zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 279
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 279

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]
** Meer dan duizend betonblokken van 30.000 kilogram elk zullen de volgende weken in de haven van Los Cristianos worden geplaatst om de strekdam te versterken en de havenfaciliteit te beschermen tegen stormen en daarvoor werd er 2.296.303 euro uitgetrokken om het bedrijf Satocan SA te betalen voor de uitvoering van de werken; de 1.048 blokken beton, waarvan er elke dag tussen de 12 en 15 stuks in het water zullen worden gelaten, meten elk 2,32 x 2,32 x 2,32 meter en worden gegoten op het industrieterrein van Granadilla waar er reeds 660 blokken zijn gefabriceerd.
** Nooit eerder klapten de exportcijfers zo hard in elkaar, want de export van de Canarische Eilanden is in de eerste helft van het jaar met 30,2 procent gedaald en op nationaal niveau bedroeg het handelstekort in de eerste zes maanden een slordige 7.573 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 48,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar; deze cijfers zijn het gevolg van de daling van de export, die in de eerste helft van het jaar met 15,8% heeft verloren tot 124.101 miljoen euro, en door de impact van COVID-19 op de economie, en door de daling van de import, met 131.675 miljoen euro, die in vergelijking met dezelfde periode in 2019, met 18,8% afnam.
** De regering van de Canarische Eilanden heeft via het Directoraat-generaal Veiligheid en Noodhulp, de alarmfase voor de maximumtemperaturen en het verhoogde risico van branden in de archipel met ingang van vrijdag afgekondigd omdat het gemiddelde neerslagtekort in het huidige hydrologische jaar momenteel 50 procent bedraagt, met uitschieters in bepaalde gebieden, tot 75 procent; zo worden temperaturen verwacht tussen 30 en 38 °C in het binnenland, in de middengebergte, in de hoge gebieden en op de toppen. Heel lokaal kan de temperatuur 40 °C bereiken, vooral op Gran Canaria, en bovendien worden ’s nachts in veel gebieden minimumtemperaturen verwacht die gelijk zijn aan of hoger zijn dan 24 ºC.
** De Canarische overheid sluit het nachtleven volledig af, beperkt de openingsuren van de horecazaken, past bezoeken aan de seniorencentra aan en neemt een drastische beslissing door de openingstijden van de horeca te beperken tot 01.00 uur ’s nachts; bovendien heeft de regering ermee ingestemd alle discotheken, nightclubs en cocktailbars te sluiten en voor massa-evenementen is toestemming nodig van de gezondheidsautoriteiten, ongeacht wanneer ze doorgaan, overdag of ’s nachts.
** De Canarische Eilanden weten dat ze een unieke kans krijgen om een aantal van de 30.000 Duitse TUI-klanten binnen te halen die van plan waren om binnenkort naar de Balearen te reizen, maar weten ook dat dit niet de oplossing is voor de ernstige problemen die worden veroorzaakt door de wereldwijde coronapandemie, maar in tijden van tekorten helpen alle beetjes; de getroffenen Balearenreizigers – Balearen kreeg codekleur rood over zich heen – zijn verdeeld in drie groepen; er is een harde kern die enkel voor de Balearen kiest en geen ander alternatief wil aangeboden krijgen, zelfs niet met een compensatie van 140 euro die TUI hen aanbiedt, er is de groep die kiest voor een andere mediterrane bestemming die minder getroffen is door het COVID-19 zoals Turkije of Griekenland, en ten slotte, zijn er degenen die kiezen voor de Canarische Eilanden als alternatief.
** De burgemeesters van El Tanque, Los Silos, Garachico, Buenavista en Icod juichen het begin van wegenwerken toe die een vervolg moeten schrijven aan het eeuwigdurende snelwegverhaal, maar nu komen de grote werken eraan met de tunnel onder het Tenogebergte, die het duurste wegenbouwproject is dat Spanje ooit heeft gekend en bovendien twijfelt niemand eraan dat de bevestiging van de start van de werken van het gedeelte dat El Tanque met Santiago del Teide moet verbinden; belangrijk is, dat er rekening wordt gehouden met milieucriteria en veiligheidsgaranties want de Erjos-tunnel wordt 5,1 kilometer lang en dat graaf je niet uit zonder rekening te houden met het milieu en met de algemene veiligheid.
** Door de hoge temperaturen die tijdens de lente- en zomermaanden werden geregistreerd is de druivenoogst in alle regio’s van het eiland vervroegd, want normaal worden de druiven begin de tweede helft van augustus geplukt, maar door het goede weer en de warme temperaturen in het voorjaar en de zomer 2020 is de pluk in alle regio’s bijna een maand eerder gestart; in sommige gebieden, zoals de Orotava-vallei, zal de stijging 40% bedragen ten opzichte van 2019, in de regio Ycoden-Daute-Isora schat men een stijging van 25 tot 30%, terwijl ze in de Tacoronte-Acentejo een oogst verwachten die 20% hoger ligt dan die van vorig jaar, en tenslotte blijft de productie in de regio’s Güímar en Abona vrijwel gelijk, of iets hoger.
** De regeringswoordvoerder op de Canarische Eilanden heeft meegedeeld dat er onder de opvarenden van een door de Salvamento Maritimo geredde patera – nadat een SAR-vliegtuig de gammele schuit had waargenomen op 110 mijl ten zuiden van Gran Canaria – vijf doden en elf overlevenden zijn aangetroffen; tot nog toe zijn er deze maand 127 immigranten omgekomen of verdwenen (gestorven op zee of gevlucht bij aankomst aan land) toen ze de kusten van de Canarische Eilanden wilden bereiken in kleine bootjes, ook patera of cayuco genoemd, en 359 bootvluchtelingen zijn erin geslaagd om levend en wel op de Canarische Eilanden aan te komen, met zicht op een veiliger bestaan.
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEVAARLIJKE ZON

FIETSEN OP TENERIFE

spot_img