zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 245
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 245

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]

 

** Naast de tien locaties in Valle de Guerra (La Laguna), waar de aanwezigheid van Reticulitermes flavipes-termieten reeds werd vastgesteld, is er een nieuwe uitbraak ontdekt in een woning in El Palmito, een weg op de grens tussen Valle de Guerra en Tacoronte; in Tacoronte en La Laguna werd al meer dan 2.000 keer het dodelijk gifaas hexaflumoron (een termicide) geplaatst om de termietenplaag te lijf te gaan.
** Wetenschappers van het Servicio Nacional de Meteorología Espacial onderzoeken of een zonnestorm de oorzaak zou kunnen zijn van de algemene stroomonderbreking, kort na de middag op Tenerife op 29 september 2019; op die dag werd een sterke toename van de zonnewinden waargenomen, waardoor een zonnestorm ontstond die magnetische veranderingen op de aarde kon veroorzaken, dixit een woordvoerder van het Geomagnetisch Observatorium van Güímar, een van de drie Spaanse centra waar het Nationaal Geografisch Instituut aan deelneemt om dit soort zaken te bestuderen.
** Zoals elk jaar in deze periode nemen de incidenten met betrekking tot het gebruik van pyrotechnische artikelen toe en hebben de hulpdiensten reeds een twintigtal interventies uitgevoerd met betrekking tot het afschieten van knallers en vuurpijlen; de Guardia Civil voert momenteel haar traditionele inspectieronde uit naar bedrijven die betrokken kunnen zijn bij de illegale verkoop en daarbij zijn al enkele honderden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen.
** De Krusenshtern, een viermastbark die als opleidingsschip van de Russische marine wordt gebruikt, is de op één na grootste zeilboot ter wereld; de zeilboot die in 1926 werd gebouwd in Bremerhaven-Wesermünde (Duitsland) onder de naam Padua en op 12 januari 1946 aan de USSR werd gegeven om te worden geïntegreerd in de Sovjet-vloot, werd hernoemd ter ere van admiraal Adam Johann von Krusenshtern, de eerste Rus die om de wereld zeilde.
** De vertraging in de bouw van sociale woningen die door de laatste regeringen van de Canarische Eilanden veroorzaakt werd, de impact van de vakantieverhuur en de bureaucratische hindernissen bij het verlenen van vergunningen aan particuliere investeerders, zijn de drie invloedrijke factoren die de hoge huurprijzen in het zuiden van Tenerife vandaag de dag verklaren; het tekort op de markt dwingt werknemers op zoek te gaan naar een huurwoning in gemeenten die ver boven de snelweg liggen en dus verder verwijderd zijn van hun werkplek.
** De hoofdstedelijke regio Santa Cruz is erin geslaagd haar CO2-uitstoot met bijna 20% te verminderen en voldoet daarmee aan de doelstelling van de Europese Unie om de uitstoot tegen 31 december 2020 met 20% te verminderen; concreet is de uitstoot van koolstofdioxide verminderd van 290.236 ton in 2008 tot 232.931 ton in 2018, een daling van 19,74%.
** De Stichting Telesforo Bravo-Juan Coello wil samen met de gemeente Adeje een campagne starten om een einde te stellen aan het maken van steenmannetjes aan de kust van El Beril (Adeje), een stapelpraktijk van keien die door veel mensen als ‘zenmoment’ wordt beleefd; de gestapelde keien zijn negatief voor het ecosysteem en hebben ook een nefaste visuele impact in een van de meest selecte gebieden van Costa Adeje.
** Technici van het Ministerie Transición Ecológica hebben bevestigd dat in januari 2020 wordt gestart met de werken die de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Santa Cruz moeten uitbreiden; de werken aan het zuiveringsstation zullen gelijktijdig doorgaan met die van het station Cabo Llanos als de ministeriële goedkeuring op tijd wordt afgeleverd, maar dit is slechts een formaliteit, werd ons verteld.
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img