zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsKLEINSTE HOTEL TER WERELD VERDWIJNT
spot_img

KLEINSTE HOTEL TER WERELD VERDWIJNT

Hotel Puntagrande in El Hierro, bekend als het kleinste hotel ter wereld, sluit zijn deuren op het einde van 2023. Een van de redenen die de eigenaren aanhalen is het gebrek aan aandacht van de overheid voor de onmiddellijke omgeving.

Er hangt nochtans een speciale sfeer in dit vierkamerhotel dat op het eiland bekend staat als ‘El Hotelito’, niet alleen vanwege de unieke ligging maar ook vanwege de lange geschiedenis van deze merkwaardige plek.

Eerst opslagplaats, daarna bar-restaurant

Het gebouw dateert uit 1830, een huisje van amper 40 m2 gebouwd op een rotsachtige landtong. Het gebouw werd al snel het centrum van de handel in de vallei, waar wijn, futa en andere producten werden opgeslagen die later over de hele wereld werden geëxporteerd. Ook het water van de Pozo de la Salud van de mineraal-medicinale waterbron, waaraan sinds de 19e eeuw geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven, werd van daaruit verscheept.

De bijzondere kenmerken van het gebouw, de ligging in een oase van schoonheid en rust midden in de oceaan, veranderden het bouwwerk al snel in een herberg voor toeristen en reizigers. In 1948 werd Francisco Padrón Villarreal verliefd op deze plek en verwierf hij het eigendom van het huis. Pas jaren later, in 1969 werd het een bar-restaurant.

Kleinste hotel ter wereld

In november 1975 werd het vervallen gebouw gerestaureerd door de architect José Luis Jiménez Saavedra, die niet alleen de milieu-impact op het hotel tot een minimum beperkte, maar ook de nodige maatregelen nam om de veiligheid van het gebouw te garanderen, zelfs tijdens de regelmatig voorkomende stormen. De architect was daarbij zeer tactvol en integreerde het in het omringende landschap door gebruik te maken van bouwelementen uit de natuurlijke omgeving, zoals het edele hout dat op verschillende plaatsen te vinden is of de lavastenen die zijn gebruikt om de muren van het gebouw op te trekken.

In 1984 kwam het hotel in het Guinness Book of Records als het kleinste hotel ter wereld en in datzelfde jaar verleende het Ministerie van Informatie en Toerisme het restaurant Puntagrande de officiële bronzen plaquette voor Toeristische Verdienste. In 1991 kende de Canarische regering het hotel de zilveren medaille Belangrijk Toerisme toe en in 2019 werd hotel Puntagrande toegevoegd aan de lijst van Goed van Cultureel Belang (BIC) in de categorie Etnologische Site. 

Schuld ligt bij overheid

De huidige eigenaar en uitbater van het hotelletje, Davide Nahmias, zegt dat de overheid heeft verzuimd om de veiligheid te garanderen. Het gebouw werd reeds een aantal keren belaagd, sommige met xenofobische kenmerken. In 2021 meldde Nahmias een intimiderende en racistische aanval met graffiti op zijn eigendom. 
Hij kan zijn gasten niet bedriegen door hen een ongeëvenaard kader te aan te bieden  als de omgeving in een lamentabele staat verkeerd en vlakbij een parkeerplaats werd aangelegd waarop bij drinkgelag luide muziek te horen is tot laat in de nacht.

Ondanks de sluiting zal Nahmias zijn Hotelito niet verlaten, omdat hij weigert toe te staan dat een gebouw dat als cultureel erfgoed wordt beschouwd, wordt vernield.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img