maandag, maart 27, 2023
spot_img
HomeBlogKORTE BERICHTEN (161)

KORTE BERICHTEN (161)

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** La Recova, wat ook de roepnaam is van de Mercado de Nuestra Señora de África in Santa Cruz, viert haar 75ste verjaardag; de marktlocatie en de zeer herkenbare brugboog met de naam Puente Serrador werd geopend in 1943 en zorgt niet alleen voor aanbod van verse voedingswaren, het is ook een plaats waar veel Chicharreros elkaar ontmoeten.

** De Cueva de Becomo werd eerder als onderkomen gebruikt door geiten- en schapenhoeders die de grot gebruikten als schuilplaats voor de kuddes; de locatie werd opgenomen in het Bien de Interés Cultural of het cultureel erfgoed en nadat een dikke laag uitwerpselen werd verwijderd zijn archeologen op waardevolle voorwerpen gestoten die de geschiedenis van het Guanchenverleden kan blootleggen.

** Drie mei is de verjaardag van Santa Cruz en was in 1464 de datum waarop de geschiedenis daar begon; Diego Garcia de Herrera, echtgenoot van Ines Peraza, slaagt erin een akkoord af te dwingen met Guanchenkoning Mencey Anaga om een fort te bouwen in de vorm van een toren aan de monding van de Barranco de Tahodio, en daar start het verhaal over Santa Cruz die dit jaar 524 jaar is geworden.

** Santa Cruz was voor het verjaardagsfeest de gastheer en verwelkomde om dit gebeuren te vieren 11.000 inwoners aan 628 feesttafels; om het traditionele Baile de Magos bij te wonen moesten de inwoners zich omkleden in hun typische Mago- en Magakledij, pas daarna konden zij genieten van traditionele muziek, dans en gastronomie.

** De herstellingen aan de dijken van het noordelijk gelegen Bajamar worden in juni aanbesteed; de boorden werden zwaar op proef gesteld gedurende enkele stormen anno 2012-2013 en de broodnodige herstellingswerken werden door administratieve vertragingsmanoeuvres nog steeds niet aangevat, laat staan uitgevoerd.

** Het Palmetum dat op een stortplaats is gebouwd en in 2014 geopend werd na 18 jaar van werkzaamheden is niet alleen een buitengewone verzameling van palmbomen die enkel maar op eilanden groeien, de locatie werd ook uitgeroepen tot beste plaats op Tenerife om vogels te observeren.

** De schietclub in Adeje plaatst zich in een negatief geladen verhaal door loodverontreiniging; de gemeente laat de schietstand sluiten omdat de ‘barranco’ vol ligt met loodkorrels en omdat het giftige residu ook werd teruggevonden in een nabijgelegen waterput.

** De lokale politie in Arona heeft aan de Avenida Chayofita in Los Cristianos een 26-jarige Belg opgepakt die voorzitter is van een vzw wiens activiteit gericht was op de studie van cannabis en het gebruik ervan; er werd een grote hoeveelheid verdovende middelen en een som geld in beslag genomen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES