Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** De termietenplaag in Tacoronte is verre van opgelost nadat inwoners klagen dat de verwoestende insecten na hun woonhuizen nu ook de boomgaarden vernietigen; nadat de overheid veertig dagen geleden maatregelen heeft getroffen om de Reticulitermes flavipes in het gebied te vernietigen hebben de insecten zich toch weten te handhaven in het ruime gebied.

** Het Havenbedrijf in Santa Cruz vraagt toestemming aan de Canarische regering om infrastructuurwerkzaamheden te mogen uitvoeren aan het strand van Valleseco omdat de havenactiviteiten stijgen en omdat er daardoor meer plaats moet gecreëerd worden; de werkzaamheden kosten 16,9 miljoen euro en zullen onder meer gedragen worden door de gemeente (6 miljoen), de eilandregering (5,3 miljoen), de Canarische regering (4 miljoen) en het Havenbedrijf (1,5 miljoen).

** Canarische onderzoekers van het Tropisch Instituut en wetenschappers van de universiteit van La Laguna (ULL) hebben samen een product ontwikkeld die de gevaarlijke Naegleria fowleri, een hersenetende amoebe vernietigt; deze micro-organismen zijn levensbedreigend voor mens en dier en kunnen via het zwemwater het hersenweefsel en zenuwstelsel van hun slachtoffers aantasten.

** Meer dan 50 groepen zullen deelnemen aan het internationaal Mueca Street Art Festival dat doorgaat van 9 tot 12 mei 2019 in Puerto de la Cruz; dit jaar zijn er artiesten uit Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje die optredens verzorgen, variërend van circusact tot theaterstuk op 15 verschillende locaties in de stad.

** De Canarische Eilanden zijn met hun 23,3 procent niet-gediplomeerden de regio binnen Spanje met de grootste achterstand op het gebied van universitaire studies; in totaal heeft één op drie (38,8%) het diploma van de studierichting dat ze begonnen zijn niet behaald en gaat één op vijf (23,3%) zonder diploma naar huis.

** De incidentie van influenza op de Canarische Eilanden zet zich voort met een lage intensiteit en daardoor is het aantal griepdoden op de Canarische Eilanden opgelopen tot 66; evenveel mannen en vrouwen zijn betrokken terwijl 66,7% van de overledenen ouder was dan 64 jaar, was 31,8% tussen 15 en 64 jaar oud en was 1,5% jonger dan 15 jaar.

** In 2018 zijn er 5,8 miljoen toeristen (+ 3,9%) naar Tenerife en de drie zustereilanden afgereisd en is het aantal overnachtingen gedaald met 0,1% tot bijna 42 miljoen eenheden; kwamen met meer: Fransen (+4,7%), Nederlanders (+2,4%), Belgen (+1,9%) en Ieren (+13,6%), terwijl Italianen (-2%), Scandinaven (-3,7%), Oostenrijkers (-2,4%), Zwitsers (-1,5%) en Russen (-6,7%) met minder kwamen.

** De Fiestas de Mayo in Santa Cruz starten met een ode aan de hoofdstad en daarin is de 500-jarige geschiedenis een belangrijk thema; er is bij het grote publiek veel geweten over de veroveringen uit de 18de en de 19de eeuw, minder uit de 17de eeuw en bijna niets over de 16de eeuw, en daar wil de organisatie verandering in brengen.