zondag, juni 16, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 268
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 268

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** De Canarische president, Ángel Víctor Torres, heeft alle eilandbewoners gevraagd om de Dag van de Canarische Eilanden met optimisme en hoop te vieren en meldde dat het nu beter gaat dan enkele weken geleden, toen er meer angst was voor de gevolgen van de pandemie; hij dankte meteen alle inwoners voor het vertrouwen dat voorbeeldig is en blijft sinds de staat van alarm werd afgekondigd en daarom zal deze 30ste mei één eerbetoon zijn aan de Canarische samenleving.

** Het verplichte gebruik van maskers tijdens de coronapandemie is een obstakel voor de non-verbale communicatie omdat het de mond en een deel van het gezicht verbergt en dit vormt voor dove mensen een ernstige belemmering voor de communicatie omdat ze de lippen niet kunnen lezen; daarom roept deze groep op tot het gebruik van transparante beschermingsmiddelen en meer inclusieve communicatietechnieken om te voorkomen dat de gezondheidscrisis de kwetsbaarheid van de dovengemeenschap vergroot.

** Op 10 juni 2017 werd het Centro Comercial Artslife & Shopping, een nieuw luxueus winkelcentrum aan de kust van Los Cristianos, beloond met de uitreiking van de Alan Turing Award en aangezien de bouw op deze datum nog niet voltooid was, werd het grootste deel van het openingsevenement in openlucht gehouden; anderhalve maand later liet het gemeentebestuur de werken verzegelen omdat er verschillende onregelmatigheden aan het licht waren gekomen, zoals twee tegengestelde handelsdoeleinden op hetzelfde perceel en verschillende illegaal opgetrokken bijgebouwen.

** Van de in totaal 8.055,73 ton die aan Spanje is toegewezen, neemt de Canarische vissersvloot 31,8% van de tonijnvangst voor zijn rekening en omdat de beroepsvisserij, die door de centrale regering tijdens de COVID-19-pandemie als een essentiële sector is aangemerkt, haar activiteiten niet heeft gestaakt, kan het quotum onvoldoende zijn om de onkosten te dekken; uit de publicatie in het Officieel Staatsbulletin (BOE) van 20 mei is gebleken dat Europa 8.055,73 ton grootoogtonijn aan Spanje toewijst – 1.360 ton minder dan in 2019 – en dat daarvan slechts 2.562,62 ton wordt toegewezen aan de Canarische vissersvloot.

** Gemeentearbeiders van Icod de los Viños hebben tekst en symbolen die op een gevel waren aangebracht verwijderd, waarna op de stenen achtergrond een vers laagje cement werd aangebracht om de Franco-verwijzingen snel uit het zicht weg te nemen; als gevolg van een gemeentedecreet moeten alle franquistische verwijzingen in de gemeente verdwijnen overeenkomstig het Francodecreet waarin vermeld staat dat alles op Tenerife wat verwijst naar dictator Francisco Franco en de militaire dictatuur moet worden weggenomen.

** De naar schatting een half miljoen autobanden die zijn opgestapeld in het Complejo Ambiental in Tajao zullen er nog een poosje blijven liggen ondanks het feit dat Minister van Duurzame Ontwikkeling en Bestrijding van het Klimaat van de eilandregering, Javier Rodríguez Medina, die destijds – toen het contract werd geformaliseerd – beweerde dat de autobanden snel zouden worden gerecycleerd; Javier Rodríguez Medina wijst erop dat er een vertraging is bij de bouw van de industriële installatie (Edari) voor het verwerken van ruim 500.000 rubberbanden in de Valle de Güímar.

** MetroTenerife vierde deze week zijn 13de verjaardag en heeft binnen dit tijdsbestek het historische cijfer van 175 miljoen vervoerde passagiers bereikt die met een betrouwbaarheid van bijna 100% vervoerd werden op het tramnetwerk dat 66% van het hoofdstedelijk gebied bestrijkt; het trambedrijf sloot het jaar 2019 af met het hoogste jaarlijkse cijfer tot nu toe van meer dan 15,5 miljoen passagiers en zo komt het ecologisch vervoermiddel in 13 jaar tijd aan meer dan 1,8 miljoen commerciële ritten en hebben alle vervoerseenheden samen 18 miljoen kilometer afgelegd.

** Wie op Tenerife was herinnert zich ongetwijfeld de ongekende zware calima die Tenerife in zijn greep hield in februari 2020 en dat er achtenveertig uur na deze stofwolk – die alle licht en lucht op en rond de Canarische Eilanden opzoog en daardoor de grootste was in de afgelopen eeuw –  een grotere en ergere bedreiging aan land kwam; honderd dagen na de eerste positieve besmettingen met het COVID-19-virus op Tenerife, die duizend mensen in een hotel in Adeje tot quarantaine dwongen en zorgden voor de start van een ongekend gezondheidsprotocol, is de infectieziekte voor het grootste deel bedwongen en kan de de-escalatie versneld afgehandeld worden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img