maandag, juli 15, 2024
HomeBlogNieuwsKASTANJETIJD
SEB LEESON LEGAL GROUP

KASTANJETIJD

Eens de zomer voorbij is en de herfst zijn kleuren tooit is het tijd om kastanjes te rapen. Vooral na een winderige dag liggen ze bij bosjes op de grond. Daarna kun je er een gezellig moment mee doorbrengen. Ze worden meestal geroosterd gegeten, maar kunnen ook worden klaargemaakt in puree, compote, jam of in siroop, zoals de beroemde marron glacé. Kastanjes kan je ook drogen en malen om later te gebruiken bij het bakken van brood, pannenkoeken en taarten. De mogelijkheden zijn legio.

Op Tenerife wordt de traditie in ere gehouden en kunnen we bijna overal genieten van de geur van geroosterde kastanjes van de kraampjes langs de straten.
Ze zijn de herfstlekkernij bij uitstek en luiden als het ware de eindejaarsperiode in. Ze zijn meer dan alleen een gezond voedingsmiddel, want naast een hoge voedingswaarde zijn ze ideaal voor de huid omdat ze een hydraterende, herstellende en regenererende werking bezitten.

Nutriciteit

Het vetgehalte van kastanjes is aanzienlijk lager dan dat van andere noten zoals walnoten of amandelen, en ook hun caloriegehalte is lager, waardoor ze de perfecte bondgenoot zijn als tussendoortje. Bovendien worden ze langzaam door het lichaam opgenomen, waardoor de suikerspiegel in evenwicht blijft en het hongergevoel wordt vermeden. Ze bezitten een hoog gehalte B-vitaminen (B1 en B6) en mineralen, zoals kalium en fosfor.

Voor een betere spijsvertering is het raadzaam om kastanjes geroosterd te eten, omdat ze rijk zijn aan tannines en als verse vrucht darmklachten kunnen veroorzaken. Het is beter om vers geraapte kastanjes een week te bewaren, vooraleer ze te eten, omdat het tanninegehalte op natuurlijke wijze afneemt.

Rituelen

Op de Canarische Eilanden, en dus ook op Tenerife worden kastanjes geassocieerd met begrafenistradities en -rituelen. Men geloofde dat voor elke kastanje die op Allerheiligen werd gegeten, er een ziel uit het vagevuur werd bevrijd. 
De kastanjeboom heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld, voor de Kelten was het een heilige boom. 
Men zegt dat kastanjes toebehoren aan de goden Jupiter en Saturnus, ze brengen geluk dankzij Jupiter en weren geesten af dankzij Saturnus.
Opdat zij genezende kracht zouden hebben, moet een ritueel worden uitgevoerd dat erin bestaat om boven de kastanjes te bidden en ze daarna te zegen. Daarna moeten de kastanjes in een zwarte zak wordt gedragen waardoor de magnetische uitstraling ervan lichamelijke pijn kan absorberen en kan helpen bij reumatische aandoeningen. In een schaal onder het bed wordt een zieke snel genezen.

Kastanjemeel

Of men nu wel of niet gelooft in rituelen, zeker is dat ze sinds de oudheid de basis van voedsel vormen: de Romeinen plantten op grote schaal kastanjebomen omdat hun vruchten, samen met tarwe, essentieel waren en in schaarse tijden werden gebruikt als vervanging van graan. Kastanjemeel werd gebruikt om brood en gebak te maken. Door de komst van maïs en aardappelen verloren kastanjes hun belang, maar toch zijn ze vandaag de dag nog steeds zeer gewild als voedingsmiddel en worden ze steeds meer gevraagd. 

Bewaren

Het beste is om kastanjes in een grote mand te bewaren zodat ze niet beschimmelen. Bewaar deze mand op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht. Ze kunnen ook worden ingevroren om ze langer te bewaren en als ze daarna eenmaal zijn ontdooid is het raadzaam ze te een paar uur in een bak met water te leggen om ze te hydrateren. Drijvende kastanjes worden weggegooid omdat ze leeg zijn of niet goed genoeg.
En ten slotte maak je vóór het koken een insnijding in het witste gedeelte zodat ze niet barsten of uit elkaar springen. 

Kastanjes zijn lekker en gezond. Ze kunnen op velerlei manieren deelnemen aan een gastronomisch palet en vooral, de geur van gepofte kastanjes is een ware verleiding waardoor nadien de smaakpapillen worden getrakteerd op lekkers.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

MACARONESIË

DÍA DE CANARIAS

SEB LEESON LEGAL GROUP