vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsIS DE OMWENTELING IN GANG GEZET?
spot_img

IS DE OMWENTELING IN GANG GEZET?

De nachtmerrie begon op 24 februari 2020 wanneer bijna duizend mensen 14 dagen lang in quarantaine werden gehouden in het hotel H10 Costa Adeje Palace in het zuiden van Tenerife. Dit was de start van een lange periode van maatregelen en protocollen die deze COVID-19-pandemie tot dusver hebben getekend. Dit was het eerste massale uitbraak dat op Tenerife werd vastgesteld, enkele weken nadat het eerste Spaanse positieve geval werd gedetecteerd bij een Duitse toerist op La Gomera.
Op zaterdag 14 maart 2020 maakt de Spaanse regering de maatregelen bekend die het COVID-19-virus moeten indijken.

Daarna gaat alles in een stijgende lijn; het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal COVID-bedden op intensieve zorgen en dus worden de beperkende maatregelen strenger en strenger tot er een lockdown wordt afgekondigd die onze comfortzone dynamiteert.
Daarna volgt de eerste piek, een verademing met versoepelingen, onmiddellijk gevolgd door een tweede piek. Iedereen leert dat versoepelen sociaal verantwoord is, maar virologisch de doodsteek betekent. De versoepelingen blijven uit tot … Tenerife goede cijfers kan voorleggen en in alarmniveau 1 (code groen) belandt. Euforie die niet lang duurt, want opnieuw geven de versoepelingen van de beperkende maatregelen een opstoot aan de COVID-besmettingen.
Kort daarna belandt Tenerife zelfs in alarmniveau 2 (code oranje) en zakt verder door naar alarmniveau 3 (code rood).

Tot op heden is rood de kleur die de toeristische sector op Tenerife belet om op te leven. Reizen naar een rode zone en vooral terugkeren naar huis gaat veelal gepaard met quarantaine en PCR-testen. Een flinke domper voor iedereen die gepland had om naar Tenerife af te reizen.

De Canarische overheden en de adviserende raden bekijken de cijfers met argusogen. Vooral de geaccumuleerde incidentie (A.I.) is hét criterium dat bepaalt wanneer een eiland in bepaald alarmniveau of codekleur terechtkomt.
De alarmfases worden ingesteld op basis van een aantal epidemiologische indicatoren, namelijk het A.I. over 14 dagen bij 100.000 inwoners, een bedbezetting van meer dan 15 procent, een IC-bezetting en het percentage besmettingen van de bevolking.
 
Alarmniveau 1 – A.I. tussen 25 en 50 gevallen en een IC-bezetting tussen 5 en 10%.
Alarmniveau 2 – A.I. tussen 50 en 150 gevallen en een IC-bezetting tussen 10 en 15%.
Alarmniveau 3 – A.I. tussen 150 en 250 gevallen, een IC-bezetting tussen 10 en 15% en een conventionele bedbezetting tussen 10 en 15%.
Alarmniveau 4 – A.I. meer dan 250 gevallen, een IC-bezetting van meer dan 15% en een conventionele bezetting van meer 15%.

Afhankelijk van deze criteria kunnen we deze lijst opmaken:
* Tenerife (update 29-04-2021)
A.I. 7 dagen: 61,81 (⤈) – A.I. 14 dagen: 146,13 (⤈)
* Canarische Eilanden (update 29-04-5021)
A.I. 7 dagen: 47,75 (⤈) – A.I. 14 dagen: 112,46 (⤈)
* Provincie Santa Cruz de Tenerife (update 28-04-2021)
A.I. 7 dagen: 38,43 (⤈) – A.I. 14 dagen: 112,78 (⤈) Reproductiegetal: 0,85 (⤈)
* Provincie Las Palmas de Gran Canaria (update 28-04-2021)
A.I. 7 dagen: 27,76 (⤈) – A.I. 14 dagen: 75,24 (⤈) – Reproductiegetal: 0,55 (⤈)

Deze cijfers zijn bemoedigend als we ze vergelijken met deze van de Lage Landen. Wij begrijpen dan ook niet dat er versoepelingen zijn aangekondigd in BE en NL, waar de A.I. in BE drie keer groter is en in NL zelfs vier keer, in vergelijking met de slechtste Canarische leerling Tenerife.  
A.I over 14 dagen in BE: 426,50 – NL: 636,50 (update 28-04-2021).

Maar de situatie op het zaligmakend eiland verbetert. De ziekenhuisopnames zakken, het aantal besmettingen zakt, het aantal IC-bedden gaat omlaag, het aantal sterfgevallen stagneert en het aantal ontslagen uit de ziekenhuizen stijgt gevoelig. Allemaal tekenen aan de wand die een nakende versoepeling voorspellen.
De Canarische regering, geadviseerd door de adviserende medische raad, bekijkt wekelijks de cijfers en bepaalt de graad van de besmettingen, waaraan het alarmniveau wordt gekoppeld.

Er is optimisme, mede door het aantal inentingen tegen het COVID-19-virus. Er werden op de Canarische Eilanden reeds meer dan 600.000 vaccins werden gezet en er wordt ingezet op 15.000 tot 17.000 toegediende vaccins per dag.
Nog even geduld, alles komt terug goed.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

 1. Wie wordt er bedoeld wanneer je schrijft “wij begrijpen niet dat…”
  Wie begrijpt er “iets” niet ?
  U, de overheid ?
  Er wordt tegenwoordig maar op los geschreven en uitgelegd alsof alle maatregelen een evidentie zijn en alsof die zogenaamde daling van zogenaamde cijfers de oplossing zijn. Er zijn miljoenen mensen en duizenden wetenschappers die daar anders over denken. Jammer.

 2. Dag Robbe,
  Wat smaakt uw reactie bitter.
  Misschien bent u wel een wetenschapper.
  Als de wij-vorm u stoort, dan kunnen WIJ in de toekomst ‘wij’ vervangen door de lijdende vorm ervan te gebruiken.
  Iedereen content.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img