woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogKERST OP TENERIFE
spot_img

KERST OP TENERIFE

Ik zit te luieren op mijn balkonnetje. De zon schijnt, er drijven amper wolkjes voorbij en er staat een lichte zeebries. De temperatuur van het zeewater bedraagt nog 20 °C. en het land slokt de thermische zonnestraling op die het reflecteert in een zalige warme lucht van om en bij de 23 °C. Net op het moment dat iedereen zijn kerstmuts opzet, je overal how-how-how-muziek hoort en her en der zoevende wintersleden ziet voorbij glijden.

De kerstversiering is opgehangen, overal en veel, soms fenomenaal veel zoals in Santa Cruz waar meer dan 1,3 miljoen lichtjes de donkere avonden en duistere nachten verlichten. Kerstbomen zijn alom aanwezig en waar ze niet staan nemen de palmbomen hun taak over. Ook struiken dienen als support voor die schitterende dingetjes.

Winkels en vitrines zijn uitgerust met props en prullaria die wij allemaal kennen: slingers en bollen, sterren en kribben sieren menige locatie. Hoe groter de ruimte, hoe groter het aanbod.
Ook de kerstkribben, waarin het kindje, moeder en voedstervader, naast de os en de ezel de hoofdrolspelers zijn, springen spontaan uit het niets. De grotere exemplaren staan dan in de nabijheid van de kerstmarkten en zo weten we dat kerst nakende is.

Het zweet druppelt je over het voorhoofd, het is echt te warm om een kerstmuts op te zetten. Bij deze temperaturen draag je eerder niemendalletjes: een short, een loshangend hemdje, een fladderend jurkje, en je loopt op sandalen of slippers.

Het klimaat is hier anders. Als je de kerstperiode op Tenerife voor de eerste keer beleeft waan je je in een droom. Het weer is in niets te vergelijken met een kerst in de Lage Landen. Geen sneeuw en ijzel, geen wind en regen, geen gevaarlijke toestanden op de weg van en naar het feestgebeuren.

Je wordt op het eiland overvallen door een onwerkelijk gevoel omdat je niet warm bent aangekleed en omdat je je niet kunt verwarmen aan de vuurkorven en aan de gluhwein. Hier beland je in een sprookje, in een irreële wereld waar de content niet past in het decor. Of toch?

Reisden de drie wijze mannen in de sneeuw naar Bethlehem of onder een loden zon? Dat weten we niet echt. Het enige wat we weten is dat ze zich gedurende de nacht verplaatsten omdat ze een staartster volgden die de stal aanwees.

En een Canarische kerstavond kun je vooral niet vergelijken met deze in de Lage Landen. De kerstmaaltijd op de eilanden is eerder sober en daarmee bedoel ik dat er geen overdreven luxe op tafel komt. Wat wel in een overtreffende trap wordt aangediend is de verscheidenheid aan dingen die op deze memorabele avond zullen gegeten worden. Net alsof je één grote tapastafel aanzit en tussen het gepeuzel door geniet van alle kleine dingen die je op dat moment overvallen.

Ik heb het in het verleden meermaals beleefd, een echte onvervalste en pure Canarische kerstavond.

Ik heb steeds genoten van een ongecompliceerde kersttafel, zonder overbodige luxe maar met de broodnodige ingrediënten, waarbij respect en eerbied, humor en eerlijkheid centraal stonden. Geen spoor van afgunst, vijandigheid, verbittering en denigratie op te merken. Deze negatieve waarden des levens zijn in de verste verte niet te bespeuren. En zo hoort het ook op deze vredige kerstnacht.

De tafel dekt ieder jaar een traditionele maaltijd. Queso de cabra (geitenkaas), aguagates rellenados (gevulde avocados), pichitos (brochetjes), gambas al aljillo (gambas in look), papas arrugadas (verschrompelde aardappeltjes), cordero asado (gegrild lamsvlees) en een resem aan dulces of zoetigheden worden op tafel gezet.

Rond de tafel wordt er met meer dan animo gediscussieerd, gegesticuleerd en gelachen; Canariërs maken heel veel lawaai als ze samen troepen maar hun eerlijkheid komt recht uit het hart en het volume dat ze produceren recht van hun goed ontwikkelde stembanden.

Als ik nadien de korte wandeling naar huis aanvang beleef ik deze als een nostalgische droom. De zachte bries voelt warm aan en doet mij denken aan hen die ik in het frisse noorden heb achtergelaten.
Het dorp is leeg, de huizen daarentegen zitten vol met families en vrienden van die families die samen deze kerstnacht beleven met heel veel warmte. Ik wandel voorbij de huizen waar de kerstlichtjes branden en op zodoende het dorpsdecor nog meer oplichten in een ongekunstelde kerstsfeer.

Door de wolken is de maan te zien die mij eerder doet denken aan halloween dan aan kerst. De aanblik doet  het nostalgisch gevoel nog toenemen.
De palmen wiegen zachtjes in de bries, de golven spoelen voorzichtig over het strand. Wat een zalige nacht!
Lang geleden, heel lang geleden is een kindje geboren, in een bakske vol met stro … halleluja, hallo!
Dit is het moment om aan u allen mijn wensen over te maken.

Fijne kerst aan iedereen, feliz navidad a todos.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img