maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeetjesKORAALGORDEL ROND DE EILANDEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

KORAALGORDEL ROND DE EILANDEN

De Canarische wetenschap heeft onlangs een belangrijke ontdekking gedaan: de eilanden zijn omgeven door een gordel van koralen, dichte altijdgroene bossen waarin een groot aantal soorten hun toevlucht zoeken en zich voortplanten. Deze tuinen van de Canarische zeebodem, door de ontdekkers omschreven als ‘van een enorme schoonheid en natuurlijke rijkdom’ waren voor de wetenschap tot dusver niet gekend. Er groeit een koraalgordel rond de eilanden.

De koraalgordel rond de eilanden wordt aangetroffen tussen 50 en 120 meter diepte, op de hellingen van het abrupte Canarische oceanische plat of op vlakke bodems waar weinig licht doordringt. Het is een diepte die alleen kan worden bereikt met zeer gespecialiseerde duikuitrusting en onder strikte veiligheidsmaatregelen. Niemand had deze habitats eerder opgemerkt, laat staan bestudeerd en beschreven, tot een team van wetenschappers en duikers, gecoördineerd door het Ministerie van Ecologische Overgang en Bestrijding van Klimaatverandering van de regering van de Canarische Eilanden, de koraalkolonies hebben opgemerkt.

Bioconstructuur

Vijftien leden van het team van het Canarische bedrijf Aquawork, dat door Transición Ecológica voor dit onderzoek werd gecontracteerd hebben uitgestrekte ecosystemen gevonden die rond de Canarische archipel door koralen zijn gecreëerd en daarmee een enorme biodiversiteit hebben gegenereerd. Zij hebben ook aangetoond dat er koraalgordels voorkomen op de andere eilanden van Macaronesië, namelijk rond de Azoren, Madeira, de Ilhas Selvagens en de Kaapverdische eilanden. De gebieden rond de voornoemde eilandengroepen hebben als belangrijke bioconstructeur, het zwarte koraal Antipathella wollastoni.

Macaronesië

In het tijdschrift Makaronesia, dat wordt uitgegeven door de Asociación de Amigos del Museo de Naturaleza y Arqueología de Tenerife (MUNA), vrij vertaald, de Vereniging van Vrienden van het Museum voor Natuur en Archeologie van Tenerife, werden enkele bijzonderheden van deze ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijk artikel ‘Antipathella wollastoni, natuurlijke geschiedenis van de belangrijkste mesofotische bioconstructor van Macaronesia’.
Het artikel is ondertekend door de hoofdonderzoeker van dit project: Óscar Ocaña, doctor in de biologie, directeur van het Museum van de Zee van Ceuta en een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van koralen.

Diep onderzoek

De schoonheid van deze habitats is opmerkelijk. Op sommige plaatsen vormen de zwarte koralen kostbare pluimen met takken die doen denken aan coniferen. De takken deinen rustig mee op de stroming en hun gebruikelijke kleur is oranjeachtig oker of zelfs roodachtig oker, terwijl de poliepen of buisvormige uiteinden witachtig zijn. Op plaatsen met een hoge dichtheid geeft de koraalgordel rond de eilanden precies het beeld van een besneeuwd naaldbos.

In 2004 schreven Óscar Ocaña en zijn thesisprofessor, Alberto Brito, een vermaard marinebioloog, het boek Corales de las Islas Canarias maar er was nog nooit onderzoek gevoerd op deze dieptes. De beste manier om de natuur te onderzoeken is de omgeving observeren, zoals Alexander von Humboldt bepleitte.

Trailer

Het project gaat zijn laatste fase in waarin de definitieve conclusies worden opgesteld. Er kan nu reeds aangekondigd worden dat de Macaronesische koraalgordels werden ontdekt en beschreven. Er komt ook een documentaire van 25 minuten waarin de eerste beelden van deze indrukwekkende ecosystemen in volle glorie zullen worden getoond.

Daar, waar het licht vervaagt, groeien dieren die op planten lijken, verborgen wouden van koralen die voedsel uit de stromingen halen. Unieke en onherhaalbare wezens en duizendjarige verhalen … 
Dit is de aanzet van de trailer over de documentaire die de kleurrijke beelden van deze onderwatertuinen laten zien.

Foto: Wikipedia

Dit filmpje gaat over de ontdekking van Vuurkoraal in de wateren rond Tenerife


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

WIJ ZIJN DE PINEUT

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SPECTACULAIR SPEKTAKEL

ZONNEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP