zondag, februari 25, 2024
HomeBlogNieuwsKIJKEN NAAR DE QUADRANTIDEN
spot_img

KIJKEN NAAR DE QUADRANTIDEN

Naar het heelal kijken op Tenerife wordt naadloos gekoppeld aan een absoluut zuiver beeld omdat er op en rond het eiland geen luchtvervuiling aanwezig. Om te ontsnappen aan de lichtpollutie klim je dan beter naar hogere regionen. Om de meteoren – in de volksmond vallende steren genoemd – waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om vanop een donkere plaats, met het blote oog, minstens 15 minuten, te kijken in noordnoordoostelijke richting vlak boven de horizon

In de vroege ochtend van woensdag 4 januari 2023 zijn de Quadrantiden te zien vanaf 04.00 uur (CAN) terwijl een bijna volle maan de spelbreker is. Hoe langer je wacht, tot bijvoorbeeld 06.00 uur, hoe verder de maan opschuift van het radiant, hoe minder tegenlicht er schijnt. Let op: de Quadrantiden is een meteorenzwerm met een korte piek.

Te zien op tv

Om dit meteorenspektakel te zien moet men niet op Tenerife aanwezig zijn. Dit kan perfect vanaf België of Nederland als de omstandigheden goed zijn. Is er bewolking dan kan men kijken naar Sky-live.tv die het astronomische gebeuren live zal uitzenden vanaf het Observatorium van de Teide (Tenerife) en vanaf het Internationaal Centrum El Anillo in Extremadura. 

De meteorenregen kan gevolgd worden op Sky-live.tv op woensdag 4 januari vanaf 06.00 uur (lokale tijd op de Canarische Eilanden, 07.00 lokale tijd in Europa).
Wie buiten kijkt zal zien dat het sterrenbeeld Buoyant Star vanaf 02.00 uur net boven de horizon staat, zodat er vanaf dat moment enkele meteoren kunnen worden waargenomen.

Uitzonderlijke meteorenregen

De Quadrantidenregen, die samen met de Geminiden en de Perseïden deel uitmaakt van het selecte gezelschap van de meest intense meteorenbuien van het jaar, bestaat uit gemiddeld 100 meteoren per uur. Dit jaar wordt de piekactiviteit verwacht om 02.40 uur (CAN) of 03.40 uur (UTC).

Normaal worden meteorenregens genoemd naar hun radiant, zoals de Perseïden naar het sterrenbeeld Perseus, de Geminiden naar het sterrenbeeld Gemini, enzovoort. 
De Quadrantiden ontlenen hun naam echter aan het verdwenen sterrenbeeld Quadrans Muralis, dat in 1795 door de astronoom Joseph Lalande werd ontdekt.

Gemiddeld zullen we elke vier minuten een meteoor zien, waarvan sommige zeer helder kunnen zijn als we de waarnemingen verrichten op een locatie waar er geen lichtvervuiling en wanneer er geen wolken het zicht verbrodden.

Oorzaak is asteroïde

Vallende sterren zijn eigenlijk kleine stofdeeltjes van verschillende grootte – sommige kleiner dan een zandkorrel – die door kometen worden achtergelaten wanneer zij rond de zon draaien. Deze meteoroïden worden, als gevolg van het smelten door de zonnewarmte, verstrooid door de baan van de komeet en komen elk jaar langs de aarde in hun banen rond de zon. Dit geldt voor de meeste meteorenregens, maar niet voor de Quadrantiden en voor de Geminiden. Er is geen komeet gekend die overeenkomt met de baan van de brokstukken-wolk. De veroorzakers van deze meteorenregens zijn asteroïden: 3200 Phaeton in het geval van de Geminiden en 2003 EH voor de Quadrantiden.

Wanneer de stofdeeltjes met hoge snelheid de atmosfeer van de aarde binnendringen, verdampen ze door de enorme wrijvingswarmte, met de gekende typische lichtgevende sporen als gevolg en dan worden ze meteoren genoemd. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

VIRUSSEN OP TENERIFE

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

BLADWIJZER

FIETSEN OP TENERIFE

HARD ROCK HOTEL

spot_img