maandag, april 22, 2024
HomeBlogKORTE BERICHTEN (153)
spot_img

KORTE BERICHTEN (153)

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en bevat daarom slechts acht samengestelde zinnen waarin alles verwoord wordt.

** Volgens de statistieken die door ‘Tinsa IMIE General en Grandes Mercados’ zijn gepubliceerd is de gemiddelde waarde van een afgewerkte woning (nieuw en gebruikt) in februari op de Canarische Eilanden met 6,8 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand van het vorige jaar terwijl ze nationaal amper 4,5% zijn gestegen; in februari bedroeg de index 1.468 punten terwijl deze in februari van het vorige jaar 1.374 punten bedroeg.

** Om snel werk te maken van een net Tenerife en vooral van proper zeewater rond het eiland is de regering versneld gestart met het bouwen van zuiveringsstations, eerst op de meest vervuilende sites; het bouwen van een depuradora op het industrieterrein in Valle de Güímar werd geschat op iets meer dan een miljoen euro en nu blijkt de werkelijke realisatie ervan € 6.463.938 te bedragen.

** Fepeco, het overkoepelend orgaan van de bouwondernemers, waarschuwt voor het gebruik van bouwmaterieel met een verminderde kwaliteit; beton wordt gemaakt met cement, water en een grondstof, op Tenerife áridos genoemd, en precies deze kiezelsteentjes die uit de mijnen worden gegraven zijn van een slechte kwaliteit.

** De land- en tuinbouwers ademen opnieuw rustiger na de regendagen die over het zuiden zijn gepasseerd: de waterreserves in de ‘balsas’ zijn opnieuw gevuld tot 51% van hun totale capaciteit en zo hebben de reservoirs ‘Agua Blanca’ in Trevejos (Vilaflor) en ‘Lomo del Balo’ in Guía de Isora een watervoorraad opgeslagen van 807.233 kubieke meter.

** San Isidro krijgt een nieuwe gastronomische agromarkt waar land- en tuinbouwers op zaterdag en zondag hun waren zullen kunnen slijten aan particuliere kopers, dit in plaats van waar ze nu huizen naast het Rode Kruis en ten zuiden van het grote rondpunt; het project dat door de overheid wordt gesteund zal worden gerealiseerd op een oppervlakte van 3.000 vierkante meter en zal ingeplant worden tussen Calles Isla de La Gomera en Calle La Constitución, in de onmiddellijke omgeving van het Centro Deportivo La Jurada in San Isídro.

** Door de overvloedige regen zijn de barrancos gereinigd door de massale waterstromen, maar werd de oceaan vervuild en bruin gekleurd door het meegespoelde debris; het meest getroffen gebied was Vilaflor omdat het twintig regendagen heeft geteld en omdat er per vierkante meter ruim 370 liter hemelwater is gevallen.

** Het aangename aan het nuttige koppelen wordt bij het hondenasiel Tierra Blanca ook gedaan en daarom hebben zij een initiatief genomen waarbij particulieren, toeristen en ingezetenen kunnen gaan wandelen in het gezelschap van een asielhond; op deze manier hebben de honden een verzetje in gezelschap van een mens en gaat de mens voor zijn gezondheid zorgen door te gaan wandelen in aangenaam gezelschap van een hond.

** Niet alleen in Izaña of in Tauche worden de bergen gebruikt om er als parapenter af te springen, ook in Anocheza (Güímar) kun je nu vanaf 750 meter hoogte het gapende gat opzoeken en een van de 9.000 sprongen wagen die op Tenerife uitgevoerd worden: een nieuw platform van 420 m² en een lanceerpiste van 170 meter lang die onlangs werden in gebruik genomen hebben € 107.000 gekost.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img