maandag, februari 6, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatKOELTE ONDER DE ZON

KOELTE ONDER DE ZON

Tenerife, het eiland van de ‘eeuwige lente’ bij uitstek. Ik weet niet waar ze het vandaan halen. Of toch? Christoffel Columbus heeft zich dat laten ontvallen en ik weet niet eens of hij daar zelf goed heeft over nagedacht. Een eeuwige lente met temperaturen die de pan uit swingen en daardoor iedereen vlugger verhit en snel dorstig maakt, dat is een weersituatie die elke zomer terugkeert. Ook op Tenerife merken we de klimaatverandering op!

Als je even vergeet te drinken krijg je onmiddellijk te maken met de symptomen van dehydratatie. Als je bovendien arbeid verricht is het hek helemaal van de dam; de dorst is niet meer te lessen, je droogt uit, je voelt je slap en futloos. Je wordt zonder erom te vragen overgedragen aan één van de zeven barmhartigheden; je moet gelest worden.
De kunst is drinken vooraleer je dorst krijgt maar deze kunstvorm moeten veel noorderlingen nog aanleren. 

Hoogzomer

Warm en zelfs heet weer is een situatie die zich het hele jaar kan voordoen maar voornamelijk hot is wanneer er een hete luchtmassa vanaf de Westelijke Sahara komt overgewaaid. Nachttemperaturen rond de 25 °C. en dagtemperaturen ruim boven de dertig graden zijn net hoog genoeg om helemaal uit te drogen.

Dat is de reden waarom autochtonen op het zonnige eiland een ander werkregime op na houden dan de allochtonen. Zij werken minder hard en vooral minder snel. Ze beginnen vroeger en werken langer. Weliswaar met een aanzienlijke middagpauze die zij hier siestita noemen. Ze zonderen zich gedurende de siësta af; van twee tot vier in de namiddag zijn zij afwezig en zoeken zij de koelte van een schaduwrijke omgeving. Of ze zoeken elkaars aanwezigheid, maar dan ook op een schaduwrijke plaats.

Middagdutje

Dat doen de toeristen niet, zij liggen rond een zwembad of hangen aan de poolbar, maar vooral laten zij hun lichamen opwarmen door een planeet die in de Lage Landen eerder zeldzaam te zien is, vooral in de winterperiode. En komt de zon dan toch op de proppen dan geeft zij vooral geen warmte.

Geen schaduw, geen koelte, geen siësta… zeggen de vakantiegangers, zij genieten hier van de zon. ‘Están locos’ zeggen de chicharreros ‘wie offert nu zijn lichaam aan de zonnegod; levensgevaarlijk, je wordt zo opgevreten door de thermische straling ervan’. ‘Niets van aan’ zegt de bezoekende toerist, ‘wij smeren ons met zonneblokkers waardoor de uv-straling niet eens de opperhuid raakt en daarenboven wordt ons lichaam afgekoeld door een verfrissende zeebries.’

Laat je niet verleiden

En dáár wringt het schoentje; de afkoelende zeewind zorgt ervoor dat de thermische straling wordt getemperd en dat de gevaarlijke ingrediënten als zijnde de uvA- en uvB-stralen vooralsnog het lichaam kunnen bombarderen. Tot overmaat van ramp draaien de toeristen zich om, zoals een braadspit, om zeker te zijn dat elke vierkante centimeter van het lichaam kan deelnemen aan deze uv-aanval.

Niet gevaarlijk, denk je? Laat ons eens samen denken. Hoe meer grijze massa’s samen, hoe groter de algemene kennis. In de Lage Landen hebben wij gedurende een hoogzomer (!) een uv-index die reikt tot 6, hooguit tot 7 terwijl Frank en Sabine enerzijds, en Gerrit en Erwin anderzijds complementair roepen dat er moet gesmeerd worden met een hoge factor.

Moordend

Al wie de hoogzomer op Tenerife beleeft zou moeten weten dat de ultravioletstraling hier oploopt tot 11, soms 12 (in juli) en uitzonderlijk tot 13. Wat moeten de weermannen en -vrouwen hier hard schreeuwen!
Dat de zonnestralen alles vreten zie je het best aan harde materialen als PVC, beton en aluminium waarvan de moleculen een uv-draai rond hun oren krijgen en zo hun duurzame leven gevoelig zien inkorten. Zo bestendig is je lichaam niet, wel duurzaam… gebruik dus je verstand.

Hoge zonnestand

En dan is er nog een factor waar weinigen aan denken. Rond 21 juni staat de zon hier om 14.00 uur precies in het zuiden en ruim 85° hoog! Dat is dus bijna loodrecht boven onze bolletjes. In de Benelux komt de zon hartje in zomer niet hoger dan zo’n 63°. Deze waarde bereikt de zon op Tenerife reeds rond half maart al en half september. Zelfs met Kerst en Nieuwjaar staat de zon op de eilanden nog altijd hoog genoeg om gevaarlijk te stralen.

Hoge zonnestand is een gevaarlijke toestand, daarom zoek gedurende een dagje zonnen af en toe een verfrissend intermezzo; een koude douche, een verkwikkende zwempartij, een koel drankje – vooral geen alcohol – en een schaduwrijke plek.

Doe afstand van de airconditioning en overdrijf vooral niet want ook in dit geval schaadt overdaad. Een temperatuurshock kan het lichaam niet aan, je kruipt toch ook niet in de vrieskast om even af te koelen.
Zonnen met verstand, smeren met een hoge factor en veel drinken zijn hier de juiste ingrediënten. Desalniettemin wens ik je een prettig en zonnig verblijf op Tenerife.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

VAN KUST TOT KUST

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIJNEN UIT TENERIFE

WONEN EN WERKEN OP TENERIFE