dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 272
SEB LEESON LEGAL GROUP

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 272

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** Na meerdere klachten van milieuplatformen zoals de Stichting Telesforo Bravo Juan Coello en #pasasinhuella, heeft de Cabildo van Tenerife een maand geleden maatregelen uitgevaardigd om de aanwezigen, die op permanente basis verblijven op de kuststrook van La Caleta (Adeje), uit te wijzen; hoewel er geen specifieke datum is voor de uitzetting die door de Minister van Milieu, Carmen Garcia, is aangekondigd, zal deze naar verwachting tegen het eind van deze maand plaatsvinden en daardoor hebben de ‘hippies’– zo worden ze in de volksmond genoemd – voldoende tijd gekregen om hun verblijfplaatsen in het beschermd natuurgebied te verlaten zonder daarvoor beboet te worden.

** Het hotel H-10 Costa Adeje Palace, dat op 24 februari 2020 onverwacht in de wereldpers kwam nadat er een positief geval van het coronavirus was geregistreerd waardoor bijna 1.000 mensen, klanten en werknemers, in quarantaine werden geplaatst, heeft de deuren wagenwijd opengezet om nieuwe toeristen welkom te heten; in totaal werden er toen in het hotel zeven positieve gevallen geregistreerd, werd de besmetting snel en adequaat bij de keel gegrepen en werd er doeltreffend opgetreden door een team dat bestond uit 13 artsen, 42 verpleegkundigen, vier administratieve assistenten en tien technici op het gebied van logistiek management.

** De Canarische economie verloor, verliest en zal elke dag dat het toerisme niet massaal terug op gang komt, 46 miljoen euro per dag of 322 miljoen euro per week of gemiddeld 1,399 miljard euro per maand verliezen en dit is een constante die op 15 maart begon toen de overheid de staat van alarm aankondigde; de Encuesta de gasto turístico (Egatur) schat dat toeristen in de eerste helft van maart, toen er nog 416.000 buitenlandse bezoekers op de eilanden waren, iets meer dan 611 miljoen euro in de eilandenkas hebben gestopt alvorens de coronacrisis heeft toegeslagen en een gigantisch gapende financiële kater heeft veroorzaakt.

** Terwijl de Spaanse regering een verhoging van de belastingen onvermijdelijk acht ter compensatie van de enorme overheidsuitgaven die de coronapandemie heeft opgedrongen, blijven de Canarische Eilanden vasthouden aan het idee om de Indirecte Belastingen (IGIC), de belangrijkste belasting van de Canarische Eilanden, voorlopig niet aan te pakken, aldus de minister van Financiën, Román Rodríguez; vanwege de gedwongen economische stop en het nultoerisme, zijn de cijfers ongezien want tussen januari en mei heeft de autonome Canarische regering slechts 520,5 miljoen euro ingezameld door de IGIC-toepassing, dit is 31% minder dan in 2019, ondanks de verhoging van het algemene belastingtarief met een half procent, van 6,5 tot 7% vanaf 1 januari 2020.

** Een jaar geleden, in september 2019, maakten restaurateurs het gemeentebestuur in Arona attent op hun onmacht en weerloosheid omdat ze om 22.00 uur de deuren moesten sluiten en zij vonden dit niet kunnen en discriminerend  tegenover collega’s die langer openblijven; uitbaters van restaurants met terrassen, in het bijzonder handelaars in de voetgangersstraat Candida Peña Bello, hebben dit jaar opnieuw klachten over pesterijen van de politie en zij vinden het bij het haar getrokken dat een pizzeria werd beboet met 3.500 euro voor het openhouden van het terras na 22.00 uur en dat andere soortgelijke handelszaken binnen de gemeentegrens oogluikend langer mogen openblijven. 

** De openbare busmaatschappij Titsa herstart de buslijnen naar het hoogplateau van de Teide op vrijdag, zaterdag en zondag nadat de verbindingen met het Parque Nacional del Teide en met Las Cañadas eerder tijdelijk werden opgeschort na de afkondiging van de coronacrisis in maart jongstleden; de kost van de busreis kan worden betaald met de Ten+kaart of in cash, enkel wanneer er wordt betaald met pasmunt, maar tickets kunnen ook gekocht worden op de website  www.tomaticket.es/titsa en de dienstregelingen kunnen worden geraadpleegd op de website www.titsa.com, via het telefoonnummer 922.53.13.00 of via de sociale netwerken van het bedrijf.

** De eerste vlucht die deze week op Tenerife Sur landde was een Ryanair-vlucht vanuit Madrid en even na tien uur landde er een Edelweiss Air-vlucht vanuit Zürich met ruim 140 passagiers aan boord en van de overige 15 vluchten die op 1 juli 2020 op Tenerife Zuid landden, kwamen er twee uit Las Palmas en één uit Madrid, terwijl er 12 internationale vluchten aankwamen: twee uit Londen en twee uit Amsterdam, en telkens één vanaf Zürich, Glasgow, Luxemburg, Düsseldorf, Berlijn, Katowice (Polen), Leicester en Manchester; in Spanje waren er 390 aankomende en 391 vertrekkende binnenlandse vluchten en waren er 342 aankomsten en 337 vertrekken voor vluchten binnen de Europese Unie.

** Schattingen voor dit jaar wijzen erop dat er ongeveer 43.000 ton Canarische tomaten naar Europa is getransporteerd, dat is zes keer minder dan de 305.000 ton van 20 jaar geleden en de waarde ervan, in dezelfde periode is gedaald van 283 naar 35 miljoen euro, terwijl de directe werkgelegenheid in het laatste decennium met een kwart is gedaald, van 6.000 naar 1.500; de daling van de export is niet te wijten aan een daling van de vraag – die is nog steeds sterk –, maar door de vervanging van het Canarische aanbod door dat van andere brongebieden waardoor tomaten zelfs vanaf andere werelddelen worden afgezet in Europa.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

WEBCAM PLAYA LA ENRAMADA

EEN WAARSCHUWING

SEB LEESON LEGAL GROUP