vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesJUAN SEBASTIAN DE ELCANO

JUAN SEBASTIAN DE ELCANO

Niet de naam van een heiligverklaarde pater of een Spaanse Koning uit de veertiende eeuw maar Juan Sebastian de Elcano is een prestigieuze viermaster genoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger die op 6 september 1522 met slechts 18 man aan boord terugkeerde van een ontdekkingstocht. Hij was eerder in 1519 vertrokken met vijf schepen voor een reis rond de wereld onder leiding van Fernão de Magalhães.

De ‘Juan Sebastian de Elcano’ meert vandaag af in de haven van Santa Cruz als tussenstop van zijn Atlantische oversteek en is even te bezichtigen aan de Riberakade in de haven van de hoofdstad. Dit is meteen ook de 87ste trainingsvaart van deze viermastbark en je kunt dit juweeltje bezoeken. De bezoekuren voor het publiek zijn als volgt geregeld; op zaterdag en zondag van 10.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Om 11.00 uur is er een Eucharistieviering aan boord van dit schoolvoorbeeld van een viermastbark. Op maandag is er enkel bezoek toegelaten van 16.00 tot 19.00 uur.  De locatie waar de Elcano is aangemeerd is enkel te voet te bereiken via ‘el muelle norte’ of de noordelijk gelegen kade. Maandag, na het laatste bezoek zal de commandant van het opleidingsschip, kapitein Victoriano Gilabert Agote, een lezing geven in de ‘Real Club Nautico de Tenerife’. De titel van de voordracht is ‘Juan Sebastián Elcano, El Mayor Navegante de la Historia’.

De Juan Sebastián de Elcano is een ‘Tall Ship’ met vier masten en is met 370 voet (113 meter) meteen de derde grootste windjammer ter wereld in zijn klasse. Het schip zou eerst anders gaan heten. De oorspronkelijke naam zou ‘Minerva’ zijn, een verwijzing naar de Romeinse godin van de dichtkunst, geneeskunde, wijsheid, handel en magie. Het boegbeeld is nog steeds aanwezig op het schip. Maar daarover werd door de politieke overheid toen anders beslist.

Deze topzeilschoener werd in 1927  gebouwd op de scheepswerven van ‘Echevarrieta y Larrinaga’ in Cadiz en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de opleiding van cadetten van de Spaanse marine. Zowel Koning Felipe VI als zijn vader Juan Carlos hebben op dit zeilschip gediend. De vier masten werden genoemd naar de opleidingsschepen die het voorgingen; Blanca, Almansa, Asturias en Nautilus. De blauwdrukken van dit juweeltje werden gebruikt voor de bouw van het Chileense opleidingsschip ‘Esmeralda’ die echter als ‘barkentijn’ werd opgetuigd.

Om 100% functioneel te zijn moet de bemanning bestaan uit 23 officieren, 23 onderofficieren, 140 zeevaartcadetten en 4 docenten. Op de huidige cruise zijn slechts 80 adelborsten aanwezig, waaronder twee Canarische jonge mannen die behoren tot het onmogelijk uit te spreken ‘417º promoción del Cuerpo General, 147º de Infantería de Marina y 91º de Intendencia’. Op deze manier starten zij hun vierde leerjaar aan de militaire zeevaartschool waarbij de praktijk snel en adequaat gekoppeld wordt aan de theorie, niet alleen de zeevaartkennis maar ook het sociale leven en discipline aan boord wordt in vorm gekneed.

Tot slot en ter informatie voor de kenners van schoeners en zeilschepen een aantal technische gegevens.

  • tonnage: 3.901 bruto – waterverplaatsing: 3.612 ton
  • lengte: 113 m over alles
  • breedte: 13,1 m – diepgang: 6,8 m
  • masthoogte boven water: 49,9 m
  • zeiloppervlak: 3.1530 m²
  • MMSI: 224977000 – IMO: 8642567
  • Call sign: EBCB
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

WAT ETEN WIJ?

FEESTDAGEN 2021