EEN BEKNOPTE SYNTHESE UIT DE PERSBERICHTEN VAN DE VOORBIJE WEEK DIE EEN BAND HEBBEN MET TENERIFE EN DAARDOOR INTERESSANT EN RELEVANT ZIJN VOOR ONZE NEDERLANDSTALIGE LEZERS. DE BERICHTGEVING IS NET NIET LANG GENOEG OM TE VERVELEN EN BEVAT DAAROM SLECHTS ACHT SAMENGESTELDE ZINNEN WAARIN ALLES VERWOORD WORDT.

** Ondanks voortdurende klachten van personen, verenigingen en stichtingen, zoals Telesforo Bravo, wordt er door de diverse overheden geen einde gemaakt aan de blijvende praktijken van misbruik waarbij natuurelementen worden bewerkt en worden verkocht aan toeristen; het gaat hier voornamelijk om het beschilderen van keien die worden verkocht door personen die illegaal op het eiland verblijven.

** De gemeente Santa Cruz neemt zijn verantwoordelijkheid inzake duurzame energievoorzieningen; in 2019 werden tot dusver reeds negen fotovoltaïsche panelen en 31 oplaadpunten voor elektrische voertuigen geplaatst waardoor er op jaarbasis 74 ton minder koolstofdioxide zal worden uitgestoten.

** Zwerfvuil op een eiland als Tenerife wordt steeds drijfvuil en dat mengt zich tussen de microplastics en andere vervuilende stoffen die door de wind en de stroming worden meegevoerd, en omdat de passaatwind steeds uit  noordoostelijke richting komt is het normaal dat een aantal stranden meer troep over zich heen krijgen dan andere; zo werd het strand van Abades deze week onder handen genomen door 135 vrijwilligers en daarbij werd 857 kilogram afval ingezameld.

** Grupo Viqueira, het bouwbedrijf dat het vijfsterrenhotel in de nabijheid van Playa La Tejita aan het bouwen is, verzekert dat het nauwgezet aan alle vereisten voor het verkrijgen van de nodige vergunningen heeft voldaan; daarmee reageert het bouwbedrijf tegen de aanklachten van verschillende milieugroeperingen en van de politieke partij Podemos.

** De eilandregering heeft de balans opgemaakt na twee jaar promotie van #YosoyTenerife en kan terugblikken op een geslaagde campagne; er werden meer dan 150 nieuwe verbindingen gerealiseerd met luchthavens over de hele wereld en de schatkist wordt door het toerisme dagelijks gevoed met 11.000.000 euro per dag.

** Omdat verkeersveiligheid belangrijk is worden een aantal locaties aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen om daarna de gepaste maatregelen te kunnen nemen; een van de acties is een onderzoek of de snelheid in de tunnel van Güímar moet gereduceerd worden om ongevallen te vermijden zoals onlangs gebeurde met vijf slachtoffers tot gevolg.

** De zon, de praalwagens en de folkloristische groepen hebben met de 43ste romería in Granadilla de Abona gezorgd voor een geslaagde editie; de bedevaartstoet ter gelegenheid van de feestdag van de heilige Antonius van Padua trok door de straten geflankeerd door de dansgroep La Guanchería.

** De gemeenteraad van Santa Cruz heeft voor de tweede keer een wedstrijd uitgeschreven waarbij het ‘veiligste’ vreugdevuur van San Juan in de gemeente moet worden uitgeroepen; de wedstrijd moet tevens sensibiliseren met een tweeledig doel: deelnemen aan de wedstrijd en zorgen voor ieders veiligheid.