Eens de zomer voorbij is en de herfst zijn kleuren tooit is het tijd om kastanjes te rapen. Vooral na een winderige dag liggen ze bij bosjes op de grond. Daarna kun je er een gezellig moment mee doorbrengen. Ze worden meestal geroosterd gegeten, maar kunnen ook worden klaargemaakt in puree, compote, jam of in siroop, zoals de beroemde marron glacé. Kastanjes kan je ook drogen en malen om later te gebruiken bij het bakken van brood, pannenkoeken en taarten. De mogelijkheden zijn legio.
Op Tenerife wordt de traditie in ere gehouden en kunnen we bijna overal genieten van de geur van geroosterde kastanjes van de kraampjes langs de straten.
Ze zijn de herfstlekkernij bij uitstek en luiden als het ware de eindejaarsperiode in. Ze zijn meer dan alleen een gezond voedingsmiddel, want naast een hoge voedingswaarde zijn ze ideaal voor de huid omdat ze een hydraterende, herstellende en regenererende werking bezitten.
Nutriciteit
Het vetgehalte van kastanjes is aanzienlijk lager dan dat van andere noten zoals walnoten of amandelen, en ook hun caloriegehalte is lager, waardoor ze de perfecte bondgenoot zijn als tussendoortje. Bovendien worden ze langzaam door het lichaam opgenomen, waardoor de suikerspiegel in evenwicht blijft en het hongergevoel wordt vermeden. Ze bezitten een hoog gehalte B-vitaminen (B1 en B6) en mineralen, zoals kalium en fosfor.
Voor een betere spijsvertering is het raadzaam om kastanjes geroosterd te eten, omdat ze rijk zijn aan tannines en als verse vrucht darmklachten kunnen veroorzaken. Het is beter om vers geraapte kastanjes een week te bewaren, vooraleer ze te eten, omdat het tanninegehalte op natuurlijke wijze afneemt.
Rituelen
Op de Canarische Eilanden, en dus ook op Tenerife worden kastanjes geassocieerd met begrafenistradities en -rituelen. Men geloofde dat voor elke kastanje die op Allerheiligen werd gegeten, er een ziel uit het vagevuur werd bevrijd.
De kastanjeboom heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld, voor de Kelten was het een heilige boom.
Men zegt dat kastanjes toebehoren aan de goden Jupiter en Saturnus, ze brengen geluk dankzij Jupiter en weren geesten af dankzij Saturnus.
Opdat zij genezende kracht zouden hebben, moet een ritueel worden uitgevoerd dat erin bestaat om boven de kastanjes te bidden en ze daarna te zegen. Daarna moeten de kastanjes in een zwarte zak wordt gedragen waardoor de magnetische uitstraling ervan lichamelijke pijn kan absorberen en kan helpen bij reumatische aandoeningen. In een schaal onder het bed wordt een zieke snel genezen.
Kastanjemeel
Of men nu wel of niet gelooft in rituelen, zeker is dat ze sinds de oudheid de basis van voedsel vormen: de Romeinen plantten op grote schaal kastanjebomen omdat hun vruchten, samen met tarwe, essentieel waren en in schaarse tijden werden gebruikt als vervanging van graan. Kastanjemeel werd gebruikt om brood en gebak te maken. Door de komst van maïs en aardappelen verloren kastanjes hun belang, maar toch zijn ze vandaag de dag nog steeds zeer gewild als voedingsmiddel en worden ze steeds meer gevraagd.
Bewaren
Het beste is om kastanjes in een grote mand te bewaren zodat ze niet beschimmelen. Bewaar deze mand op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht. Ze kunnen ook worden ingevroren om ze langer te bewaren en als ze daarna eenmaal zijn ontdooid is het raadzaam ze te een paar uur in een bak met water te leggen om ze te hydrateren. Drijvende kastanjes worden weggegooid omdat ze leeg zijn of niet goed genoeg.
En ten slotte maak je vóór het koken een insnijding in het witste gedeelte zodat ze niet barsten of uit elkaar springen.
Kastanjes zijn lekker en gezond. Ze kunnen op velerlei manieren deelnemen aan een gastronomisch palet en vooral, de geur van gepofte kastanjes is een ware verleiding waardoor nadien de smaakpapillen worden getrakteerd op lekkers.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.