bijna de helft van de onteigeningen (635) afgehandeld; de realisatie van een spoorlijn van het noordoosten tot het zuidwesten werd in 2010 geraamd op 1,803 miljard euro en is op amper negen jaar opgelopen tot 3,5 miljard euro.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

PALM-MAR GROEIT

VIDEO LEPRADORP ABADES

spot_img