zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 259
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 259

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** Iemand werkt op het dak van een complex, een buurman wandelt rond met de hond aan de leiband, in een zwembad neemt een van de bewoners een plons in het zwembad, op een openbaar sportveld spelen jongeren met één oog op de bal en met het andere oog speuren zij naar de politie; de sensibiliseringsperiode is voorbij en vanaf nu controleert een team van de Civiele Bescherming, samen met een politieagent van de lokale politie, de omgeving met een drone om overtredingen vast te stellen en te sanctioneren.

** Elke avond om 19.00 uur verzamelen de bewoners uit Calle La Marina in El Toscal op hun balkons om te applaudisseren voor de zorgverleners en hulpdiensten als teken van dankbaarheid voor de inspanning die ze elke dag leveren om de verspreiding van het coronavirus te stoppen; in die buurt van de hoofdstad klinkt er gedurende twintig minuten applaus en mythische muziek zoals ‘Resistiré’, ‘Juntos’, ‘Pasodoble Islas Canarias’ of ‘We Are The Champions’.

** Het afvalwater in alle zuiveringsinstallaties op Tenerife is gedaald met 49% sinds de alarmtoestand in de nacht van 15 maart 2020 werd afgekondigd, van 43.850 kubieke meter per dag naar 22.410; verantwoordelijken wijzen erop dat de belangrijkste reden van deze daling komt van het afvalwater omdat het water dat in het regionale regeneratiesysteem van Adeje-Arona terechtkomt, gezakt is van 33.000 kubieke meter naar ongeveer 13.000 per dag, wat voor deze regio een vermindering betekent van 60%.

** Er zijn een aantal gegevens om aan te tonen dat de Tenerfianen zich houden aan de door de staat opgelegde maatregelen en pas uit hun kot komen als dat levensnoodzakelijk is; als het verkeer in de stad met meer dan 60% is gedaald ten opzichte van de cijfers van vóór deze gezondheidscrisis dan is men goed bezig, als het waterverbruik met 7% daalt, dan weet men dat dit te maken heeft met de sluiting van de winkels en met de vlucht huiswaarts van vele toeristen.

** De viruscrisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen treffen ook het ‘Obispado de Tenerife’ waardoor het bisdom samen met de Junta de Hermandades y Cofradías van La Laguna en het stadsbestuur maatregelen hebben genomen om eucharistische handelingen gedurende de Heilige Week in La Laguna, een van de belangrijkste van de Canarische Eilanden, te vieren; men zal proberen om enkele belangrijke diensten achter gesloten deuren te houden en deze uit te zenden via de internetkanalen van het bisdom, zoals de diensten op Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paasnacht en de eredienst op Pasen.

** Niet iedereen kan zich, in de huidige alarmtoestand, op straat begeven om boodschappen te doen omdat er op veel plaatsen niet eens voedingswinkels zijn, laat staat grootwarenhuizen, en niet iedereen over volwaardig transport beschikt; daarom wordt een initiatief als Canariasreparte.com, een website waarop de promotors op een totaal onbaatzuchtige manier de handelszaken promoten die aan huis leveren, het steunpunt voor alle mensen die mobiliteitsproblemen hebben en zich toch willen voorzien van voedingsproducten.

** Het grootste civiele hospitaalschip ter wereld, de Africa Mercy, ligt sinds kort afgemeerd in de haven van Granadilla om technisch onderhoud te laten uitvoeren en dit feit heeft niets te maken met de virusdreiging; de komst van dit schip naar het eiland is een jaarlijks terugkerende onderhoudsactie sinds 2007 die nu echter zal worden vertraagd omdat er geen mogelijkheid bestaat om de benodigde materialen ter plaatse te krijgen als gevolg van de sluiting van het luchtverkeer,  waardoor het erg waarschijnlijk is dat het hospitaalschip er tot augustus zal blijven liggen.

** Grasaica SL, een bedrijf uit Granadilla, produceert nu beademingsapparatuur voor mensen die getroffen zijn door COVID-19 in plaats van het ontwerpen en ontwikkelen van apparatuur en producten voor onderhoudsdiensten van stedelijke afvalverwerkings- en recyclagebedrijven en wacht nu op de EG-certificering vooraleer het zijn beademingsapparatuur ter beschikking kan stellen aan de overheid; het beademingsapparaat is ontworpen door het technisch bureau van Grasaica, waar broer en zus Villalba aan de leiding staan van een tienkoppig team dat gemotiveerd heeft besloten zich aan te sluiten bij de strijd tegen het coronavirus door middel van de productie van beademingsapparatuur.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VALLENDE STERREN

spot_img