woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsIS HET EINDE NABIJ? - CUMBRE VIEJA – DAG 87

IS HET EINDE NABIJ? – CUMBRE VIEJA – DAG 87

De activiteit van de Cumbre Vieja op La Palma is gisteren, dinsdag 14 december, spectaculair afgenomen. De vulkanische activiteit beperkt zich enkel tot schaarse en zwakke as- en rookuitstoot. Geen magma zichtbaar en ook geen zichtbare lavauitstroom; geen zware bevingen en trillingen, geen instortingen en geen morfologische veranderingen van de kegel. Wetenschappers blijven voorzichtig in hun uitspraken over de verdere evolutie van de eruptie. 

Deze situatie werd voorafgegaan door een belangrijke explosieve fase die zich maandag, tussen 17.45 en 19.00 uur voordeed, waarbij tonnen as werden uitgestoten. Wetenschappers duiden op het feit dat de vulkaan duidelijk is verzwakt. Er is een zeer geringe seismiciteit, zowel op intermediaire diepten als op diepten van meer dan 20 km, en er zijn geen tekenen van vervorming als gevolg van de afwezigheid van druk.

Enkel de lavastroom vanaf de westelijke vulkaanmond gaat door, hoofdzakelijk door vulkanische buizen, hoewel zeer verzwakt in vergelijking met maandag. 
Er is wel nog lava in de regio Las Hoyas die over eerdere lavastromen heen loopt zonder nieuwe beschadigingen aan te richten.

De enige parameter die zeer hoge waarden blijft weergeven is deze van zwaveldioxide die in de vulkanische pluim aanwezig is.
De hoogte van de aspluim bereikte 2.200 meter en waaide in een westzuidwestelijke richting. Tussen 1.500 en 5.000 meter kromp de wind naar het noordwesten en daardoor ontstond er een ongunstig scenario voor de luchthaven van La Palma.
Er werd overal een stijging geregistreerd van PM10-deeltjes. Een piek van grotere intensiteit werd gisterochtend vroeg en gisteravond laat opgetekend in Los Llanos.

Iedereen is benieuwd naar de evolutie van de vulkaanuitbarsting. Inwoners, hulpverleners en diverse overheden hopen op het einde van het horrorverhaal, wetenschappers durven zich vooral nog niet uit te spreken.
Ze geven zichzelf tien dagen om de “uitputting” van de Cumbre Vieja uitbarsting te bevestigen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HOTEL ALLES INBEGREPEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

HET VOLMAAKTE LEVEN

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

TWEEDE LEVEN

WIE WAS THOR HEYERDAHL?