Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** De haven van Santa Cruz wordt zondag het toevluchtsoord voor de MSC Divina die komt schuilen tegen de weersomstandigheden die door orkaan Leslie mogelijks wordt veroorzaakt; het cruiseschip met 3.335 passagiers komt samen aan met twee andere cruiseschepen, namelijk de Albatros en de Independence of the Seas, samen goed voor 10.500 personen, 2.763 bemanningsleden en 7.735 passagiers.

** Een nieuw fietspad van 6 kilometer lang zal binnenkort, parallel aan de hoofdweg, La Laguna met Tacoronte verbinden en de voetpaden worden aangepast zodat er een 11,3 kilometer wandelpad ontstaat; de kostprijs is niet min, het Cabildo de Tenerife heeft 29,3 miljoen euro begroot die in de komende drie jaar zal worden gebruikt om het geheel uit te voeren.

** In de haven van Granadilla werd gisteren voor het eerst een cargo aan boord gebracht van het 5.600 ton wegend schip Y. Dadayli dat 1.000 ton oud ijzer aan boord heeft genomen om over te brengen naar de haven van Setúbal in Portugal; het stukgoedschip Y. Dadayli, dat vaart onder Panamese vlag, is ingezet in opdracht van het bedrijf La Luz Market en het laden van 1 miljoen kilogram schroot duurde een volledige werkdag.

** Op 16 oktober 2018 is het 60 jaar geleden dat een grote sprinkhanenplaag de oogsten op Tenerife heeft verwoest en miljoenen dollars aan schade heeft aangericht waardoor veel boeren in de penarie raakten; de gigantische insectenconcentraties waren afkomstig van het Afrikaanse continent en werden door een warme zuidoostenwind aangevoerd.

** De Maagd Maria van Candelaria is op reis vertrokken; op vrijdag 12 oktober gaat ze naar Santa Cruz van waaruit ze een week later naar La Laguna gaat, alwaar ze een week verblijft en op 27 oktober terugkeert naar Candelaria; deze rondreis is bedoeld om zieken, oudere mensen en personen met mobiliteitsproblemen hun devotie te laten kennen aan de Heilige Maagd van Candelaria, de patrones van Tenerife.

** Duizenden mensen, voornamelijk toeristen, hebben gisteren in Arona genoten van een dag vol activiteiten die de aanwezigen naar het verleden hebben gevoerd en die de erfgoedwaarde van het historische centrum van de gemeente hebben vergroot; deze dag weerspiegelt de inzet van het engagement om de identiteit, de cultuur, de traditie en de duurzame doelstellingen van de gemeente te behouden, aldus de burgemeester.

** De regering van de Canarische Eilanden houdt nauwlettend de toepassing op de prijzen van vliegtuigtickets in de gaten om toe te zien of de maatschappijen hun prijzen niet doelbewust verhogen voor de reizigers die uit de Canarische archipel komen; het toezicht op de toepassing van de 75% korting op vliegreizen is geen koopje, maar een recht voor de inwoners en dat recht moet beschermd worden, dixit de overheid.

** De gemeenteraad van Granadilla de Abona, de eilandregering, de Guardia Civil, de Canarische politie, de lokale politie en AENA zijn overeengekomen om een team op te richten om gerichte controles uit te voeren om de activiteiten van niet-officiële taxi’s in kaart te brengen die zich aan de luchthaven Reina Sofia proberen te mengen met het taxikorps dat bevoegd is om er te opereren; op deze manier wordt de strijd op een effectieve manier aangebonden tegen indringers.