zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesKAMEEL OF DROMEDARIS

KAMEEL OF DROMEDARIS

Wat zien wij op Tenerife en op een paar andere Canarische eilanden rondhuppelen? Zijn dat nu kamelen of zijn het dromedarissen?
Als we de excursies daaromtrent raadplegen komen we steeds het Spaanse woord camellos tegen, wat ‘kamelen’ betekent en als we de foto’s nader bekijken zien we steeds maar één bult. We hebben met zijn allen in de lagere school geleerd dat een kameel twee bulten heeft – remember de Soubry-foto’s – en dat een dromedaris maar één bult op haar rug draagt.

Wij zijn het even gaan opzoeken en komen tot een verbijsterend resultaat.
De dierkunde heeft voor beide een naam bedacht, uiteraard in het Latijn. De Camelus dromedarius (1 bult) en de Camelus batrianus (2 bulten). Nederlandstaligen gebruiken de namen dromedaris en kameel om het onderscheid te maken tussen deze twee bultachtigen.

Op Tenerife maakt men dat verschil niet en hier spreekt men van een camello, naar analogie van het Latijnse camelus. Een dromedaris is dus ook een kameel. De twee soorten gaan door het leven onder dezelfde noemer.
Als we nu echt willen weten of er op Tenerife kamelen of dromedarissen aanwezig zijn moeten we het elders gaan zoeken.
Vanaf nu spreken we over een eenbultige of tweebultige KAMEEL. In Tenerife is dat zo en ook in een ruim gebied in Marokko en in het verre Azië spreken we over kamelen, ook als we dromedarissen bedoelen.

Nog meer feiten overtuigen ons ervan dat er op de Canarische Archipel eenbultige kamelen rondlopen, want deze zijn vooral terug te vinden in hete woestijnen terwijl we zijn tweebultige collega enkel in China en Mongolië tegenkomen.

Door de geografische ligging van de Canarische Eilanden en de historische binding van deze dieren met de Westelijke Sahara kunnen we er voor 100% zeker van zijn dat hier enkel dromedarissen voorkomen en dat we het woord kameel daarvoor best mogen gebruiken.

Opgelost dilemma, het zijn allemaal kamelen.

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

NEP OF NAMAAK

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DOODRIJDERS

TEIDE… TEGEN BETALING?