vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogKORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 205

KORTE BERICHTEN UIT TENERIFE 205

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Ook op Tenerife zijn de jongeren op straat gekomen om te protesteren tegen de klimaatverandering; in de voormiddag demonstreerden een 300-tal jongeren aan het hoofdgebouw van de Universiteit van La Laguna (ULL) op het Plaza del Adelantado en in de namiddag kwamen er ongeveer 2.000 manifestanten opdagen voor de actie Jóvenes por el clima, en pie por planeta.

** De termietenplaag die reeds een tijdlang in La Tocoronte en omgeving woedt is niet ingedijkt; nu zijn er ook nesten ontdekt in finca Viña Vieja in San Miguel de Abona zodat het er op lijkt dat de maatregelen, die eerder door de overheid werden getroffen om de plaag te reduceren, niet hebben geholpen.

** Stephen Hawking, gerenommeerd astrofysicus die vorig jaar op 76-jarige leeftijd overleed, zal zijn naam geven aan het nieuwe gebouw waar het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) zal worden gevestigd en waarin zestig onderzoekers zullen worden gehuisvest; de professor die heel graag op Tenerife kwam en zijn medewerking verleende aan talrijke StarMus-festivals wilde heel graag op Tenerife komen wonen.

** Dat dictator Francisco Franco op Tenerife, en bij uitbreiding de Canarische Eilanden, niet geliefd is komt door het historisch verleden; de wet Ley de Memoria Histórica voorziet in het weghalen van alles wat een herinnering is aan dit verleden en daarom werd in Tacoronto een franquistisch wapenschild verwijderd van de gevel van de kazerne van de Guardia Civíl.

** De plannen voor een noord-zuidtreinverbinding krijgen meer en meer vorm en volgt nu, na jaren van administratieve congestie, de rechte lijn in de richting van een definitieve goedkeuring; er wordt echter ook gekozen voor een ondergronds traject dat gedeeltelijk niet overkapt wordt en via het Parque Marítimo en het Palmetum loopt.

** Het strand van Santo Domingo in La Guancha werd gesloten in 2010 en wacht nog steeds op de goedkeuring van het ministerie dat bevoegd is voor de kustgebieden, in de volksmond Costas; de problemen kwamen er door aardverschuivingen die zich reeds voordeden vanaf 2007 en waarvoor de toenmalige burgemeester Elena Luis een investering veil had van 300.000 euro om de bestaande hellingen van het strand naar de onderkant van de toegangsweg te verstevigen.

** Naar aanleiding van twee vliegtuigcrashes waarbij een Boeing MAX was betrokken heeft Europa alle overvliegende toestellen van dit type uit zijn controlezone geweerd; dit is de oorzaak dat er op Gran Canaria en op Tenerife zeven MAX-toestellen staan geparkeerd die het Europese luchtruim niet meer in mogen, één ervan is een toestel van TUI.

** Het carnavalsgebeuren anno 2019 heeft een aardig centje opgebracht dankzij meer dan 1 miljoen mensen die samen € 35.000.000 hebben gespendeerd; als je ook nog eens 400.000 aanwezigen kunt verzamelen om het carnaval in Santa Cruz af te sluiten dan heb je wel een serieuze trigger nodig, en ja … Juan Luis Guerra was het kanon met dienst.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

WERKLOOS OF RIJK

ADEJE TOP

WATERGALERIJEN OP TENERIFE