‘Kleine vogels, kleine nesten’ is eigenlijk een heel mooi spreekwoord dat betrekking heeft op minimalisme. Minimalisme is een vorm van leven en denken waarbij je nooit meer bezit dan wat je écht nodig hebt. In België en Nederland is dit fenomeen nog niet zo populair, integendeel zelfs want maximalisme lijkt tegenwoordig de norm in de Lage Landen. Op Tenerife daarentegen is men minder bezig met uiterlijke schijn waardoor de meeste Canarische woningen wel een minimalistische uitstraling hebben.
Een minimalist is niet zozeer iemand die bijna geen bezittingen heeft, maar eerder iemand die de waarde kent van al zijn bezittingen. Iemand die zijn bezittingen bijna dagelijks gebruikt en lief heeft en vooral geen voorwerpen in huis heeft ‘voor in het geval dat…’.
Zelf heb ik op dit gebied ook een hele lange weg afgelegd. Vroeger was ik een typische vrouw met een uitpuilende kleerkast en genoeg schoenen om elke dag van de maand een ander paar aan te kunnen trekken. Vandaag is daar niet veel meer van te merken.
Geleidelijk aan heb ik al mijn overtollige kledij en schoenen aan de kringloopwinkel geschonken. Dit heeft er niet enkel voor gezorgd dat wij thuis minder kasten nodig hebben, maar ook dat ik ’s ochtends met veel minder stress voor de kast sta om uit te zoeken wat ik ga aantrekken. Je hebt veel minder stress met weinig voorwerpen in huis omdat er minder zaken zijn waar je aandacht aan moet geven. Als je bijvoorbeeld veel kledij hebt, moet je ook meer wassen en strijken. Tevens moet je meer kastruimte hebben, waardoor je het idee hebt dat je woning op zich ook groter moet zijn. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt meer spullen, dus heb je meer plek nodig om al je spullen te zetten en uiteindelijk moet je meer en harder gaan werken om dit alles te betalen.
Nu ik op Tenerife woon, heb ik automatisch al de helft van mijn kleerkast kunnen wegdoen, gewoon omwille van het klimaat. Ik heb nu eenmaal geen tien truien nodig en geen winterjas en winterlaarsjes. Toegegeven, dat je dit in België moeilijker voor elkaar gaat krijgen maar ik ben er wel zeker van dat je ongeveer een derde van je kleerkast zou kunnen wegdoen als je er eens met een kritische blik naar zou kijken.
Het minimaliseren van je huis is natuurlijk niet enkel van toepassing op je kleerkast, maar is ook toepasbaar op de rest van je woning. Als je de volgende keer in je keuken komt, kijk dan eens goed rond en plaats alles wat je maar één keer per jaar gebruikt op een stapeltje. Zijn al die voorwerpen het waard om plek in te nemen in je kasten voor die ene keer per jaar dat je ze nodig hebt? Zou je niet beter je vrienden, kennissen of familieleden vragen of zij hetzelfde voorwerp in huis hebben zodat je het één maal per jaar kan lenen? Op die manier heb je nog eens contact met de respectievelijke eigenaar(s) van de voorwerpen en geef je hen een goed gevoel omdat ze iets voor je kunnen doen.
Je zal merken dat je minder stress hebt en meer vrije tijd om te genieten van je leven als je minder rommel in huis hebt. Je gaat automatisch ook meer geld over hebben op het einde van het jaar omdat je minder nutteloze aankopen gaat doen en hierdoor kan je eens vaker een reisje boeken naar Tenerife om lekker te genieten van het zonnetje. Van deze mooie reisherinneringen kan je een heel jaar door genieten en niet enkel één dag per jaar …
Oudere mensen hebben vaak spullen waar veel herrineringen aan vast hangen, die daarom soms moeilijkbweg kunnen. Een andere generatiev andere gebruiken denk ik maar .
Ik hou van je artikelbeheerder. Het is erg handig.