zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesKOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

De Canarische regering heeft een doelstelling omtrent de neutralisatie van koolstoffen aangenomen en plaatst 2040 voorop om deze te bereiken. Daarvoor heeft de overheid een nieuwe wet klaar inzake klimaatverandering en energietransitie goedgekeurd, die aan het parlement van de Canarische Eilanden werd voorgelegd. Een gebied is koolstofneutraal wanneer het niet meer broeikasgassen uitstoot dan de aarde in dezelfde regio daadwerkelijk kan absorberen.

Men gaat voluit voor een inkrimping van het aantal voertuigen met een verbrandingsmotor, voor particuliere zonnepanelen, voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk verkleinen, voor een stadsplanning die is aangepast aan de stijgende zeespiegel en voor geothermische energieprojecten.

Deze wet is een verbintenis die de regering in het begin van de legislatuur – op 30 augustus 2019 – is aangegaan. Toen wezen sommigen erop dat een model gericht op ecologische ontwikkeling het toerisme zou kunnen ontmoedigen. Dit wetsontwerp is volgens de president een mijlpaal in de geschiedenis van de archipel waarbij 384 actiepunten moeten worden gevolgd die door een groep experts van 500 mensen werd samengesteld.

Goedkopere voertuigen

Het is een moedige wet waarin essentiële elementen de basis vormen, zodat iedereen zich bij deze energietransitie kan aansluiten en nieuwe ecologische producten kan aanschaffen. Op deze manier dalen de prijzen van elektrische- of waterstofauto’s tot 10.000 euro, dank zijn het overheidsprogramma Moves III, een plan dat voorziet in overheidssteun voor iedereen die deze voertuigen aanschaft.

Gelijke toegang tot de energietransitie voor iedereen, zoals ook gezondheidszorg en onderwijs zijn georganiseerd. Deze gedachte loopt als een rode draad door de Canarische strategie voor een eerlijke en transparante transitie en voor klimaatrechtvaardigheid.

Kostprijs: 2% van het BBP

Het streefjaar 2040 ligt tien jaar voor op wat op nationaal en Europees niveau wordt voorgesteld. De grootste troef voor de archipel is de geografische ligging en het feit dat er geen industriële sectoren actief zijn op de eilanden. Ook het klimaat geeft een duwtje in de rug omdat er geen grote energiebehoefte bestaat om woningen en gebouwen te verwarmen.

Om te starten aan dat gigantisch milieuproject beschikken de Canarische Eilanden over 470 miljoen euro Europees geld dat zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van zelfvoorziening in openbare gebouwen, waarbij het daarop uitgespaarde geld zal dienen als steun aan bedrijven en particulieren die over minder middelen beschikken.
Om de energietransitie in een vlot tempo te laten verlopen, moet 2% van het bruto binnenlands product (BBP) worden besteed aan activiteiten die de energietransitie tot een goed eindresultaat moet leiden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

VLUCHT NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

ZALIGE KERST OP TENERIFE

ILLUSTERE BEZOEKERS