zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesKAMEEL OF DROMEDARIS
spot_img

KAMEEL OF DROMEDARIS

Wat zien wij op Tenerife en op een paar andere Canarische eilanden rondhuppelen? Zijn dat nu kamelen of zijn het dromedarissen?
Als we de excursies daaromtrent raadplegen komen we steeds het Spaanse woord camellos tegen, wat ‘kamelen’ betekent en als we de foto’s nader bekijken zien we steeds maar één bult. We hebben met zijn allen in de lagere school geleerd dat een kameel twee bulten heeft – remember de Soubry-foto’s – en dat een dromedaris maar één bult op haar rug draagt.

Wij zijn het even gaan opzoeken en komen tot een verbijsterend resultaat.
De dierkunde heeft voor beide een naam bedacht, uiteraard in het Latijn. De Camelus dromedarius (1 bult) en de Camelus batrianus (2 bulten). Nederlandstaligen gebruiken de namen dromedaris en kameel om het onderscheid te maken tussen deze twee bultachtigen.

Één of twee bulten?

Op Tenerife maakt men dat verschil niet en hier spreekt men van een camello, naar analogie van het Latijnse camelus. Een dromedaris is dus ook een kameel. De twee soorten gaan door het leven onder dezelfde noemer.
Als we nu echt willen weten of er op Tenerife kamelen of dromedarissen aanwezig zijn moeten we het elders gaan zoeken.
Vanaf nu spreken we over een eenbultige of tweebultige KAMEEL. In Tenerife is dat zo en ook in een ruim gebied in Marokko en in het verre Azië spreken we over kamelen, ook als we dromedarissen bedoelen.

Opgelost

Nog meer feiten overtuigen ons ervan dat er op de Canarische Archipel eenbultige kamelen rondlopen, want deze zijn vooral terug te vinden in hete woestijnen terwijl we zijn tweebultige collega enkel in China en Mongolië tegenkomen.

Door de geografische ligging van de Canarische Eilanden en de historische binding van deze dieren met de Westelijke Sahara kunnen we er voor 100% zeker van zijn dat hier enkel dromedarissen voorkomen en dat we het woord kameel daarvoor best mogen gebruiken.

Opgelost dilemma, het zijn allemaal kamelen.

100% Canarisch

Het Ministerie van Landbouw heeft toestemming gegeven voor het gebruik van het logo ‘100% Canarisch ras’, dat werd aangevraagd door de Vereniging van Fokkers van de Canarische kameel. Dit logo vertegenwoordigt een belangrijke steun voor het behoud van dit ras dat met uitsterven wordt bedreigd en waarvan er wereldwijd slechts 700 exemplaren zijn geregistreerd. 

Dit logo geeft de welverdiende erkenning aan een ras dat nauw verbonden is met de geschiedenis van de Canarische gemeenschap, dat heeft bijgedragen aan de manier van leven en heeft deelgenomen aan economische en sociale ontwikkeling. De erkenning zal bijdragen aan een betere bescherming van de Canarische kameel. 

De geschiedenis van de kamelen op de Canarische Eilanden gaat ver terug in de tijd en de eerste kamelen kwamen hiertoe met het begin van de expedities vanaf het Afrikaanse continent. De klimatologische aanpassing van de kamelen aan de Canarische eilanden leidde tot een uitbreiding over de hele archipel. Historisch gezien hebben kamelen gediend als lastdieren en vervoerden ze goederen over korte en lange afstanden. Tegenwoordig wint de zuivelproductie bij kamelen aan relevantie, aangezien de melk een product is met een hoge voedingswaarde.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

VERDRINKINGEN

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE… ¡YA VOY!

TORENTJES OP HET STRAND

TAXI

spot_img