dinsdag, oktober 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesIS DE TEIDE GEKROMPEN?

IS DE TEIDE GEKROMPEN?

Hebben we allemaal niet geleerd dat de top van de Teide op 3.718 meter ligt? Dit getal is steeds de maatstaf geweest op Wikipedia, op alle websites van en over Tenerife, ook die van de diverse overheden en die van het Parque Nacional del Teide.
Dit gegeven is echter onjuist. Bij de laatste officiële meting van het Instituto Geográfico Nacional de Canarias (IGN), uitgevoerd in 1983, werd vastgesteld dat de totale hoogte van Spanje’s grootste berg 3.715 meter bedraagt en dit gegeven wordt ondersteund door een meting in 2011 door Grafcan, een officieel cartografisch bedrijf.

De metingen van beide instituten laat besluiten dat de vulkaan drie meter minder hoog is dan algemeen werd aangenomen.
We werden allemaal om de tuin geleid en nu is de vraag die ieder op de lippen brandt: Hoe komt men dan aan 3718 meter en vooral, hoe komt het dat dit getal decennialang, overal als waarheid werd gebruikt?

Juan Tous Meliá, voormalig hoogleraar topografie aan de Academia Militar General, legde de oorsprong van de verwarring uit in zijn boek ‘La medida del Teide’ waarin geschiedenis, uitbarstingen en de cartografie van de berg wordt beschreven.

Diverse metingen

In april 1983 meet het Instituto Geográfico Nacional de Canarias de Teide met de geometrische technieken die er toen bestonden. Om dit te doen bouwde men een zuil op de top die diende als geodetische vertex. De gemeten hoogte was 3.715 meter.
Kort na deze meting werd het hoekpunt vernietigd door vandalisme en kon de zuil niet meer gebruikt worden als meetpunt. Met de technologische vooruitgang van de gps-technologie werd het nadien mogelijk om de meting uit te voeren via het global positioning system.
Het probleem was dat het geodetische hoekpunt waarop de eerste meting werd uitgevoerd niet meer bestond, dus bouwde het IGN in 1994 een nieuw hoekpunt. Dat lag in het westelijke deel van de krater, iets onder het hoogste punt, en in dit geval was het resultaat 3.707 meter.
Deze maatregel kon niet worden geformaliseerd omdat hij vanaf een helling werd genomen, dus stelde het IGN een interval vast: de Teide was tussen 3.707 en 3.718 meter hoog.

Slimme professor

Het geografisch instituut verzekert dat het sinds 1983 de hoogte van 3.715 meter als de juiste hoogte heeft gehandhaafd en dat deze hoogte voorkomt in zijn cartografie. Maar de Canarische overheid, de eilandregering, het natuurpark van Las Cañadas en de verschillende ministeries houden zich verder, onbegrijpelijk, vast aan 3.718 meter.
Geconfronteerd met deze onnauwkeurigheid nam professor Juan Tous Meliá contact op met het IGN en vroeg naar de mogelijkheid om een exacte meting te doen.

Het antwoord dat hij kreeg was negatief vanwege de complexiteit van de uit te voeren taak. Daarna nam hij contact op met Grafcan, een naamloze vennootschap die de geografische en territoriale informatie beheert op de Canarische archipel. Ze vertelden hem dat wat ontbreekt om de gegevens te bepalen, de afstand is tussen het geodetische punt en het hoogste punt van de Teide. Grafcan baseert zich daarop voor deze meting.

Nieuwe meting

Op 2 december 2011 beginnen vier Grafcan-technici aan de klim naar de Teide. Er worden twee GPS-teams opgericht, één op het geodetische punt van de westelijke helling en één op het hoogste punt van de piek. Het resultaat, na toepassing van de correcties, komt overeen met het resultaat van het IGN in 1983: namelijk 3.715 meter.

Dat een foutieve maatregel populair is geworden, lijkt meer een toeval dan iets anders. In de praktijk zal dit verschil van drie meter geen echte gevolgen hebben. De Teide blijft de hoogste berg van Spanje en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld, gemeten vanaf de basis op de bodem van de oceaan.

Afgezien daarvan betekent dit niet dat de Teide drie meter is gekrompen. Het is gewoon een kwestie van technologie. En hoe meer technologie, hoe meer precisie. Ooit komt een dag waarop kan gemeten worden tot op één millimeter nauwkeurig!

De correctie van de verwijzingen naar de nieuwe hoogte kan een tijdje duren. Alleen al op Google zijn er 11 miljoen referenties naar de hoogte van de Teide, waarvan de overgrote meerderheid wijst op een foutieve getal.
Wij zijn alvast begonnen om dit hiaat uit de wereld te helpen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

FRANSE COMPLIMENTJES

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TOERISTISCHE STRATEGIE

CANARISCHE VECHTSPORT