donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsINVASIE VAN ROGGEN

INVASIE VAN ROGGEN

Elk jaar, tussen 15 juli en 15 oktober, doet zich op de stranden van Los Cristianos (Arona) en Puerto Colón (Santiago del Teide) een opzienbarend verschijnsel voor. Grote concentraties Doornvlinderroggen (Gymnura altavela), in de volkmond ook mantaroggen en vlinderroggen genoemd, bezetten in deze periode de ondiepe kustwateren in deze gebieden. Vanaf het strand is er een maritiem spektakel waar te nemen van wapperende roggen die zich komen voortplanten. De doornvlinderrog is één van de twaalf vlinderroggen die wereldwijd bekend zijn.  

Onwetendheid bij zwemmers en baders en het gebrek aan respect verjagen deze kraakbeenvissen uit de warme strandwateren op Tenerife. Dit is maar één van de gevaren die uitbreiding van de soort in de hand werkt. Ook de aantasting van hun habitat door afval en waterverontreiniging, accidentele visserij, onverantwoordelijk gedrag van de mensen en in mindere mate illegale visserij, zijn oorzaken die de uitbreiding van het roggenbestand tegenhoudt.

Infomomenten

Om residenten en toeristen te wijzen op dit geweldig natuurlijk verschijnsel wil de gemeentelijke overheid van Arona wijzen op de aanwezigheid van mantelinas – zo heten die vissen in het Spaans – en organiseert daarvoor infomomenten om te waarschuwen voor de aanwezigheid op de stranden van deze bedreigde diersoort tijdens de voortplanting.
Deze voorlichtingsmomenten hebben tot doel om bekendheid te geven en om waardering te vragen voor de vlinderroggen in de  kustwateren die met uitsterven worden bedreigd.

Doornvlinderroggen

De doornvlinderroggen kunnen tot twee meter lang worden en in de zomer zwemmen ze in ondiepe wateren, op een diepte van 30 of 40 centimeter, nabij de stranden. Op Tenerife zijn ze vooral te vinden in Puerto Colón en Los Cristianos. Om ze te observeren klimt men best op de rotsen rond de stranden. Door te snorkelen worden de schichtige roggen meteen opgeschrikt. 
Het is niet bekend waarom ze in de zomer in de kustwateren verblijven. Men vermoedt dat dit verschijnsel te maken heeft met de temperatuur van het strandwater. Veel vrouwtjes baren hun jongen nabij de vloedlijn. De rest van het jaar zwemmen ze verder van de kust.

Ecosystemen

Het is noodzakelijk dat iedereen het belang van dit dier in het ecosysteem leert kennen. Roggen helpen mee aan de regulering van ecosystemen. Als de waarde bij het grote publiek niet is gekend, zal men ook niet geïnteresseerd zijn in het behoud van de maritieme ecosystemen. De voorlichtingsdagen worden gegeven door een maritieme biologen van Oceano de Canaria. 

In een filmpje op You Tube is een concentratie mantelvissen (Gymnura altavela) te zien die op de Canarische Eilanden voorkomen. Deze documentaire gaat over de theorieën die thans bestaan om deze concentraties van soms meer dan 150 roggen te verklaren. Het toont ook de belangrijkste gevaren voor deze ernstig bedreigde soort en de initiatieven die in de Canarische archipel worden genomen om ze te beschermen en om hun voortbestaan te garanderen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEEL PARKEERBOETES

VERSCHILLENDE TENERIFE’S

NOODHULP TE BETALEN