zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE DEEL 192
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE DEEL 192

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Het nieuwe windmolenpark in de gemeente Arico zal een potentieel van 18,4 megawatt aan elektriciteit produceren en aldus 7.000 huishoudens van stroom voorzien; deze groene aanlevering, waarmee een investering van 24,2 miljoen euro is gemoeid, zal zorgen voor een vermindering van 72.000 ton kooldioxide (CO²), 500 ton zwaveloxide (SO), 190 ton stikstofoxide(NO) en 65 ton koolmonoxide(CO) in de atmosfeer.

** Eerder hebben we reeds gemeld dat de olieraffinaderij in Santa Cruz verdwijnt en dat er een andere bestemming wordt aan gegeven; de raffinaderij Cepsa heeft geschat dat 56.876 m² van de totale grondoppervlakte van ruim 500.000 m² verontreinigd is en onmogelijk kan voorbestemd worden voor woningbouw en recreatie zonder dat de gecontamineerde grond een reinigingsproces heeft ondergaan.

** Het gehucht Los Roques in Fasnia, die voor urbexfotografen een boeiende locatie is, wordt reeds jaren stiefmoederlijk behandeld door de lokale overheid en door de eilandregering; er komt schot in het kustpromenadeproject dat door het departement Costas in 2012 werd ingediend en om deze kuststrook op te smukken moeten 3 huisjes, het solarium en een deel van het zwembad dat hoort bij het wooncomplex Apartamentos Bahía afgebroken worden.

** De meest gekende en populaire boom op Tenerife is ongetwijfeld El Drago of de drakenbloedboom; om de boom te eren heeft de overheid van de gemeente Icod de los Viños een procedure ingeleid om de erkenning te krijgen om de gigantische Dracaena draco een status van werelderfgoedlocatie te schenken.

** Er zijn op de Canarische Eilanden meer dan 15.000 campers aanwezig, zonder rekening te houden met het toenemende aantal bestelwagens die partieel of gedeeltelijk kan worden omgebouwd om dezelfde functie te vervullen, en daarom moet het beleid aangepast worden om onder meer mee te evolueren met de groei van deze toeristische markt; bijgevolg is de overheid bezig met het uitvaardigen van een rechtlijnige reglementering waaraan alle campergebruikers op de Canarische Eilanden zich zullen moeten houden.

** Meesterbanketbakker Pablo Pastor en de gemeente Adeje kunnen fier zijn op het kersttafereel dat in het Centro de Desarrollo Turístico in Costa Adeje wordt tentoongesteld en dat elke dag kan bezocht worden van 16.00 tot 20.00 uur; de kerstkribbe staat werkelijk centraal tussen huizen, bruggen, kerken, burchten, kastelen en rivieren die ontstaan zijn uit de boetseerkunst van 250 kilogram chocolade.

** Een recordaantal van vijfduizend personen zijn ingeschreven en wandelen het vier kilometer lange traject vanaf de Golden Mile in Arona tot aan Plaza Salytien in Adeje ter ondersteuning van de actie Carrera por la vida/Walk For Life; de Belgische Brigitte Gypen is het dynamische hart en de voorzitter van dit jaarlijks terugkerend evenement dat tevens heeft gezorgd voor een recordaantal flashmobdeelnemers.

** Het observatorium van Izaña, dat op 2.400 meter hoogte in de schaduw van de Teide ligt, biedt vijf dagen per week de mogelijkheid om het wetenschappelijk weer- en sterrencentrum te bezoeken; onder de naam Volcano Teide Experience kan iedereen de in 1964 geopende uitkijkpost van binnen en van dichtbij bekijken waarbij de grootste telescoop IAC-80 de blikvanger is.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

HOPELOOS VERLIEFD

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE ALS REISBESTEMMING

DAGUITSTAP NAAR LA OROTAVA

spot_img