Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Het grootste schip van Greenpeace, de Esperanza, is aangekomen op Tenerife en na ook Barcelona, Ibiza en Cádiz te hebben aangedaan blijft het tot maandagochtend in de haven van Santa Cruz de Tenerife; wie de boot wenst te bezoeken, kan een rondleiding krijgen op zondag 12 augustus van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur.

** De opening van een hondenstrand nabij het strand van Las Teresitas in San Andrés is uitgesteld tot het einde van het jaar; dit proefproject dat € 25.000 zal kosten moet de goede hygiëne en volksgezondheid in de hand werken omdat dit afgebakend stukje strand enkel maar voor viervoeters is voorbehouden en nadien ook zal worden gebruikt om een evaluatie te maken als richtlijn voor andere viervoeter-strandzones.

** Dinsdag werd onder de Teide een aardbeving van 2.0 op de schaal van Richter waargenomen; het Instituto Geográfico Nacional (IGN) of het Nationaal Geografisch Instituut heeft deze beving opgemeten op twee kilometer diepte onder de Teide en zegt er meteen bij dat de sluiting van de kabelbaan enkel te wijten was aan de slechte weersomstandigheden en niet aan de aardbeving.

** De 11de editie van het Folk Canarias Festival gaat dit jaar door op het Plaza de San Roque in Garachico; na negen edities op Gran Canaria is het festival voor de tweede keer te gast op Tenerife en brengen muzikale kunstenaars een allegaartje van folkloristische muziek en culturele rijkdom van de Canarische Eilanden, van de Spaanse provincie Castilla-La Mancha en van Senegal.

** Dat de sluiting van de Mascakloof al lang een doorn in het oog is van wandelaars en handelaars wisten we reeds eerder; nu duikt op sociale media een filmpje op waarin mensen doodleuk vanaf de baai in kleine bootjes stappen en aldus protesteren tegen de overheid die de lamentabele toestand van de kade en de daarbij horende onveiligheid gebruikt om de barranco te sluiten.

** ‘Ven a Santa Cruz’ is de handelsslogan van de hoofdstad die periodiek de winkeltoeristen naar de hoofdstad lokt om er te shoppen en daarvoor extra straatanimatie aanbiedt; deze zondag was slechts 32% van de winkels open en dat was het schot in de roos van de 70% geopende horecazaken die tal van ontgoochelde zondagsshoppers heeft ontvangen.

** El Bosquete de los Sanguinos nabij Santa Úrsula is een unicum inzake laurierbomen die meer dan 10 meter groot kunnen worden en aldus bijzonder mooi zijn en een grote ecologische waarde bezitten; het bos is gelegen naast het recreatiegebied Laguneta Chica en ligt in het beschermde landschap van Las Lagunetas.

** Het eerste oplaadstation voor voertuigen op de Canarische Eilanden wordt in Santa Cruz opgetrokken om te voldoen aan de steeds toenemende vraag van gebruikers van voertuigen met elektrische voortstuwing en plug-in-hybriden; DISA zal het huidige La Salle Service Station ombouwen dat gelegen is aan de drukke Avenida Tres de Mayo.