zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsIS VUURWERK ETHISCH VERANTWOORD
spot_img

IS VUURWERK ETHISCH VERANTWOORD

De gigantische bosbrand op de bergkam La Esperanza, die nog lang niet onder controle is, valt op een tijdlijn samen met de vieringen van de Maagd van Candelaria, de patroonheilige van Tenerife. De feestelijkheden die overal zijn gepland worden naar jaarlijkse gewoonte afgesloten met een spetterende vuurwerkshow. 

Terwijl er honderden brandweermannen en -vrouwen op het terrein een ongelijke strijd voeren tegen een alles verwoestende vuurhaard en de luchtcomponent – 17 vliegtuigen en helikopters – af en aan vliegt om water te lozen op een smeulende massa, worden pyrotechnische shows in het zuiden en het westen nauwelijks aan banden gelegd. 

10 gemeenten getroffen

Dit, terwijl het vuur reeds 5.000 hectare natuur in de as heeft gelegd en een perimeter van 50 kilometer laat optekenen en verspreid is over de gemeenten Arafo, Candelaria, El Rosario, La Orotava, Santa Úrsula, La Victoria, El Sauzal, Tacoronte, La Esperanza en La Matanza. Daar waar 7.600 persoon werden geëvacueerd en elkeen het bluswerk als een absolute prioriteit aanstipt.

De vraag of het afsteken van vuurwerk tijdens een periode van bosbranden ethisch verantwoord is, is afhankelijk zijn van verschillende factoren en perspectieven. 

Milieu (-)

Het afsteken van vuurwerk houdt steeds een potentieel risico om brand te veroorzaken, ook in een situatie waarin er hevige bosbranden woeden. Vuurwerk produceert vonken en smeulende deeltjes die snel organische materialen kunnen aansteken. Vanuit milieuoogpunt is het niet alleen onethisch, maar ook onverantwoord om vuurwerk af te steken tijdens een dergelijke fragile periode.

Hulpverlening (-)

Het afsteken van vuurwerk tijdens bosbranden brengt extra belasting op de reeds overbelaste schouders van de hulpverlening. Brandweer- en hulpverleningsdiensten hebben de handen vol met het bestrijden van de natuurbrand en het beschermen van mensenlevens en eigendommen. In dit opzicht krijgt het vuurwerk een negatieve beoordeling.

Traditie en cultuur (+)

Als het afsteken van vuurwerk tijdens de feesten van de Maagd Maria een diepgewortelde traditie is en aangestipt is als een belangrijk cultureel aspect van de gemeenschap, kan dit perspectief meewegen. In sommige gevallen kan de betekenis en waarde van culturele tradities botsen met deze van milieubescherming en veiligheidsoverwegingen.

Moraliteit (-)

Vanuit een moreel standpunt kan het afsteken van vuurwerk tijdens bosbranden als ongepast worden beschouwd omdat het mogelijks bijdraagt aan het verslechteren van een bestaande kritieke situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met het potentieel om schade te veroorzaken aan natuur, eigendommen en mensenlevens.

Verantwoordelijkheid (-)

Organisatoren en gemeentebesturen in dergelijke situaties hun verantwoordelijkheid nemen en bewust zijn van de mogelijke gevolgen van hun acties. Dit kan betekenen dat ze tijdelijk afzien van vuurwerk om de veiligheid van de inwoners en de natuur te waarborgen.

De ethische verantwoordelijkheid is afhankelijk van de context en persoonlijke waarden. Het is belangrijk dat individuen en gemeenschappen zorgvuldig overwegen welke acties de beste zijn in een periode wanneer bosbranden hevig woeden.

Eindbeoordeling

Vier argumenten met een (-) en een enkele met een (+). Ons antwoord is duidelijk. Het afsteken van vuurwerk tijdens een periode van bosbranden is niet alleen onethisch, het is ook onverantwoord om visueel genot te verschaffen aan de zuiderlingen terwijl er vijftig kilometer verder ongeluk, onmacht, verdriet, smart en pijn overheerst bij de getroffen bevolking. Graag een beetje solidariteit, alstublieft!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img