dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogNieuwsKOFFERBENDE IS OPGEROLD
SEB LEESON LEGAL GROUP

KOFFERBENDE IS OPGEROLD

Op sociale media bereikten ons jarenlang berichten van mensen die meldden dat hun reiskoffers werden geopend en waarbij veelal zaken werden ontvreemd. Deze getuigenissen kwamen vooral van reizigers die terug naar huis vlogen en aankwamen in Oostende, Brussel en Charleroi, maar ook in Eindhoven en Rotterdam. De inbraken in de reiskoffers werden dus logischerwijs gepleegd op de luchthaven Tenerife Sur en is als dusdanig reeds jarenlang een gesel voor de getroffen reizigers. Dit is nu verleden tijd: de kofferbende is opgerold.

Niemand begrijpt dat deze praktijken zo lang hebben kunnen voortduren. In ons artikel GESTOLEN BAGAGE gissen we waar de diefstallen worden gepleegd. Wij denken in de catacomben van de luchthaven op Tenerife en concluderen dat het zeer dom zou zijn om de diefstallen te plegen op plaatsen waar meerdere mensen zijn tewerkgesteld. We stellen ons meteen ook de vraag ‘Of zijn ze allemaal medeplichtig?’

Speurders op bezoek

We weten dat onvoldoende beveiligingsmaatregelen in de catacomben diefstallen kunnen vergemakkelijken als er geen of onvoldoende bewakingscamera’s hangen. De plaatsen waar onze reiskoffers doorkomen zijn vaak een complex netwerk van gangen en werkruimtes. Als deze gebieden niet goed worden beheerd of beveiligd, geeft dit aanleiding tot diefstallen. Als daar bovenop een onvoldoende screening van personeel of gebrek aan toezicht wordt aan toegevoegd wordt de kans tot diefstallen uit reiskoffers sterk vergroot.

Het is belangrijk voor luchthavenautoriteiten en exploitanten om beveiligingsmaatregelen regelmatig te evalueren en bij te werken om de veiligheid van passagiersbagage te waarborgen. Als er meldingen zijn van frequente diefstallen is het cruciaal dat de luchthavenautoriteiten snel actie ondernemen en dat heeft Aena ook gedaan. De werkplekken waar de koffers mogelijks werden geopend kregen speurders over de vloer en werd een tijdlang in het oog gehouden. Resultaat: de kofferbende is opgerold. 

Extra druk op het onderzoek

De Guardia Civil heeft in het kader van de Operatie Oretel veertien personen gearresteerd en een onderzoek ingesteld naar nog eens twintig andere, allemaal werknemers van de luchthaven Tenerife Zuid. Allen worden ze in verband gebracht als vermeende daders van de misdrijven als lid van een criminele groep. Ze worden niet alleen beschuldigd van bendevorming, maar ook van beroving met geweld, van beschadiging en van witwaspraktijken.

Wij menen te mogen oordelen dat de operatie Oretel laat werd gestart. Reeds jaren regent het klachten van inbraken in reiskoffers en diefstallen van goederen uit de valiezen. De operatie werd uiteindelijk gestart na een toename van het aantal meldingen en klachten bij de luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Veelal namen de getroffen reizigers, na aankomst in het vaderland, contact met luchtvaartmaatschappij op de touroperator, omdat ze de diefstal maar ontdekten bij hun thuiskomst. De kofferbende is opgerold, mede dank zij de extra druk die zij hebben gelegd op het onderzoek.

Afgeschermd en uit het zicht

De bende, momenteel veertien aangehouden werknemers van de luchthaven, was goed georganiseerd en gebruikte uitgekiende methodes om hun winstgevende handel draaiende te houden. De daders sloegen toe op het moment dat ze de koffers naar het ruim van het vliegtuig brachten. Ze werkten langzamer dan normaal zodat er meer ruimte ontstond tussen de karretjes die de bagage naar het vliegtuig brachten. Het werktempo werd zodanig verlaagd dat er meer tijd ontstond om de reiskoffers te openen in het ruim van het vliegtuig, buiten het zicht van passagiers en andere werknemers op de vliegtuigparking.

Om ervoor te zorgen dat niemand deze misdaden zou opmerken, plaatsten de de daders veelal koffers als een borstwering tussen de toegangsdeur naar het ruim en het interieur, soms werd er een veiligheidsgordijn geplaatst, die eigenlijk bedoeld is om ervoor te zorgen dat er zich geen verschuiving van bagage kan voordoen. 

Bijna twee miljoen aan ontvreemde goederen

De leden van deze criminele groep waren perfect gestructureerd, met hiërarchisch gedefinieerde functies, waarbij elkeen wist waar hij verantwoordelijk voor was en welke schakel hij diende te verdedigen. De taken waren veelzijdig: het uitkiezen van een vlucht, het verbergen van de gestolen goederen, deze buiten de luchthaven krijgen, de goederen verkopen in juwelierszaken of via internet, de winst verdelen, en nog een aantal zaken meer. Om gestolen voorwerpen te verbergen op de luchthaven gebruikten ze kleding met valse zakken aan de binnenkant of dropten ze de waren in hun eigen persoonlijke kluisjes. 

De Guardia Civil voerde verschillende huiszoekingen uit, zowel in de kluisjes van de daders, als in hun privévoertuigen en woningen. In totaal werden 29 dure horloges, 120 juwelen (goud en edelstenen), 22 dure mobiele telefoons, elektronische apparaten, 13.000 euro in contanten en een duur voertuig in beslag genomen.
De waarde van alle teruggevonden gestolen voorwerpen bedraagt 1.953.571 euro. De arrestanten slaagden er ook in om veel voorwerpen te verkopen in fysieke en virtuele tweedehandswinkels. Daarom wordt er ook onderzoek gedaan bij 27 juweliers in de provincie Santa Cruz de Tenerife. Dit krijgt vermoedelijk nog een flink vervolg.

Het onderzoek is uitgevoerd door de belasting- en grensonderzoekseenheid (UDAIFF) van de zuidelijke luchthaven van Tenerife met de steun van de Citizen Security Unit (USECIC). De Guardia Civil kreeg steun van het staatsagentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (AESA), de Spaanse luchthavens en luchtvaartnavigatie (AENA) en de verschillende maatschappijen die op de luchthaven Reina Sofia vliegen. De kofferbende is opgerold.

Hoe ze de reiskoffers openden en opnieuw sloten zonder tekenen van inbraak achter te laten kan u zien in het filmpje hieronder. Onze tip is en blijft: neem waardevolle voorwerpen steeds mee in de handbagage.TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

VISSEN IN TENERIFE

COSTA MAGALLANES

GROOTSTE WINDMOLENS

SEB LEESON LEGAL GROUP