donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsINSTORTING LOS CRISTIANOS - 6 JAAR LATER
spot_img

INSTORTING LOS CRISTIANOS – 6 JAAR LATER

Zes jaar is verstreken sedert de vreselijke instorting van een appartementsgebouw in Los Cristianos waarbij zeven mensen het leven verloren en drie mensen werden verwond. Het noodlot sloeg toe op 14 april 2016 om 09.31 uur. Met een krakend geluid kwam een flatgebouw naar beneden in het centrum van deze populaire kustplaats. De vijf verdiepingen stortten als een kaartenhuis in elkaar en vormden een desastreuze lasagne van beton en steen. 

Aan de reddingsoperaties namen 250 mensen deel; allen lid van de brandweer, ambulancedienst of van de civiele bescherming. Er werden ook speurhonden ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. De autoriteiten kondigden drie dagen van nationale rouw af op het eiland, en de minister van Defensie, Pedro Morenes, bracht een bezoek aan de plaats van de ramp.

De oorzaak heeft lang op zich laten wachten omdat experten minutieus tewerk zijn gegaan. Een samenloop van omstandigheden hebben geleid tot instabiliteit. Verschillende oorzaken hebben geleid tot de instorting van dit vijf verdiepingen tellende wooncomplex. 
Onmiddellijk na het voorval begon de gerechtelijke politie met het onderzoek en het opnemen van verklaringen van buren en van getuigen. 

Beroep

In 2021 werd het dossier van het ingestorte gebouw met vier verdiepingen, waarin 28 mensen in de 24 appartementen woonden, geklasseerd door de rechter van het Hof van Instructie nummer 3 van Arona. Rechter Sofía Elena Valdivia heeft de strafzaak gearchiveerd zonder de oorzaak en de eindverantwoordelijkheid te kunnen vaststellen.
Daarom hebben de gemeente Arona en een aantal betrokken partijen beroep aangetekend. Tot op heden is dit door het hooggerechtshof in Santa Cruz nog niet beslecht.

Vrouwe Justicia is nog niet klaar om een oordeel te vellen en om een uitspraak te doen over dit dramatisch geheel. Iemand zal ooit het gelag moeten betalen en dat zal de rechtbank bepalen.

Instabiliteit

Wat we reeds geruime tijd weten is dat de gemeentelijke overheid geen toelating of geen bouwvergunning had afgeleverd. Evenmin bestond er bezorgdheid over de structurele stabiliteit omdat het appartement werd gebouwd in 1972 en derhalve de anciënniteit van 50 jaar nog niet had bereikt. Gebouwen in gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en ouder dan een halve eeuw worden op regelmatige basis aan visuele inspecties onderworpen.

Uiteraard zijn speculaties niet uit de lucht. Zo wijst een van de mogelijke oorzaken naar de aftakeling van het gebruikte beton. Het is geweten dat de samenstelling van het beton in de jaren ’60 en ’70 van mindere kwaliteit was vergeleken met het beton van vandaag. Experten denken aan een mogelijke verzwakking van een belangrijke dragende zuil die de centrale portiek heeft doen instorten en daarmee ook de rest van het gebouw naar beneden heeft getrokken.
Wat er ook van is, we moeten wachten op het eindrapport. En dan nog zullen wij geen uitsluitsel kunnen geven. Enkel de rechtbank zal zich uitspreken over schuld en onschuld, over maatregelen, uitbetalingen en veroordelingen.
Dan pas kunnen wij onze gevoelens voeden op de uitspraak. Hopelijk past deze perfect binnen de juridische gedachte die gedragen wordt door de vrouw, afgebeeld met blinddoek, weegschaal en zwaard.

Herdenking

De dodelijke slachtoffers blijven in onze gedachten. Flor González (71 jaar) uit Asturië, Antonio Jesús García Beltrán (55 jaar) uit Tenerife, Noemí Ruiz Rodríguez (29 jaar) uit Galicië, Hanan Mrabet (41 jaar) uit Marokko, Graziella Fagnoli (77 jaar) uit Italië; Alessandro Locatelli (41 jaar) uit Italië en Markku Tapinnen (72 jaar) uit Finland.
De burgemeester van Arona, José Julián Mena, nam deel aan een herdenkingsplechtigheid en eerbetoon voor de zeven mensen die het leven verloren bij de instorting van het appartementsgebouw gelegen aan de straat Amalia Cayón, op 14 april 2016. De herdenking werd bijgewoond door buren en familieleden van de overledenen, evenals leden van de gemeente en van de regering.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img