woensdag, april 17, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 241
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 241

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd! […]
 

** De viering van de wijnfeesten in het noorden, die het einde van het wijnseizoen aankondigen, zijn in volle gang en daarmee gaat ook een spectaculaire traditie gepaard die de naam ‘El arrastre de tablas de San Andrés’ meekrijgt; snelheid en spektakel bij het glijden op houten planken in de straten om op het einde holderdebolder in een berg van 15.000 kilogram autobanden terecht te komen, trekt duizenden toeschouwers naar Icod de Los Viños.

** De termietenplaag in Tacoronto kan nog steeds niet bedwongen worden, ongeacht de maatregelen en de acties die reeds maandenlang worden genomen; er werd een grote zwerm termieten (Reticulitermes flavipes) opgemerkt in de Calle Las Turroneras, een weg die parallel loopt aan de noordelijke autosnelweg TF-5, dit is op 3,5 kilometer afstand van de eerste besmette gebieden.

** Vandaag start op veel locaties op Tenerife het kerst- en nieuwjaarsseizoen en daarmee gaat meestal het ontsteken van de openbare feestverlichting gepaard; in Santa Cruz zijn er niet alleen 4 miljoen lichtjes opgehangen, er werd in de Alameda del Duque Santa Elena ook een 6,5 meter hoge ijsbaan geïnstalleerd, enig voor de Canarische Eilanden, waarbij je met een slede van een ijsberg naar beneden kunt glijden.

** Rond deze periode worden we herinnerd aan de tropische storm ‘Delta’ die in 2005 de Canarische Eilanden onveilig maakte door ongemeen hard in te beuken en heel veel schade te veroorzaken; in Izaña werden toen windsnelheden opgemeten van 247 km/h en oorzaak was dat een deel van de hoogspanningspylonen langs de TF-1 in het zuiden van Tenerife omver werd geblazen.

** De werken en de aanpassingen aan het wandelpad die door het ravijn van Masca loopt vlotten goed en naderen een eindfase, maar daarna kan deze nog niet worden opengesteld voor het wandelpubliek; het heeft geen zin om de afdaling door het ravijn toe te staan zolang de aanlegsteiger niet is vernieuwd, inclusief een heliplatform, want om deze werken uit te voeren moet het bevoegde ministerie ‘Costas’ nog  goedkeuring verlenen.

** Er wordt een klacht neergelegd tegen de plannen voor het bouwen van een hotel met een grondoppervlakte van 178 voetbalvelden op het strand van Punta de Abona, tussen El Porís en Abades; ‘Canarias en Movimiento’, een sociaal-politieke groep is van mening dat de bouw van zulk een nieuw hotel een duidelijke aanval is op het landschap van Tenerife, omdat daardoor 67 hectare zoete tabaibal (Euphorbia balsamifera) zou worden vernietigd.

** Het duurste openbare werk in uitvoering en een van de meest complexe wegenwerken in Spanje is de aansluiting van de ringsnelweg die de TF-1 en de TF-5 met elkaar moet verbinden in het noordwesten van Tenerife; vanwege de moeilijkheden die de orografie van het Tenomassief met zich meebrengt, worden de duurste machines ingezet om het gebied te egaliseren en om de 5,1 kilometer lange tunnel onder de bergen uit te graven.

** Residenten van de Canarische Eilanden staan gemiddeld 127 dagen op een wachtlijst vooraleer ze een medische specialist kunnen raadplegen; bij oogheelkunde is dat zes maanden, bij plastische chirurgie loopt de wachttijd op tot 351 dagen, neurochirurgie tot 153 dagen, thoraxchirurgie gemiddeld 139 dagen, terwijl je 122 dagen moet wachten op een operatie voor hallux valgus (scheefgroei van de grote teen).

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

VERDRINKINGEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img