maandag, maart 4, 2024
HomeBlogNieuwsKOPEN IS GOEDKOPER DAN HUREN
spot_img

KOPEN IS GOEDKOPER DAN HUREN

De Canarische Archipel is de vijfde regio in Spanje met de hoogste huurprijzen, met een gemiddelde van 870 euro per maand en daarom is het voordeliger om een hypotheek te nemen op de lening van een aangekochte woning dan om huur te betalen. Ondanks de stijging van de Euríbor – de referentie-index die de gemiddelde rente op leningen aangeeft – en de stijging van de rente kunnen gezinnen op de Canarische Eilanden gemiddeld 218 euro per maand besparen als ze een huis kopen in plaats van huren.

In werkelijkheid zijn de huurprijzen op de eilanden zo hard gestegen dat het prefereerbaar is geworden om een woning te kopen met hypotheek dan huur te betalen. Voor de analyse nam het hypothecair platform Hipoo de huurprijs per vierkante meter op de Canarische Eilanden als referentie, die volgens Idealista 2.061 euro bedraagt. Dit werd toegepast op een flat van 75 vierkante meter en aldus zou prijskaartje 154.575 euro bedragen.

Goedkoper

In dit voorbeeld zou een gezin zonder spaarcenten, een 100% financiering nodig hebben met een hypotheek over 30 jaar en een vaste rente van 3%, gemiddeld 652 euro per maand betalen. Hetzelfde pand huren zou 870 euro kosten. Het resultaat is duidelijk, de besparing bedraagt 218 euro, ondanks de recente stijgingen van de hypotheken.

Hoge huurprijzen

Volgens de studie zijn de Canarische Eilanden de vijfde regio van Spanje met de hoogste huurprijs (870 euro per maand), achter Madrid (1.132 euro per maand); Catalonië (1.225 euro), de Balearen (1.012 euro) en Baskenland (945 euro). De goedkoopste huurprijzen vinden wij terug in Extremadura (428 euro); Castilla La Mancha (457 euro); Castilla y León en La Rioja, beide met 540 euro.

Hypotheek

In 2022, zijn op de Canarische Eilanden tot dusver 27.483 woningen verkocht, waarvan 14.834 met een hypothecaire lening. Amper 53,9% van de woningen wordt gekocht met een hypotheek. Opvallend, temeer omdat de andere 46,1% wordt aangekocht door voornamelijk investeerders en buitenlanders die de woningen onmiddellijk voor honderd procent financieren.

Rente

Bovendien is de voorkeur van de Canarische inwoners voor vaste tarieven toegenomen. In juli, augustus en september 2022 had 74,16% van alle op de Canarische Eilanden afgesloten hypotheken een vaste rente. Dit cijfer is aanzienlijk hoger dan in 2021, toen dit cijfer 57% bedroeg. 
Hypotheken met variabele rente zijn gedaald in 2022 en maken nog maar 25,8% van de nieuwe hypotheken uit. Uit het verslag blijkt ook dat de gemiddelde aflossingsperiode van een hypotheek op de eilanden ongeveer 23 jaar bedraagt.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HOTEL ZONDER STERREN

KAMPEREN OF PARKEREN

spot_img