donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsINSTORTING VULKAANKEGEL – DAG 36
spot_img

INSTORTING VULKAANKEGEL – DAG 36

Deze ochtend om 09.25 uur lokale tijd (10.25 uur CET) is er een groot deel van de vulkaankegel ingestort waardoor er een nieuwe lavamassa wordt naar buiten geduwd. Eerder zijn er reeds opstaande wanden van de vulkaankegel ingestort, telkens gepaard gaand met een massale uitstroom van lava.
Dit heeft het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) op sociale netwerken meegedeeld.

Afbeelding

Het National Geographic Institute (IGN) heeft sinds middernacht meer dan 90 aardbevingen geregistreerd, met als zwaarste 3.7 op de schaal van Richter op 37 kilometer diep met een intensiteit IV, om 07.31 uur. De seismische zwerm blijft volledig actief ten zuiden van Cumbre Vieja, met aardbevingen op gemiddelde diepte, en de IGN sluit niet uit dat zij een intensiteit van zes kunnen bereiken.

Volgens het laatste rapport van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid is er na de gedeeltelijke instorting van de vulkanische kegel een nieuwe zuidwaartse lavastroom ontstaan, die parallel loopt aan een van de eerste lavastromen.

De door lava getroffen gebieden bedragen een oppervlakte oppervlakte van 852,27 hectare en is toegenomen als gevolg van de lavastroom uit het zuiden en de leemten die in de tussenliggende gebieden zijn opgevuld, terwijl de maximale breedte tussen de uiterste punten van de lavastromen gelijk is gebleven en 2.900 meter bedraagt.

De thermische inversie boven 1500 meter bevordert de verspreiding van gassen in Los Llanos de Aridane, El Paso en Tazacorte. Door de windrichting vormt de as- en rookpluim geen probleem voor de operaties op de luchthaven.

De uitbarstingen van de Cumbre Vieja zijn de zesde week ingegaan met nieuwe lavafronten en een activiteit die niet ophoudt, integendeel, intensiveert en de intermediaire en diepe seismiciteit doet toenemen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

VLIEGEN NAAR TENERIFE

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img