Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** In een recordtijd van amper 30 minuten heeft de gemeenteraad van Tacoronte unaniem een kredietamendement goedgekeurd van 200.000 euro om de inwoners te helpen die getroffen zijn door de termietenplaag Reticulitermes flavipes; na de eerdere voorlichtingscampagnes wordt er nu daadwerkelijk ingezet op een totale vernietiging door gespecialiseerde firma’s.

** Brokair Aviation Group, een bedrijf dat gevestigd is in Granadilla, met kantoren in Spanje, Frankrijk en Portugal, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de vliegtuigen voor luchtvaartmaatschappijen als Vueling, Evelop en AlbaStar en installeert momenteel wifi-service aan boord van 120 vliegtuigen; het bedrijf werd opgericht door drie voormalige werknemers van het bedrijf Futura die besloten om onder eigen vleugels te gaan vliegen toen de luchtvaartmaatschappij waarvoor ze werkten stopte met de activiteiten.

** Priscila Medina werd woensdag verkozen tot carnavalskoningin van het Santa Cruz Carnaval 2019: het 22-jarige fotomodel heeft eerder al de nodige ervaring opgedaan op de catwalk als mannequin, en werd in 2006 ook reeds verkozen tot carnavalsprinses Reina Infantil in Puerto de la Cruz.

** De gemeente Garachico werd op 17 en 18 november 2018 getroffen door een storm die vanaf de zee aan land kwam en daardoor heel wat schade aanrichtte; het voetbalveld werd er letterlijk en figuurlijk weggeblazen en daarom heeft de gemeente 400.000 euro vrijgemaakt om een nieuw voetbalstadion te bouwen op de finca Quinta Roja in de buurt van het gehucht San Pedro o Las Cruces.

** Een grote groep bewoners van El Escobonal, in de regio van Agache, hebben zaterdag opgeroepen tot een demonstratie tegen de werkzaamheden tussen km 36 en 40 op de TF-28, beter gekend als de Carretera del Sur; de inwoners protesteren tegen het kappen van de honderdjarige eucalyptusboom, die plaats moet ruimen voor de aanleg van een nieuw voetpad.

** Emmasa investeert 8,8 miljoen in de uitbreiding van de ontziltingsinstallatie om 28.000 kubieke meter water per dag te produceren; bijna 70% van de woningen in de hoofdstad Santa Cruz zal dit jaar ontzilt water toebedeeld krijgen van het Estación Desaladora de Agua de Mar, een zeewaterontziltingsinstallatie in het noordoosten van het eiland.

** Honderd kilogram afval, voornamelijk microplastics, werd gisteren door het platform Canarias Libre de Plásticos aan de kust van Porís de Abona (Arico) verzameld; dit is een van de meest getroffen kustplaatsen op het eiland vanwege de vorm van de kustlijn en de overheersende noordoostelijke windrichting die gegenereerd wordt door de passaatwind.

** Aan de zwarte lijst van verkeersopstoppingen wordt nu ook Guaza toegevoegd, daar waar op piekmomenten 100.000 voertuigen per dag voorbijkomen; de aanvaarde limieten van 1.000 voertuigen per uur en per rijstrook worden aanzienlijk overschreden, mede omdat het afgelopen jaar het verkeersvolume in dit gebied een fenomenale groei kende van ongeveer 10%.