Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

** De gemeentelijke overheid van Arona heeft de activiteitenagenda voor 2020 bekend-gemaakt op de internationale toeristische beurs Fitur in Madrid; de accenten liggen vooral op grote manifestaties, zoals het carnavalsgebeuren met een knipoog naar Japan, het Arona Fashion Film Festival met een knipoog naar korte modefilms

** Bij renovatie- en rehabilitatiewerken in het oude San Franciscoklooster in Garachico werd er een ondergrondse crypte ontdekt waarin menselijke resten werden teruggevonden: onder de pastorie werd een ruimte blootgelegd waarin de stoffelijke resten aanwezig waren van kloosterbroeders, waarvan hun orde de kerk reeds gebruikt vanaf 1524 en die opgericht werd door de Genuaan Cristóbal de Ponte.

** Het openbaar vervoer op Tenerife brak in 2019, voor het tweede jaar op rij, alle records, waarbij meer dan 61,2 miljoen reizigers in 2019 vervoerd werden door Titsa en Metropolitano; de spectaculaire stijging van 28,7% in het zuiden en 16,2% in het grootstedelijk gebied is er gekomen door de ingebruikname van de jongerenpas.

** De regionale zuiveringsinstallatie (Edaru) in de vallei van Güímar zal over een jaar operationeel zijn en zal niet enkel dienen om de regio van drinkwater te voorzien, maar ook om te zorgen voor irrigatiewater voor de land- en tuinbouw; de zuiveringsinstallatie zal uiteindelijk 12 miljoen euro kosten, drie miljoen meer dan oorspronkelijk was begroot, vanwege topografische en orografische spelbedervers.

** Een nieuw toeristisch bouwproject in Arico, tussen Punta de Abona en Abades, moet resulteren in vier vijfsterrenhotels met elk een oppervlakte tussen 62.000 en 81.000 vierkante meter waarin bijna 3.000 bedden worden voorzien binnen een eco-duurzaam plan; de totale bouwoppervlakte zal slechts 17% bedragen van de totale grondoppervlakte van 1,7 miljoen vierkante meter.

** De voorzitter van de Brigada Rescate Animal Orión, Cristo Gil, heeft een petitie met 7.000 handtekeningen afgegeven op het stadhuis van Santa Cruz met de vraag om een deel van het strand van Las Teresitas toegang te verlenen aan honden; de voorbije drie maanden werden er een aanzienlijk aantal boetes uitgeschreven naar aanleiding van desbetreffende verbodsbepaling doordat er in de ruime omgeving geen enkele ontspanningsruimte is voorzien voor viervoeters.

** Aqualia, het bedrijf dat iedereen van kraanwater voorziet, zal de energiekosten voor het ontzilten van water met 80% verminderen; het bedrijf werkt aan een revolutionair project, genaamd MIDES, dat de waterproductie in de stations goedkoper zal maken door de integratie van ontzilt en gezuiverd water.

** In La Laguna is men begonnen met het kappen van 16 Canarische palmbomen die zijn aangetast door fusariose, een infectieziekte waartegen niets kan ondernomen worden; na het kappen en ontwortelen zullen er nieuwe jonge Canarische palmbomen worden geplant die uit de kwekerij La Tahonilla komen, een overheidsbedrijf dat zorgt voor de instandhouding van Canarische planten, struiken en bomen.