Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers.
** Dat Tenerife één groot carnavalseiland is en dat veel inwoners een jaar lang toeleven naar deze periode weten we reeds langer; het organiserend comité zal op 8 november 2017 de volgorde van de carnavalsgroepen bekend maken die in de verschillende disciplines zullen aantreden en dan hebben we het niet over de ranking in de grote carnavalstoet.
** Het IMAS (Instituto Municipal del Atención Social) of de hulporganisatie voor minderbedeelden heeft dit jaar reeds 30.000 gezinnen van het grootstedelijk gewest uit de nood geholpen; dit cijfer stijgt onrustwekkend want dat zijn er 8.000 meer dan in het complete jaar 2016 en dit is het hoogste cijfer van alle regio’s in Spanje.
** Meer dan 5.000 scholieren worden naar boven gestuurd door het opvoedkundige schoolprogramma over de natuur op Las Cañadas en op de Teide dat de leerlingen wordt opgelegd; op deze manier moeten de jongens en de meisjes uit de lagere school een binding krijgen met de natuur op het eiland dat ze bewonen.
** Rechtspraak heeft de eilandregering veroordeeld wegens hun negatieve instelling voor wat de piscicultuur betreft; het kweken van vis in afgesloten kweekvijvers op het eiland moet volgens de rechter kunnen, ook al verbruiken zij heel veel water, en daar was het hen precies om te doen.
** San Isídro is een van de drukst bewoonde locaties op het eiland en herbergt 24.000 inwoners; om aan de geneeskundige zorgen te voldoen is het gebouw waar medische assistentie wordt verleend nu volledig afgewerkt met een aparte ambulance-ingang en met een spoedhulp waar ook radiologie kan worden toegepast.
** Santa Cruz beschikt over 35 ongecontroleerde punten, vooral in Anaga en Añaza, die toegang geven tot de oceaan om er te baden; deze onveilige locaties zullen aangeduid worden met nieuwe borden ter waarde van € 40.000 om de badgasten te waarschuwen voor deze onveilige zwemsituaties.
** Een fenomeen dat op het eiland niet helemaal nieuw is heet ‘zafarrancho’ en betekent het plunderen van oude afgeschreven voertuigen die dikwijls op openbare plaatsen worden achtergelaten; in de zone Punta Larga in Candelaria staan er zo een dertigtal autowrakken die door niemand meer worden geclaimd en waarover de gemeente zich nu zal ontfermen.
** De woordvoerder van Unid@s heeft het gemeentebestuur van La Laguna gevraagd om strenger op te treden tegen personen die het niet te nauw nemen met de regels in verband met het achterlaten van zwerfvuil op openbare plaatsen; aanleiding van deze vraag was het opgehoopte vuil dat op het recreatiedomein van Mesa Mota werd achtergelaten door bezoekende families en hun georganiseerde feestjes.