donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsKNELLENDE HAVEN VAN LOS CRISTIANOS

KNELLENDE HAVEN VAN LOS CRISTIANOS

Havens en luchthavens zijn de economische longen waardoor een eiland ademt. Geen enkel gebied kan streven naar welvaart als het niet over voldoende connectiviteit beschikt om de productiesectoren te ontwikkelen. De haven van Los Cristianos voldoet niet aan dit gegeven en is als dusdanig een knelpunt geworden voor de ontwikkeling van La Gomera, La Palma en El Hierro. 

De verbeterde levensomstandigheden op La Gomera gaan, net als op La Palma en op El Hierro, hand in hand met een betere connectiviteit over zee. De mobiliteit tussen Tenerife met overige Canarische Eilanden en met de rest van de wereld, moet flexibel en gemakkelijk toegankelijk zijn. Wat als een langzame ontwikkeling begon op Tenerife in de vorige eeuw, is op vandaag een uitgemond in nieuwe lucht- en haveninfrastructuur die voldoet aan de hedendaagse normen. Één uitzondering daarop is de haven van Los Cristianos.

De haven van Los Cristianos is niet alleen van groot belang voor de toeristische sector, maar ook voor alle andere economische sectoren. De haven van Los Cristianos is van levensbelang voor het passagiers- en goederenverkeer van en naar La Gomera, El Hierro en La Palma. 

Fonsalía afgevoerd

Bijna een kwart eeuw geleden, werd een nieuw havenproject in Fonsalía het leven ingeblazen. Een nieuwe multifunctionele haven moest de mobiliteit tussen Tenerife en de zustereilanden op niveau brengen en de haven van Los Cristianos ontlasten. Daarvoor werden er in gemeente Guía de Isora op- en afritten voorzien vanaf de snelweg en werden de procedures voor de realisatie van een nieuwe haven opgestart. 
Maar ook deze keer strandt een project op de traagheid der dingen. De bureaucratie en de protesten van natuurgroeperingen vertragen de realisatie dusdanig dat het project na jaren, stilzwijgend werd afgevoerd. Het havenproject in Fonsalía stierf, na een kwart eeuw, zonder ooit geboren te zijn. 

Blijvend knelpunt

En wat is er veranderd in Los Cristianos? Niets, is het eerlijke antwoord. Los Cristianos is nog steeds Los Cristianos zoals het was in de vorige eeuw. Niet het aantal inwoners, dat is enkel explosief gegroeid, maar de wegeninfrastructuur van en naar de haven. Daar is niets veranderd. De toegangswegen tot het havengebied zijn absoluut ontoereikend en veroorzaken overlast voor reizigers, vervoerders, plaatselijke bewoners en de vele toeristen die de gemeente bezoeken. 
De haven is een knelpunt geworden dat niet alleen de groei van de connectiviteit in de weg staat, ook de aanleg van nieuwe wegen, de exploitatie van nieuwe vaarroutes en nieuwe vervoersmogelijkheden zijn een stop op de fles.

Alarmbellen

Er is een idee om de toegang tot de haven van Los Cristianos gescheiden te houden van het havenverkeer, dat nu via de strandroute naar Las Vistas en Playa Los Cristianos loopt. Een nieuwe aanrijroute zou welkom zijn, maar daarvoor is Arona nog niet klaar. 
Het project lijkt dezelfde weg te volgen als vele andere projecten die op de Canarische Eilanden eindeloos voortslepen.
Er gaan alarmbellen af. De haven van Los Cristianos belemmert de groei van La Gomera, El Hiero en Palma en houdt hen in een economische wurggreep. Doorgaan met een haven die op het instorten staat, is gelijk aan een moord plegen op de inwoners van drie groene eilanden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

  1. Beste,
    Mooie en goede informatie altijd via jullie info boek over Tenerife, al een 10 tal keer daar op vakantie geweest , aangenaam eiland met milde en aangename temperaturen.
    Graag wil ik tenerifeconnect blijven ontvangen
    Vriendelijke groeten Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO LUCHA CANARIA

WATERONTZILLTING OP TENERIFE