dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 211
spot_img

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 211

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** 3 mei is een belangrijke datum voor de hoofdstad Santa Cruz toen alles begon in 1464 wanneer Diego Garcia de Herrera, echtgenoot van Ines Peraza, erin slaagde een akkoord af te dwingen met Guanchenkoning Mencey Anaga om een fort te bouwen in de vorm van een toren aan de monding van de Barranco de Tohodio; het plaatsen van het kruis op het strand van Añazo op 3 mei 1494 en de nederlaag van admiraal Nelson, ruim 300 jaar later op 25 juli 1797, staan voor altijd in de wapenvlag van de Tenerfiaanse hoofdstad.
HIER meer info over 3 mei

** Ter gelegenheid van dit gebeuren wordt er reeds sinds 1930 jaarlijks ‘El Baile de Magos’ georganiseerd waarop Chicharreros (inwoners uit de hoofdstad) in traditionele klederdracht samenkomen om te genieten van eten, drinken, muziek en van elkaar; deze editie werd bijgewoond door meer dan 10.000 mensen die aanschoven aan een reusachtig festijn waarvoor 652 tafels werden geplaatst.

** Voor het eerst is een LNG-tankschip aangemeerd aan de oostelijke binnendijk in de haven van Santa Cruz om een herstelling te laten uitvoeren door Shipyards, de hersteller van de boortorens en aanverwanten; de ‘LNG Akwa Ibom’ heeft een lengte van 288 meter, een diepgang van 10,5 meter, weegt 115.993 ton en vaart onder de Bermudaanse vlag.

** De burgemeesters van Arona, Adeje en Guía de Isora zijn de mening toegedaan dat de bouw van een treinspoor dat Santa Cruz met het zuiden van Tenerife zal verbinden, op dit moment geen prioriteit is; zij eisen daarentegen wel dat de Canarische overheid maatregelen neemt en werkzaamheden uitvoert om een einde te maken aan de verkeersdrukte waar tienduizenden inwoners, werknemers en toeristen dagelijks mee te kampen hebben in het zuiden van het eiland.

** De Canarische regering, de universiteit van La Laguna (ULL) en de universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) zullen de krachten bundelen en er wordt 400.000 euro vrijgemaakt; de ULL zal de woestijnvorming op de Canarische Eilanden onderzoeken, terwijl de ULPGC het Canarisch waarnemingscentrum wordt voor de verspreiding van schadelijke algen.

** Canarische werknemers zijn, op Cantabriërs na, de slechtst betaalden in Spanje en hebben in 2018 een gemiddeld jaarinkomen ontvangen van 21,542 euro; in het jaarverslag van Infojobs-Esada bedraagt het gemiddelde Spaanse jaarloon 23.478 euro en lezen we ook dat het jaarinkomen is gestegen met 7% of 147 euro vergeleken met 2017.

** Loro Parque verwelkomt Naya, een nieuwe zwarte jaguar die zal ondergebracht worden bij metgezel Gulliver, die enkele weken geleden reeds aankwam; Naya maakt deel uit van een natuurbeschermingsprogramma in het kader van het Europees programma voor de bescherming van bedreigde diersoorten, hopende op een kweek om het ras in stand te houden.

** Het aftellen naar het zandtapijt dat in La Orotava gemaakt wordt met zand uit het natuurreservaat van de Teide begint steeds bij de voorstelling van het ontwerp; het tapijt van 2019 is een eerbetoon aan het eerste tapijt dat honderd jaar geleden werd gemaakt met een religieus motief van Felipe Machado en daarom is besloten om de elementen te gebruiken die door hem werden gebruikt, zoals bloemblaadjes, eucalyptuspijpjes en zeepokken.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

TOERISTISCH RAPPORT

WEBCAM LA OROTAVA

spot_img