zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsIS CANARISME IN OPMARS?
spot_img

IS CANARISME IN OPMARS?

Onze redactie werd al meermaals gevraagd of er drang is of was naar onafhankelijkheid en of de druk op de Spaanse ketel daardoor niet kan worden afgelaten. Aan de vooravond waarop het debat over de nationaliteit die in het Canarisch Parlement wordt gehouden, blikken wij even vooruit én achteruit. Wij willen de ware toedracht kennen over het politiek reilen en zeilen, de relatie met het moederland en vooral met de zienswijze en het standpunt van de inwoners inzake nationalisme, in deze post-coronatijd.

Canarisme is geen nieuwe term, hoewel het gebruik ervan door politieke partijen en in de media relatief recent is. Als we terugkijken naar het begin van het democratische tijdperk, vinden we een embryonaal Canarisme in het Canarisch nationalisme van de jaren zeventig. In wezen ging het over zelfbeschikking of autonomie waarin de Unión del Pueblo Canario (UPC) de meest representatieve organisatie was in een periode waarin een linkse strekking regeerde die erg wantrouwend was tegen de politieke ontwikkeling van autonomie dat toen vorm begon te krijgen.

Pleit voor zelfbestuur

Diverse groeperingen werden gevormd waaronder de Asamblea de Vecinos (AV), later Asamblea Canaria (AC) op Gran Canaria, met een grote municipalistische inzet die de de ogen van de bevolking opende door talrijke tekortkomingen in infrastructuur en dienstverlening. 
Er groeide een grote unitaire basis en er ontstond vanuit de bevolking steun en symphatie voor de Asamblea Majorera (AM), die aan de wieg stond van de Asamblea. Ook de geboorte van de Asamblea Herreña Independiente (AHI), die over enkele maanden vijfenveertig kaarsjes uitblaast, is een organisatie die vanaf het prille begin pleit voor zelfbestuur op de Canarische Eilanden op het hoogste niveau.

Er ontstonden in de eerste helft van de jaren negentig her en der groeperingen, progressief of conservatief, zoals de Agrupaciones Independientes de Canarias (AIC) en de Iniciativa Canaria (ICAN), die aan de basis lag van de oprichting van de Coalición Canaria (CC). We denken ook aan de legendarische Partido Nacionalista Canario (PNC) die in deze periode ook vorm kreeg.

Richtlijnen

De verstandhouding tussen de verschillende Canarische krachten was van fundamenteel belang voor het bestaan van de CC op basis van een enorm territoriaal evenwicht tussen de verschillende culturen met dezelfde ideologische oorsprong. Dit maakte een progressief beleid van openbare diensten mogelijk. In 1994 leidde dit tot de overdracht van de gezondheidsdiensten, de start van 061 (hulpnummer voor de bevolking) en de oprichting van de Canarische Gezondheidsdienst (SCS). Dit heeft er mede voor gezorgd dat op alle eilanden de  gezondheidscentra en ziekenhuizen werden uitgebreid.
Ook de territoriale en milieubescherming werden er beter van, met de goedkeuring van de wet inzake natuurgebieden op de Canarische Eilanden (1994) en de wet waarbij de Barranco de Veneguera tot beschermd natuurgebied wordt verklaard (2003).

Diverse wetten en richtlijnen, zoals de moratoriumwet en de de wetten inzake algemene en toeristische planologie uit 2003 zorgden voor een nieuw en essentieel samenlevingsmodel, gebaseerd op diversificatie, kwalificatie van het aanbod, renovatie en rehabilitatie van toeristische steden.

Deze Canarische eenheid leidde ook tot de goedkeuring van de wet inzake de bescherming van vrouwen tegen gendergeweld, in het parlement van de Canarische Eilanden. Deze wet werd door velen als zeer geavanceerd beschouwd omdat het niet alleen over partner of ex-partnergeweld gaat, maar over alle andere vormen van geweld tegen vrouwen op de werkplek of in de samenleving.

Canarisme vandaag

Het Canarisme is een strekking die volgzaamheid, gehoorzaamheid en toewijding aan het Canarisch zelfbestuur combineert. En dat heeft, vanuit politiek oogpunt, invloed gehad op de veranderingen die de Canarische Eilanden als ultraperifere regio ondergingen en op de specifieke behandeling van de Europese Unie die vroeger weinig oog had voor differentiële behandeling.

Aan de vooravond van het debat over nationaliteit dat in het Parlement wordt gehouden, herstellen de Canarische Eilanden zich van een harde pandemische klap en van de quarantainetoestanden die zich gedurende 2020 en 2021 hebben voorgedaan. De economische gegevens voor 2022 zijn zeer positief, met een aanzienlijke groei van het Bruto Binnenlands Product, door analisten geschat op meer dan 10%. 
De werkloosheid voor 2022 ligt 1,7 procent onder het nationaal gemiddelde, wat voor het eerst voorkomt sinds 2005. 

Verkiezingen

Meer en betere banen zijn essentieel voor de Canarische Eilanden in het derde decennium van de 21e eeuw. Hetzelfde geldt voor de verbetering van de openbare diensten, die van grote invloed zijn op de billijkheid en op de levenskwaliteit van de bevolking. Dit alles betekent dat er opnieuw dat moet worden bezint op het ontwikkelingsmodel, zoals een groeiproces op een gematigde, gerichte en intelligente manier, om beter te leven.

Met het oog op de verkiezingen van 28 mei heeft Nueva Canarias allianties gesmeed met tal van lokale Canarische organisaties om haar sociale en electorale basis te verbreden. Alle institutionele terreinen en de belangen van de volledige samenleving moeten worden verdedigd, dixit de partij.

Zorgbeleid en meer sociale gelijkheid, ecologische en territoriale duurzaamheid, economische diversificatie, vooruitgang op het gebied van voedsel-, water- en energiesoevereiniteit, inzet voor onderwijs en cultuur, volledige gelijkheid tussen vrouwen en mannen, duurzame mobiliteit en het behoud van de Canarische identiteit, moeten essentiële onderdelen van de Canarische ideologie zijn.
Indien men daarin slaagt is een fijne toekomst van de Canarische Eilanden verzekerd, met of zonder nationalistische insteek. Deze belangrijke veranderingen moeten de toekomst van de Canarische archipel in de komende decennia kenmerken.

Voetnoot: op de Canarische Nationalistische vlag staan er acht sterren. Deze symboliseren de acht eilanden. Sedert 2014 is het kleine La Graciosa tot achtste bewoonde Canarische eiland toegevoegd aan de archipel. Dit kan HIER gelezen worden. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM LOS GIGANTES

DAGUITSTAP NAAR LA OROTAVA

AUTOWRAKKEN OP TENERIFE

spot_img