zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN (156)
spot_img

KORTE BERICHTEN (156)

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Dit jaar valt paaszondag op 1 april, waarop ook een actiedag ‘Ven a Santa Cruz’ wordt georganiseerd; om de lokale volksverhuizing op deze dag aan te kunnen heeft MetroTenerife haar lijn 1 frequentieel uitgebreid tot 5 trams per uur van 11.00 tot 18.00 uur, daarna zakt de frequentie naar 4 (21.00-00.00 uur) om daarna terug te vallen op het normale niveau van twee trams per uur.

** Het gemeentebestuur van La Orotava heeft beslist dat de openbare verlichting in haar gemeente 100% duurzaam zal moeten zijn en daarom werden de nieuwe voorwaarden voor overheidsopdrachten op het gebied van de energievoorziening in een nieuw energiebesparend jasje gestoken; daarmee doet de gemeentelijke overheid haar duit in het zakje der vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

** Voor het zesde jaar op rij landt de Duitse bondskanselier Angela Merkel op Tenerife om daarna door te reizen naar haar geliefde vakantie-eiland La Gomera; zij kreeg meteen al af te rekenen met wat de Tenerfianen dagdagelijks moeten ondergaan: stilstaand verkeer op de snelweg TF-1.

** De nieuwste medewerker van de politiedienst Unipol zal Teno heten, zo werd beslist na een poll op sociale media; de vijf maanden jonge herdershond zal deel uitmaken van de politie-interventie-eenheid en zal ingezet worden in de strijd tegen de drugshandel in straten en op openbare pleinen.

** Elk jaar gedurende de paasperiode worden in de Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción San Cristóbal de La Laguna traditionele eucharistische kunstwerken tentoongesteld; goud- en zilverwerk, tabernakels, kaarsenhouders en kelken zijn de ouwe getrouwen maar dit jaar zijn er ook werken te zien van de Vlaamse schilder Hendrick van Balen (Antwerpen 1575 – 1632).

** Op Tenerife begint men ook de vergrijzing van de bevolking te merken die leidt tot heropvang van de overlevende ouders bij hun kinderen – tegen 2030 zullen er op de Canarische Eilanden meer dan een half miljoen ouderen leven; de gemeente Arona gaat nu reeds op zoek naar alternatieven om aan de groeiende vraag naar sociale huisvestingsmiddelen voor ouderen te kunnen voldoen om aldus isolement van senioren te voorkomen.

** De paasweek is elk jaar opnieuw de aanleiding en tegelijk de oorzaak dat iedereen op Tenerife hun thuis verlaat; dit fenomeen wordt ook wel eens de grote volksverhuizing genoemd en zorgt ervoor dat ferries en vliegtuigen tussen de verschillende eilanden propvol zitten, dat er overal tentjes en zwerfwagens te zien zijn en dat alle stranden nu propvol liggen met Canarisch sprekende lokale residenten.

** Het Cabildo van Tenerife, de eilandregering, wil zo snel mogelijk in actie komen om de pier van het strand van Masca heraan te leggen, nadat deze afgesloten werd op 26 februari 2018 door de gemeentelijke overheid van Buenavista del Norte, de gemeente waartoe Masca behoort; de februaristormen hebben roet in het eten gegooid van de infrastructuur die de toeristen na een zware wandeling aan boord moet krijgen van een vaartuig om hen terug te brengen naar de bewoonde wereld en gedurende de werken wordt de barranco afgesloten voor alle wandelaars.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAMA

PASSAGIERS IN MAART 2024

spot_img