dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN (159)
spot_img

KORTE BERICHTEN (159)

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** De Mercado del Agricultor in Los Cristianos is een nieuwe boerenmarkt die doorgaat om de 14 dagen op donderdag van 09.00 tot 13.30 uur; op deze manier heeft Los Cristianos zijn eerste agrarische verkooppunt alwaar een twintigtal kraampjes van land- en tuinbouwers, veeboeren, banketbakkers en ambachtslieden hun producten aan de lokale bevolking en de vele toeristen aanbieden.

** Meer dan 2.000 pelgrims hebben deelgenomen aan de jaarlijkse bedevaartstocht ter ere van Hermano Pedro; de 19 kilometer lange weg begint in Vilaflor en eindigt aan de grot in Granadilla waar Pedro de San José Betancur iedere zomerperiode verbleef om te mediteren en om zijn kudde geiten te laten grazen.

** Het weer op Tenerife maakt bokkensprongen en op deze manier kunnen we de vier seizoenen op één dag beleven; oorzaak is de aanvoer van koude polaire lucht die botst met de warme subtropische luchtmassa boven de Canarische Eilanden waardoor onstabiel weer wordt aangevoerd met wind over het westen, regen over het noorden en sneeuw boven de 2.800 meter, terwijl de oostkust onder een zomerse zon blijft liggen.

** El Mojón, het gebied in Los Cristianos dat in het noorden ligt van de gemeente tot aan de snelweg, krijgt 8 tot 10 nieuwe viersterren- en vijfsterrenhotels; naast winkels, tuinperken en paden zal het 900.000 vierkante meter grote terrein een nieuw gezicht moeten geven aan de noordzijde van Los Cristianos.

** Het wetenschaps- en technologiepark Tenerife de Las Mantecas, gelegen in San Cristóbal de La Laguna, zal volgens de prognoses van de eilandregering begin volgend najaar volledig zijn voltooid; de site zal bedrijven huisvesten die hun wetenschappelijke en technologische project verbinden met het onderzoekswerk van de universiteit ULL en zal in twee gespecialiseerde gebouwen ondergebracht worden, namelijk het IACtec, een technologiecentrum verbonden aan het Instituto de Astrofísica de Canarias, en het wetenschappelijk en technologisch centrum Nanotec.

** De Valenciaanse mijnbouwingenieur Diego Vega komt aandraven met een puik ontwerp om de irrigatieproblemen in Güímar op te lossen; “we laten de ongebruikte steengroeve van 4 miljoen vierkante meter vollopen met water en kunnen daarna van daaruit land- en tuinbouw voldoende en met vrij makkelijke middelen besproeien.”

** De vreselijke instorting in Los Cristianos waarbij zeven mensen het leven lieten werd door de gemeentelijke overheid en de reddingsdiensten herdacht; op 14 april 2016 om 09.31 uur stortte het vier verdiepingen tellende Julián Joségebouw in en daarbij werden, naast de slachtoffers, ook 24 appartementen, drie winkels en een supermarkt volledig verwoest.

** Tot vanavond kunnen we nog aan boord van het Deense marinefregat met de toepasselijke naam ‘Danmark’ dat aangemeerd is in de haven van Santa Cruz; het schoolschip van de Deense marine met 15 bemanningsleden en 80 studenten aan boord keert dan terug naar het thuisland, met een tussenstop op de Azoren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img