Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** De paasweek op Tenerife is gewoontegetrouw een periode waarin veel inwoners een andere locatie op het eiland opzoeken; de paasprocessies en het zonnige weer lokken tienduizenden residenten uit het noorden naar het zuiden en daarmee ontstaat er saturatie … op de stranden.

** De Canarische gemeenschap is de meest wantrouwige internetgebruiker van alle Spaanse regio’s; in een officiële peiling zegt 38% van de Canarische internetgebruikers dat de informatie die op dit communicatienetwerk verschijnt weinig te vertrouwen is en bovendien werken slechts 39% van de inwoners van thuis uit.

** Het Canarische historisch patrimonium is voldoende beschermd tegen brandincidenten zoals deze van de Notre Dame in Parijs, zegt Michel Angel Clavijo, bouwkundig directeur van het cultureel erfgoed op de archipel; de gebouwen zijn beschermd met branddetectoren en sprinklerinstallaties, enkel aardbevingen kunnen ons parten spelen.

** De concessie aan Tenerife Shipyards zal worden verlengd en daardoor blijft het wereldvermaarde bedrijf dat herstellingen uitvoert aan boortorens en boorschepen in de haven van Santa Cruz; meteen werd er ook een goedkeuring afgeleverd voor de aanleg van een drijvend dok.

** El Cresal is het enige gehucht in Anaga dat nog niet is aangesloten aan het drinkwaternetwerk; daarom heeft de 25-koppige buurtgemeenschap de nodige werken uitgevoerd om alle watertellers onder te brengen in een nieuw gebouwde ruimte van waaruit elke wooneenheid zal verbonden worden met een eigen leiding om het noodzakelijke vocht tot in de woning te brengen.

** Gezien de kwetsbaarheid van een van de meest bezochte ecosystemen op het eiland, organiseert de overheid een conferentie voor ondernemers van excursies en sportactiviteiten; daarin zal uitgelegd worden waarom en welke maatregelen zullen genomen worden om de kliffen van Los Gigantes, Masca en het Tenogebergte te beschermen tegen het verpletterende massatoerisme.

** Tot nog toe zijn er dit jaar 178 migranten op de Canarische Eilanden aangekomen of 122,5% meer vergeleken met dezelfde periode in 2018; het merendeel van de aankomsten vond plaats in januari, toen werden er 80 personen geregistreerd die met een ‘patera’ op de archipel aankwamen.

** Roque de Jama, tussen San Miguel en Arona, is beklad met graffiti en verliest daardoor van zijn geomorfologisch belang; de locatie is van enorme waarde voor de Guanchen en vormt de top van een reliëf die de door middel van reticulaire scheuren plaats moest maken voor viskeus lava van binnenuit.