zondag, juni 16, 2024
HomeBlogWeetjesKOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040
spot_img

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

De Canarische regering heeft een doelstelling omtrent de neutralisatie van koolstoffen aangenomen en plaatst 2040 voorop om deze te bereiken. Daarvoor heeft de overheid een nieuwe wet klaar inzake klimaatverandering en energietransitie goedgekeurd, die aan het parlement van de Canarische Eilanden werd voorgelegd. Een gebied is koolstofneutraal wanneer het niet meer broeikasgassen uitstoot dan de aarde in dezelfde regio daadwerkelijk kan absorberen.

Men gaat voluit voor een inkrimping van het aantal voertuigen met een verbrandingsmotor, voor particuliere zonnepanelen, voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk verkleinen, voor een stadsplanning die is aangepast aan de stijgende zeespiegel en voor geothermische energieprojecten.

Deze wet is een verbintenis die de regering in het begin van de legislatuur – op 30 augustus 2019 – is aangegaan. Toen wezen sommigen erop dat een model gericht op ecologische ontwikkeling het toerisme zou kunnen ontmoedigen. Dit wetsontwerp is volgens de president een mijlpaal in de geschiedenis van de archipel waarbij 384 actiepunten moeten worden gevolgd die door een groep experts van 500 mensen werd samengesteld.

Goedkopere voertuigen

Het is een moedige wet waarin essentiële elementen de basis vormen, zodat iedereen zich bij deze energietransitie kan aansluiten en nieuwe ecologische producten kan aanschaffen. Op deze manier dalen de prijzen van elektrische- of waterstofauto’s tot 10.000 euro, dank zijn het overheidsprogramma Moves III, een plan dat voorziet in overheidssteun voor iedereen die deze voertuigen aanschaft.

Gelijke toegang tot de energietransitie voor iedereen, zoals ook gezondheidszorg en onderwijs zijn georganiseerd. Deze gedachte loopt als een rode draad door de Canarische strategie voor een eerlijke en transparante transitie en voor klimaatrechtvaardigheid.

Kostprijs: 2% van het BBP

Het streefjaar 2040 ligt tien jaar voor op wat op nationaal en Europees niveau wordt voorgesteld. De grootste troef voor de archipel is de geografische ligging en het feit dat er geen industriële sectoren actief zijn op de eilanden. Ook het klimaat geeft een duwtje in de rug omdat er geen grote energiebehoefte bestaat om woningen en gebouwen te verwarmen.

Om te starten aan dat gigantisch milieuproject beschikken de Canarische Eilanden over 470 miljoen euro Europees geld dat zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van zelfvoorziening in openbare gebouwen, waarbij het daarop uitgespaarde geld zal dienen als steun aan bedrijven en particulieren die over minder middelen beschikken.
Om de energietransitie in een vlot tempo te laten verlopen, moet 2% van het bruto binnenlands product (BBP) worden besteed aan activiteiten die de energietransitie tot een goed eindresultaat moet leiden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

IK KOM ERAAN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img