vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogKORTE BERICHTEN (130)

KORTE BERICHTEN (130)

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant zijn voor onze Nederlandstalige lezers.

** Vandaag is het D-Day voor de 96 inwoners van Masca (Buenavista del Norte); er start een debat tussen de bevolking en de overheid omtrent de problematiek van het overdadig toerisme met alle negatieve gevolgen van dien, daarna zullen de notulen en de beslissingen bekend gemaakt worden aan pers en meute.

** De overheid zal tussenkomen en desgevallend bestraffen in het dossier van grondvervuiling door de activiteiten op de gemeentelijke schietstand in Adeje; door de talrijke schietoefeningen ligt er loodresidu verspreid in de Barranco de Ajabo en vreest men voor bodemverontreiniging en voor de veiligheid in het algemeen.

** Op het strand van Las Teresitas wordt de eerste uv-detectiepaal geplaatst om zonnende bezoekers te duiden op de graad van zonnestraling; deze paal ziet eruit als een verkeerslicht met vijf lampen die de aanduidingen laag, medio, hoog, zeer hoog en extreem hoog in kleur zullen weergeven.

** Unipol, de politie-eenheid die zich vooral bezighoudt met drugsdelicten, heeft een Belgische speurhond in dienst genomen om te helpen bij het opsporen van illegale drogeermiddelen; deze vijfjarige Mechelse schaper kwam uitvoerig in het nieuws mede doordat deze hondensoort op de Canarische Eilanden minder bekend is.

** De werken van een nieuw te bouwen technologisch park in Cuevas Blancas (Santa Cruz) starten eind deze maand; met een oppervlakte van 260.000 m² moet deze Canarische Silicon Valley bedrijven en investeerders aantrekken die de ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten behartigen of de reeds bestaande verder ontwikkelen.

** Na jarenlange politieke discussies en talrijke gerechtelijke procedures is de knoop over de illegaal gebouwde parking op het strand van Las Teresitas eindelijk doorgehakt ; kranen, knippers en bulldozers zijn bezig met de afbraak van het bekendste ‘mamotreto’ op het eiland en daardoor zal deze bijzonder mooie omgeving terug schitteren zoals weleer.

** Involcan of het Instituto Volcanológico de Canarias heeft maandag 18 september een aantal aardschokken geregistreerd; de 15 bevinkjes werden opgemeten om 02.39 uur, duurden welgeteld drie minuten en werden toegeschreven aan het vulkanisch-hydrothermaal systeem waaraan het eiland gevoelig is.

** Er wordt opnieuw zeezout geproduceerd op Tenerife, weliswaar op kleine schaal; op de ‘salinas’ van La Caleta de Interián, tussen Garachico en Los Silos, worden de natuurlijke lavarotsen door enkele huismoeders gebruikt om het zeewater ze laten verdampen om aldus wit en puur zeezout te bekomen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

GEVLEUGELDE WOORDEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

MADE IN TENERIFE