zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 274
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 274

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** De eilandregering ‘Cabildo de Tenerife’ heeft een resolutie uitgevaardigd waardoor open vuren worden verboden door abnormale meteorologische omstandigheden waarin hoge temperaturen en droogte persisteren; de risico’s op natuurbranden is groot en het uitvoeren van risicoactiviteiten, zoals het verbranden van stoppels, het gebruik van de bbq’s in recreatiegebieden, kampvuren en het afsteken van vuurwerk blijft daarom verboden, evenals het uitvoeren van werkzaamheden met machines of gereedschappen die vonken of gloeiende elementen kunnen veroorzaken.

** De regering van de Canarische Eilanden zal de verplichte maskerdracht, voorgesteld door de nationale Spaanse regering niet volgen, maar zal wel de controles opvoeren om ervoor te zorgen dat de bestaande regelgeving wordt nageleefd; het gebruik van maskers is verplicht voor iedereen die ouder is dan zes jaar en een mondmasker of -kapje moet gedragen worden in alle gesloten ruimten voor openbaar nut en ook in alle open ruimten waar de minimale interpersoonlijke afstand van minimum 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd, zoals in de winkels en op het openbaar vervoer.

** Er wordt gewaarschuwd dat de elektrische infrastructuur op Tenerife verouderd is en dat er daarom meer kans is op stroomstoringen, legt voorzitter Alberto Perez van de Asociación de Empresas de Instalaciones Eléctricas y Telecomunicaciones (Asinelte) uit, die er in één adem bijvoegt dat we ons geen grote energiestoornissen meer kunnen veroorloven omdat dit negatieve gevolgen heeft voor de economie; zowel de elektrische industrie als de huidige telecommunicatietechnologieën, die beide zeer geavanceerd zijn, moeten het mogelijk maken om elektrische storingen uit te sluiten en in staat zijn om over real-time-informatie te beschikken over wat er zich op het elektrische netwerk afspeelt.

** Meer dan 341.000 Canariërs overleven zo goed als ze kunnen en lijden onder de ontberingen van ernstige armoede, werd gepubliceerd in het rapport European Anti Poverty Network (EAPN), dat wordt uitgebracht door het prestigieuze bureau van het Europees netwerk tegen armoede; ruim 51% van de mensen die zich in een situatie van ernstige armoede bevinden zijn mannen, vrouwen zijn voor 48,8% vertegenwoordigd, een op de vier (24,3%) is jonger dan 18 jaar, een percentage dat stijgt tot 40,5% als we de leeftijdsgroep 18 tot 29 jaar erbij optellen en daar bovenop komen er de 8,7% ouderen die in ernstige armoede leven omdat hun inkomen wordt bepaald door de hoogte van het pensioen.

** Afgelopen week werd Tenerife andermaal geconfronteerd met een algemene stroomonderbreking die veroorzaakt werd door een storing in een generator van de thermische centrale in Granadilla, waardoor het eiland ongeveer zeven uur lang zonder stroom zat, en duidelijk is dat President Pedro Martín in deze zaak geen genoegen neemt met dit voorval en het een schande vindt dat er weer een algemene energieblack-out is opgetreden; hij wees erop dat noch Red Eléctrica noch Endesa last lijkt te hebben van de torenhoge boetes van respectievelijk 30 en 10 miljoen euro die werden gegeven na de algemene stroomonderbreking in september 2019.

** Het Ministerie van Volksgezondheid van de regering van de Canarische Eilanden heeft via het Directoraat-generaal Volksgezondheid in verschillende gemeenten op Gran Canaria, Tenerife, La Palma en Fuerteventura gewaarschuwd voor hoge temperaturen die als alarmdrempel kunnen gelden en daarom is er alarmcode rood uitgeroepen op Gran Canaria en alarmcode geel op Tenerife; de verwachting is dat de temperaturen hoger zullen oplopen dan de drempelwaarden die in het ‘Bijzonder Plan’ van preventieve maatregelen tegen de effecten van buitensporige temperaturen op de gezondheid zijn vastgesteld en daarin is er sprake van 32 graden Celsius maximum en 24 graden Celsius minimum per dag.

** De Minister van Openbare Werken, Vervoer en Huisvesting van de Canarische regering, Sebastián Franquis, heeft gisteren in het parlement aangekondigd dat het gedeelte van de TF-5 tussen Icod de los Vinos en San Juan de La Rambla zal worden aanbesteed en op deze manier wordt het project dat bijna twee decennia lang in de vrieskast lag, ontdooid en krijgt de eilandring in het noorden binnenkort een verdere afwerking; het wegenproject is heropgestart en aangepast aan de huidige wetgeving, aan de milieumaatregelen en aan de verkeerswetgeving, maar vooral, het werd van onder het stof gehaald en er is prioriteit gegeven aan dat deel van de eilandring dat sinds 1997 in het Wegenakkoord werd overeengekomen.

** Om half negen in de ochtend op dinsdag 14 juli wordt het kustgebied rond het pittoreske gehucht van Adeje voor de vierde maal in deze eeuw ontruimd en wordt de emblematische verblijfsenclave in La Caleta opgeruimd, waardoor alle bewoners hun onderdak moeten verlaten; ondanks het feit dat twintig dagen geleden de ontruiming werd gemeld, zijn er nog steeds bijna honderd onderkomens die niet werden afgebroken, en daarom worden tenten, grotten en hutten ontdaan van achtergelaten zaken en wordt de omgeving hersteld in de eer dat een beschermd kustgebied toebehoort.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

VIRUSSEN OP TENERIFE

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img