dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogNieuwsKASTANJETIJD OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

KASTANJETIJD OP TENERIFE

Kastanjetijd verwijst naar de herfst, het seizoen waarin kastanjes worden geoogst. Het is meteen de periode waarin mensen traditioneel genieten van activiteiten zoals het rapen van kastanjes, het bereiden van gerechten met kastanjes, en het genieten van de warme kleuren van de herfst. Het beleven van deze periode varieert en is afhankelijk van de culturele context en lokale tradities. Kastanjetijd op Tenerife is een volksgebeuren.

Op Tenerife is het gebeuren niet te vergelijken met deze in de Lage landen vanwege het klimaat waardoor er in sommige regio’s festivals of evenementen worden georganiseerd in open lucht bij aangename temperaturen. Dit gaat dan gepaard met markten waar lokale producten, waaronder kastanjes, worden verkocht. Maar het meest populaire is het ‘kastanjepoffen’ op straat waar de geur veel wandelaars verleidt om gegeten te worden, waarbij een optreden van een muzikale groep de lokroep vergroot. 

Nul-kilometer-waarde

Kastanjes die op Tenerife worden geoogst zijn in niets te vergelijken met ingevoerde kastanjes. Dit zijn niet zomaar kastanjes, maar kastanjes van Tenerife met uitzonderlijke specificaties. Ze zijn een speciaal en uitgelezen product. Daar zijn wat redenen voor terug te vinden en zijn te lezen in ons artikel KASTANJETIJD.
De kastanjes van Tenerife maken deel uit van het gastronomische en culturele erfgoed van het eiland. Dat de kastanje op het eiland aankwam in de 16de eeuw, na de Castiliaanse bezetting, is niet zonder belang.

Wanneer we een product als de kastanje consumeren, staan we er meestal niet bij stil dat dit product een zero-kilometer-waarde heeft. Een van de belangrijkste factoren voor verantwoorde consumptie is de nabijheid. Vanaf het moment dat ze geoogst, geselecteerd en verwerkt worden, doen kastanjes op Tenerife er slechts drie dagen over om de consument te bereiken. En dit is een toegevoegde waarde, waar je terdege rekening mee moet houden.

Ambachtelijke pluk

De kastanje wordt beschouw als een product met een lange houdbaarheid, vanwege het robuuste omhulsel. De waarheid is dat de versheid de kwaliteit beïnvloedt en daarom wordt het aanbevolen om kastanjes te consumeren binnen de veertien dagen na de aankoop. Naarmate de tijd verstrijkt, verliest de kastanje zijn eigenschappen.

De lokale consumptie van dit seizoengebonden product biedt enkel voordelen voor het milieu, de maatschappij en de economie. Daar komt nog bij, en dat is net zo opmerkelijk, dat de kastanjes uit Tenerife met de hand en op ambachtelijke wijze worden geplukt vooraleer ze op tafel komen. Kastanjes worden op Tenerife niet bewaard, in tegenstelling tot andere regio’s in Spanje.

Tussen bos en wijngaard

Er zijn twee regio’s op Tenerife waar kastanjes groeien. In de regio tussen La Orotava en La Esperanza, aan de noordkant, het natste deel van het eiland en in de buurt van Arafo aan de zuidkant, dat erg droog is en blootstaat aan de passaatwind. De hoogte waarop kastanjes worden geteeld ligt tussen 800 en 1.100 meter. Het is een gewas in de overgangszones tussen het bos en de wijngaard en aardappelstroken, wat een landschap creëert. En vooral wanneer de bomen zijn vruchten presenteert is het kastanjetijd op Tenerife.

De kastanjetelers op Tenerife die zich hebben verenigd in de Asociación de Cosecheros de Castañas de Acentejo staan voor eindeloze uitdagingen. Wanneer het oogstseizoen aanbreekt, bemoeilijkt het steile en onbeschermde terrein, dat ontoegankelijk is voor machines, het plukproces. Om 100 kilo kastanjes te oogsten, moet de plukker een volle werkdag aan de slag.

Wandelroute

De herfst op Tenerife is synoniem met wijn en kastanjes. Er zijn dan ook maar weinig ervaringen zo authentiek als het proeven van een goede nieuwe wijn samen met het eten van geroosterde kastanjes. In de maand november vindt een van de meest representatieve natuurspektakels plaats, waardoor de Ruta de los Castaños een goede wandeloptie is. Kastanjetijd op Tenerife is ook wandeltijd.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

WIJ HELPEN SUKKELAARS

SEB LEESON LEGAL GROUP